M. Schilleris – apie asmeninį tobulėjimą, pokalbį su P. Jankūnu ir kito sezono viziją

Kauno „Žalgiris“ užbaigė Eurolygos sezoną, o vyriausiasis treneris Martinas Schilleris pasidžiaugė komandos rezultatais ir teigė, kad yra patenkintas bendru vaizdu, nepaisant to, jog kauniečiai neprasimušė į atkrintamąsias.

„Sveikinimai vyrukams su pergale ir 17 laimėjimų, dėl kurių galime didžiuotis, – spaudos konferencijoje sakė Schilleris. – Aš tuo didžiuojuosi. Buvo puikus sezonas, norėjau, kad turėtume drugelių jausmą pilve paskutinėse rungtynėse, tačiau yra, kaip yra.“

„Šiandien galime didžiuotis vyrukais, nes žiūrint į penketukus, kuriuos turėjome mes, ir kokius „Panathinaikos“, mūsų šansai nebuvo dideli. Svarbiausia buvo kova dėl kamuolių, kurią laimėjome prieš antrą geriausiai dėl kamuolių kovojančią komandą. Tai parodo mūsų vyrukų kovą. Sustabdėme juos gynyboje antroje pusėje ir tas buvo svarbiausia“, – pridėjo strategas.

– Kaip šį sezoną paaugote kaip treneris ir kaip paaugo visa komanda?

– Aš paaugau iš patirties pusės, ypač taktiškai. Tai reiškia, kad priprantu prie Eurolygos krepšinio ir visko, kas su juo susiję. Kalbant apie komandą, manau, kad viso sezono metu turėjome charakterį.

Sezoną pradėjome pakiliai, kritome į duobę sezono viduryje ir susidarius tokiai situacijai išsikapstymas iš duobės tik parodo komandos charakterį. Manau, kad užaugome visi kartu.

– Kaip praėjo pokalbis su Jankūnu dėl jo karjeros pratęsimo?

– Pokalbis buvo lengvas, nes tai – jo sprendimas. Tai yra jo klubas ir žmonės turi tai suprasti. Jankūno svarba yra milžiniška ir viskas buvo jo rankose. Asmeniškai esu laimingas, kad jis dar žais.

Jis mums suteikia Eurolygos patirties, jis meta tritaškius aukščiausiu procentu per visą savo karjerą. Paulius palaiko visą komandą vieningą ir yra „Žalgirio“ veidas, todėl esu labai laimingas.

– Ar komanda jau dirba ties naujos sudėties komplektavimu?

– Esu visiškai susikoncentravęs ties šiuo sezonu. Vadovybės darbas yra vadovybės darbas, kurį ji daro.

– Sukaupus šią Eurolygos patirtį, ką darytumėte kitaip, jei dabar būtų spalio-lapkričio mėnuo?

–  Žiūrėčiau į detales. Mūsų sezonas dar nesibaigė, noriu tai pabrėžti. Kiekvieną sezoną analizuoju, ką darome – viskas prasideda nuo to. Šitaip pradedame pasiruošimą kitam sezonui. Šio klausimo turėtumėte paklausti, kai baigsis visas sezonas.

– Ar buvo žmogus, kurio klausėte patarimų sezono metu?

– Be abejo. Ir nekalbu vien apie taktikas. Buvo dalykų, kurių klausiau ir iš psichologinės pusės. Man pasisekė, kad turėjau ir tebeturiu puikių mentorių. Pagrinde dirbau su treneriais. Žmonės, kaip Raoulis Korneris, Chrisas Flemingas ir dabar dirba Čikagos „Bulls“ klube.

Tai – treneriai, su kuriais dirbau. Nebuvo trys žmonės, bet ir ne dešimtys. Tai ganėtinai uždaras ratas ir man pasisekė, kad dirbau su tokiais asmenimis, kurie tapo ir mano draugais.

– Ar pranokote savo paties sezono lūkesčius?

– Panašiai sakė Paulius Motiejūnas, kad jei sezono pradžioje mums būtų pasiūlę 17 pergalių ir 17 nesėkmių, būtume sutikę. Be abejo, apmaudu, kad nepatekome į atkrintamąsias. Nenoriu sakyti, kad viskas buvo nuostabu, tačiau tokiu rezultatu galime didžiuotis.

– Šiandien žaidė jauni vyrukai. Kaip vertinate Mareko, Karolio, Gebeno progresą viso sezono metu?

– Kalbant apskritai – labai. Todėl ir buvau pasamdytas, kad padėčiau tobulėti mūsų žaidėjams. Jankis meta geriausiai tritaškius, Nigelas Hayesas pakėlė savo pataikymą, Marius Grigonis turėjo nuostabų sezoną, o Rokas Jokubaitis užsidirbo savo solidžias minutes.

Tai – procesas, kuris tęsiasi ir tęsiasi. Tikime, kad galime išugdyti žaidėjus ir juos sustiprinti. Su tuo turėtų ateiti ir sėkmė aikštėje.

– Puikiai prisitaikėte G lygoje antrajame sezone. Laukiant antrojo sezono Eurolygoje, kokių žaidėjų ieškosite kitiems metams?

– Atsiprašau, kad negaliu šiuo metu atsakyti į šį klausimą, nes mūsų sezonas nesibaigė. Vienas aspektas, kurį turime suprasti, yra, kad laimėjome ir pralaimėjome po 17 kartų. Dauguma dalykų yra savoje vietoje.

Mums nereikia drastiškų pokyčių. Žiūrėsime, ką ir kur turime patobulinti, bet į siauresnes detales privalėsime žiūrėti po viso sezono. Vienas dalykas aiškus – „Žalgiris“ yra lietuviškas klubas, kuris prasideda nuo lietuvių.

Tai yra akivaizdu ir svarbu mūsų identitetui. Tokių komandų Eurolygoje, turbūt, yra tik keturios: „Olympiakos“, „Panathinaikos“, „Crvena Zvezda“ ir „Žalgiris“. Visas planavimas prasidės nuo lietuvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių