„Žalgirio“ vedlys mokys naujos krepšinio filosofijos

„Evfka ir Tutis Sabonis“, - vardindamas savo asistentus beveik lietuviškai išpyškino Martinas Schilleris. 38-erių metų austras, per keletą savaičių, praleistų Kaune jau spėjo susipažinti ne tik su komanda, bet ir su Kauno „Žalgirio“ tradicijomis.

Pirmadienį prisistatydamas Lietuvos krepšinio sirgaliams naujasis „Žalgirio“ strategas pripažino – jo laukia neeiliniai iššūkiai ir marios darbo. Tačiau sukaupta patirtis dirbant su NBA ir Eurolygos specialistais jam turėtų padėti įveikiant visas kliūtis. Ypač didelę reikšmę vairininkas teikia savo pagalbininkams – pagrindiniam asistentui Arne Woltmannui iš Vokietijos, asistentui „Efkai“ - Evaldui Beržininkaičiui bei „Tučiui“ - Tautvydui Saboniui, kuris bus atsakingas už individualų žaidėjų tobulinimą.

Vos prisėdęs prie šūsnies mikrofonų Kauno arenoje M.Schilleris plačiai nusišypsojo. Tačiau netrukus surimtėjo, išgirdęs klausimą apie papildomą psichologinį spaudimą dėl to, kad jam teks pakeisti legendinį Šarūną Jasikevičių.

„Viduje nejaučiu jokio spaudimo, nes turiu daryti savo darbą ir ruoštis artėjantiems iššūkiams. Nors, aišku, tikriausiai spaudimo prideda iš išorinė aplinka, nes šis treneris yra legenda“, - sakė jis.

– Kalbant apie spaudimą, ar esate iš tų trenerių, kurie atidžiai seka vietinės žiniasklaidos atsiliepimus? - žurnalistai paklausė M.Schillerio.

– Niekada nekreipiau į tai dėmesio. Daugiausiai dėl tos pačios priežasties – turiu susitelkti į kasdienį savo darbą, treniruotę po treniruotės.

– Ar turėjote kažkokių dvejonių ar nerimo prieš atvykstant į Kauną?

– Ne, nes jei skambina toks klubas kaip „Žalgiris“, neturi teisės abejoti. Man tai yra garbė.

– Trenerio karjerą pradėjote Europoje, bet nemažai laiko praleidote ir JAV (NBA antrinėje lygoje). Ką iš amerikietiško krepšinio ketinate pritaikyti „Žalgiryje?

– Pirmiausia mąstau apie tai, kad šį sezoną bus daug rungtynių. Eurolygos tvarkaraštis labai panašus į NBA klubo. Manau, kad galiu sukurti tinkamą treniruočių planą, kuris būtų pritaikytas tokiam tvarkaraščiui. Nors tai nėra lengva užduotis, nes laiko paruošti komandą sezonui nėra daug.

– Praskleiskite derybų su žalgiriečiais detales: ar klausėte kitų asmenų nuomonės apie Kauno klubą?

– „Žalgiris“ su manimi susisiekė prieš 5 ar 6 savaites. Pirmasis interviu praėjo gerai. Iš esmės jokių abejonių nebuvo. Didžiausiu iššūkiu tapo kuo greitesnis išvykimas iš JAV, nes Kaune dar laukė dvi savaitės karantino. Visi, su kuo kalbėjau, sakė tą patį: kad tai – gilias tradicijas turintis klubas, lojalūs fanai, triukšminga arena.

– Nuo praėjusio sezono įvyko nemažai permainų ir „Žalgirio“ žaidėjų gretose. Šiemet turite kur kas daugiau raumenų priekinėje linijoje, tačiau ji ne tokia mobili kaip pernai. Ar dėl to nekils problemų?

– Tiesos yra, bet svarbiausias mūsų darbas ir bus pasinaudoti savo stiprybėmis. Praėjusį sezoną dirbdamas JAV nuolat stebėjau Eurolygą, šiek tiek ir „Žalgirį“, bet po skambučio iš klubo peržiūrėjau daugumą rungtynių dar kartą. Mėgstu išanalizuoti žaidėjus, tad naujoje komandoje jaučiuosi patogiai.

– Ar, nepaisant karantino periodo, jau spėjote su žaidėjas pabendrauti individualiai?

– Dar būdamas Jungtinėse Valstijose su visais asmeniškai pasikalbėjau telefonu. Man tai buvo svarbu. Beje, pokalbių metu kartu pasižiūrėjome ir tų žaidėjų vaizdo įrašus, aptarėme kai kurias detales.

– Kauniečiai visuomet garsėja ypatingai šilta atmosfera komandos rūbinėje. Kokie jūsų pirmieji įspūdžiai apie tai?

– Jankis (P.Jankūnas), Milas (A.Milaknis) yra komandos veteranai, tad akivaizdu, kad jie yra vadinamieji rūbinės lyderiai. Turime Marių Grigonį, kuris artėja prie karjeros piko. Nenoriu išskirti tik trijų žmonių, bet manau, kad šie vyrukai yra labai svarbūs.

– Kokie jūsų įspūdžiai apie Kauną apskritai ir apie „Žalgirio“ treniruočių sąlygas?

– Kaunas sužavėjo puikiu klimatu, bet esu iš Vokietijos, tad žinau, kad tokie orai ilgai nesitęs (juokiasi). Įspūdžiai apie miesto centrą ir senamiestį – taip pat nuostabūs. Kalbat apie areną, turime viską, ko mums reikia. Biurai, treniruočių salė – viskas kompaktiška ir aukšto lygio.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių