Madride sutaršytas „Žalgiris“ užsidarys treniruočių salėje

Euforija dėl pirmo sezono trofėjaus virto gėda Madride. Didžiausią sezono pralaimėjimą 69:96 akistatoje su „Real“ patyrę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai rizikuoja nepavyti Eurolygos atkrintamųjų varžybų traukinio.

Pasiekė antirekordą

Sužeistas žvėris kando taip, kad maža nepasirodė. Ispanijos Karališkosios taurės turnyro pusfinalyje sensacingai suklupęs Madrido klubas nepasigailėjo žalgiriečių.

Dešimt minučių lygios kovos – tai viskas, ką 25-ojo turo akistatoje Madride išspaudė Karaliaus Mindaugo taurės laimėtojai. Nokdaunas 14:31, praleistas antrajame kėlinyje, palaidojo bet kokias lietuvių viltis dar iki ilgosios pertraukos.

„Real“ ant parketo žengė be Adamo Hangos ir kelio traumą patyrusio Sergio Llullo, tačiau šią netektį kompensavo Džananas Musa ir 220 cm ūgio milžinas Walteris Tavaresas, drauge surinkę 33 taškus. Žalgiriečių gretose vienintelis Ignas Brazdeikis peržengė dviženklio rezultatyvumo ribą. Tiesa, prie solidaus savo kraičio pirmojoje dalyje (16 taškų), po ilgosios pertraukos jis nepridėjo nė taško.

Pralaimėjimas 27 taškų skirtumu žalgiriečiams tapo didžiausiu šį sezoną, nors praėjusį gruodį Stambulo „Anadolu Efes“ džiaugėsi tik vos mažesne persvara (86:60) Kaune.

Pasiruošti – savaitė

„Mus sužlugdė klaidos. Prarasti kamuoliai varžovams leido bėgti į greitą puolimą ir rinkti lengvus taškus, – po mačo save ir kolegas plakė I. Brazdeikis. – Turime užsidaryti salėje ir daug dirbti.“

„Turbūt blogiausios mūsų rungtynės šį sezoną, ypač kalbant apie gynybą, – pripažino Kazys Maksvytis. – Vis dar gyvename laimėtos taurės nuotaikomis, nesupratome, kaip pavojinga yra žaisti su „Real“ jų arenoje. Pirmajame kėlinyje dar laikėmės dėl savo gero puolimo. Ir tai jau buvo blogas ženklas, nes negalime eiti į taškų lenktynes su „Real“. Viską pakeitė antras ir trečias kėliniai, ypač antras, kai paprasčiausiai blogai gynėmės.“

Nesėkmė: Panathinaikos legionierius M. Grigonis iš Milano, kur Graikijos klubas pralaimėjo 76:78, išvyko nepelnęs nė taško./ paobc.gr nuotr.

Po pralaimėjimo „Žalgiris“ su 13 pergalių ir 12 nesėkmių smuko į dešimtą vietą. Tiesa, panašius rodiklius iki vakarykščių mačų turėjo dar keturios ekipos. Artimiausias rungtynes kauniečiai kovo 2-ąją žais Barselonoje. Iki reguliariojo sezono pabaigos lieka 9 mačai. „Real“ su 17 pergalių ir 7 pralaimėjimais dalijasi turnyro lyderių pozicijas su Pirėjo „Olympiakos“.

Pasigenda lyderių

Apie žalgiriečių pasirodymą Madride pasikalbėjome su LKL dirbančiu vienu perspektyviausių šalies trenerių Mariumi Kiltinavičiumi.

Marius Kiltinavičius. / Redakcijos archyvo nuotr. 

Kodėl „Žalgiris“ Madride nė iš tolo neprilygo tai komandai, kuri ne taip seniai Kaune tą patį „Real“ įveikė 81:72? – paklausėme M.Kiltinavičiaus.

– „Real“ tikrai galinga komanda, turinti tiesiog kosminę sudėtį, todėl nereikia tikėtis juos nuolat įveikti. Nemanau, kad žalgiriečiai neįvertino varžovų, tačiau Madride jie per anksti nuleido rankas.

– Prieš rungtynes buvo kalbų, kad gali nežaisti „Real“ lyderiai D. Musa ir W. Tavaresas. Ar tai negalėjo užliūliuoti žalgiriečių?

– Nemanau. Neabejoju, kad jie ruošėsi žaisti prieš stipriausios sudėties priešininką, kuris norėjo reabilituotis po nesėkmingo pasirodymo Karališkosios taurės turnyre. Tiesiog šį kartą nepavyko priešintis iki pabaigos.

– Pastaruoju metu pakiliai rungtyniaujantis I. Brazdeikis vienintelis tempė komandą puolime. Kaunantis su Eurolygos milžinais vieno lyderio mažoka...

– Trūksta tokio žaidėjo, koks iki traumos buvo Keenanas Evansas. Šis amerikietis pirmajame mače su „Real“ pelnė 20 taškų ir surinko 25 naudingumo balus. Jei Keenanas būtų žaidęs ir Madride, gal būtų išsprendęs vieną kitą epizodą, ir tada „Real“ nebūtų pasijautę taip užtikrintai. Ir visa „Žalgirio“ ekipa nebūtų nuleidusi rankų, o eitų taškas į tašką su varžovais. Tokių rungtynių likimas spręstųsi pačioje pabaigoje, kai šansai būna vienodi.

– Kitame ture laukia ne ką lengvesnė oponentė – „Barcelona“. Gresia dar viena nesėkmė ir smukimas žemyn turnyro lentelėje?

– Dovanėlių Eurolygoje nebūna, čia kiekvienas varžovas vertas pagarbos. Tačiau „Barcelona“ priklauso pačiam Eurolygos elitui. Neslėpsiu, už šią komandą sergu ir aš. Noriu, kad Šarūnas Jasikevičius šiemet laimėtų Eurolygą. Aišku, šį sezoną galingai atrodo ir Pirėjo „Olympiakos“, per keletą metų sulipdę labai pajėgią komandą. Bet kuriuo atveju, žalgiriečiai ne kartą įrodė, kad gali įveikti net ir stipriausius varžovus. Juolab kad ir laiko pasiruošti yra pakankamai. Visi supranta, kad iki reguliariojo sezono pabaigos lieka mažiau nei trečdalis rungtynių, todėl kiekvienos klaidos kaina tampa didžiulė. „Žalgirio“ bilietą į atkrintamąsias varžybas lems vienas ar du papildomi laimėjimai. Todėl neabejoju, kad kauniečiai padarys viską, kad būtų tarp aštuonių stipriausių turnyro komandų.


Statistika

„Real“–„Žalgiris“ 96:69 (22:24, 31:14, 23:14, 20:17). Madridas, „Wizink“ arena, 7 783 žiūrovai.

„Real“: D. Musa 17 taškų (5 atkovoti kamuoliai), W. Tavaresas 16, N. Williamsas-Gossas ir G. Deckas (5/5 dvitaškių) po 12, V. Poirier 11 (8 atkovoti kamuoliai), P. Cornelie 9 (3/3 tritaškių, 6 atkovoti kamuoliai), G. Yabusele 6, R. Fernandezas 5, M. Hezonja ir S. Rodriguezas po 4, F. Causeuras 0.

„Žalgiris“: I. Brazdeikis 16 taškų (5 klaidos), I. Tayloras (2/2 tritaškių), L. Lekavičius ir A. Butkevičius po 8, R. Šmitas 7, T. Dimša 6, L. Birutis 5, K. Hayesas 4, E. Ulanovas 3, A. Polonara (0/3 tritaškių, 6 atkovoti kamuoliai) ir D. Giedraitis po 2, K. Lukošiūnas 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 30/41 (73 proc.) ir 21/47 (45 proc.), tritaškių – po 7/18 (39), baudų metimų – 15/21 (71) ir 6/11 (55). Atkovota kamuolių – 35 ir 29, perimta – 10 ir 7. Rezultatyvūs perdavimai – 23 ir 14. Klaidos – 12 ir 15.

Rezultatai

Belgrado „Partizan“–Stambulo „Fenerbahce“ 94:97 (22:22, 24:25, 23:21, 25:29). 19 661 žiūrovas. K. Punteris 25 taškai / M. Guduričius 25 taškai (4/5 tritaškių, 7 rezultatyvūs perdavimai).

Milano „EA7 Emporio Armani“–Atėnų „Panathinaikos“ 78:76 (20:21, 20:18, 24:21, 14:16). Sh. Napieras (4/8 tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai) ir B. Daviesas (5 atkovoti kamuoliai) po 16 taškų / D. Williamsas 21 taškas.

Tel Avivo „Maccabi“–Miuncheno „Bayern“ 90:82 (18:18, 21:26, 22:23, 29:15). 9 917 žiūrovų. L. Brownas 27 taškai (6 rezultatyvūs perdavimai) / C. Waldenas 19 taškų (4 klaidos).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių