A. Milaknis: vien puolimu kalnų nenuversime

"Visiškai nevykdėme žaidimo plano, o gynybai kiekvienas asmeniškai neatidavėme tiek jėgų, kiek reikia, kad ji patikimai veiktų", – po pirmos nesėkmės Eurolygos turnyre šį sezoną kalbėjo Kauno "Žalgirio" senbuvis Artūras Milaknis.

Neapsigynė nuo metikų

Žalgiriečiai savo arenoje pralaimėjo Eurolygos penkto turo rungtynes "Valencia" ekipai 82:94.

Pirmą mačo dalį kauniečiai laimėjo 45:37, tačiau per trečią kėlinį nusileido varžovams 12:30. Ketvirtą kėlinį Ispanijos atstovai pirmavo net 75:59.

"Įsimylėjome puolimą ir primiršome gynybą. Manėme, kad vis tiek primesime daugiau, bet Eurolygoje juk taip nebus. Vien puolimu kalnų nenuversime", – svarstė du tritaškius iš šešių pataikęs A.Milaknis.

"Sudėtinga laimėti, kai varžovai mėto taip gerai, kaip kad Klemenas Prepeličius ar Vanja Marinkovičius", – pridūrė "Žalgirio" vyriausiasis treneris Martinas Schilleris.

Trečią kėlinį "Žalgirį" tritaškiais bombardavo ne vien K.Prepeličius ir V.Marinkovičius, bet ir Bojanas Dubljevičius, Nikola Kaliničius.

Tiesiog nesisekė

"Žalgiris" gerai sužaidė du kėlinius, o "Valencia" – tris ir pelnytai laimėjo", – dalydamasis mintimis apie šias rungtynes sakė buvęs žalgiriečių strategas Rimantas Grigas.

"Valencia" taiklumo rodikliai liudija, kad šios komandos puolimas – įvairiapusis, varžovai nežino, iš kur kils pavojus.

– Ką, jūsų nuomone, galima priešpriešinti varžovui, kuris dvitaškius pataiko net 73 proc., o tritaškius – beveik 44 proc.?

– Tokie taiklumo rodikliai liudija, kad "Valencia" puolimas – įvairiapusis. Jei būtų tik vienas iš komponentų, tada būtų galima susikoncentruoti į baudos aikštelę arba į tolimus metimus, ir rizikuoti, tikintis, kad iš kažkur varžovas nepataikys. O šiuo atveju nežinia, iš kur kils pavojus. Gal reikėjo "Žalgiriui" kažkiek suaktyvinti gynybą, nors negalima sakyti, kad taip palaikomi žiūrovų kauniečiai nesistengė. Tiesiog nesisekė, patys nepataikė iš patogių padėčių.

– Kiek įtakos galutiniam rezultatui turėjo pralaimėta kova dėl kamuolio?

– Kai pats nepataikai ir dar neatkovoji kamuolio, nėra daug argumentų kovoti dėl pergalės. Tačiau reikia pripažinti, kad "Valencia" sužaidė tikrai gerai ir kauniečiams niekaip nepavyko varžovų išmušti iš ritmo, ypač trečią kėlinį. Apskritai "Valencia" visais laikais mums būdavo neparankus priešininkas, o šį kartą jie dar ir sužaidė labai gerai.

Lyderis: L.Lekavičius surinko 21 naudingumo balą – daugiau nei bet kuris jo pozicijos žaidėjas "Valencia" komandoje.

– Nepaisant pralaimėjimo, savo geriausias rungtynes sužaidė Augustine'as Rubitas, pataikęs visus 6 dvitaškius ir surinkęs 20 naudingumo balų. Ar tai reiškia, kad kauniečių arsenale atsirado naujas ginklas?

– Iki šiol po krepšiais turėjome tik vieną patikimą aukštaūgį – Joffrey Lauvergne. Dabar pamažu įsibėgėja ir A.Rubitas. "Žalgiriui" labai svarbu turėti dar vieną patikimą žaidėją, galintį leisti prancūzui atsikvėpti. Tikėkimės, kad A.Rubitas nesustos.

– Žalgiriečių pergalių serija nutrūko, bet padėtis turnyro lentelėje lieka labai gera. Jos gali pavydėti net ir vienas Eurolygos favoritų Maskvos CSKA, po pralaimėjimo Belgrade esantis tolokai nuo viršūnės.

– Žalgiriečiams nėra ko nusiminti. Labiau nerimą kelia tolesnė situacija, nes neaišku, ar vyks artimiausias mačas Prancūzijoje (spalio 29-ąją su Vilerbano ASVEL, nes ši komanda izoliavosi dėl koronaviruso – aut. past.). Manau, kad neapibrėžtumas atsiliepia ir CSKA žvaigždėms. Maskviečiai išlaikė pajėgią sudėtį, trenerius, todėl jų galimybės – didžiulės, bet psichologinė būsena, matyt, turi didelės įtakos. Vis dėlto manau, kad tokie pajėgūs klubai, kaip CSKA, vėliau ims kopti į viršų. Tad "Žalgiriui" irgi reikia kaupti pergalių atsargą, kad vėliau to kraičio užtektų kovojant dėl bilieto į atkrintamąsias varžybas.

Neįvyko trys mačai

Edgaro Ulanovo atstovaujama Stambulo "Fenerbahce" dvikovą Atėnuose su "Panathinaikos" baigė be dvi technines pražangas uždirbusio trenerio Igorio Kokoškovo ir nesėkme 68:82.

Lietuvos krepšininkas surinko 6 taškus, atliko tris rezultatyvius perdavimus. Nugalėtojams 28 taškus pelnė Nemanja Nedovičius, pataikęs septynis tritaškius iš 12-os.

Belgrado "Crvena zvezda" krepšininkai savo arenoje, pratęsus rungtynes, 86:84 palaužė Maskvos CSKA.

Ketvirtadienį dėl COVID-19 pandemijos neįvyko dvejos rungtynės: Rusijoje nežaidė Sankt Peterburgo "Zenit" ir Milano "AX Armani Olimpia", o Vokietijoje – Berlyno ALBA ir Vitorijos "Baskonia".

Dėl tos pačios priežasties atidėtas vakar Turkijoje turėjęs vykti Stambulo "Anadolu Efes" ir Vilerbano ASVEL mačas.

Treneriai siūlo pagalbą

Lanksčiau ir objektyviau reaguoti į vis besikeičiančias COVID-19 pandemijos tendencijas Eurolygos vadovus paragino buvęs ilgametis "Fenerbahce" strategas, Eurolygos trenerių asociacijos vadovas Željko Obradovičius.

"Svarbiausia – garbingas žaidimas. Mes vertiname Eurolygos, kuri stengiasi, kad sezonas tęstųsi, darbą. Vis dėlto manome, kad dabartinė situacija pažeidžia kai kurias garbingo žaidimo taisykles. Todėl mes, treneriai, siūlome savo pagalbą, kad galėtume spręsti problemas kartu. Šie sunkūs laikai reikalauja naujo požiūrio ir greitų sprendimų", – pareiškė Ž.Obradovičius.

Svečiai: "Žalgirio" arenoje buvo ir "Valencia" komandos gerbėjų.

Kai kurių komandų treneriai ir žaidėjai pasipiktino pavėluotais pokyčiais, kai Eurolyga, iš pradžių dalijusi techninius pralaimėjimus klubams, dėl koronaviruso negalintiems surinkti bent aštuonių sveikų krepšininkų, galiausiai atsisakė kategoriškos pozicijos.

"Prieš išskrendant į Madridą mums Eurolyga neleido perkelti rungtynių su "Real", todėl į aikštę žengė penki pagrindinės sudėties žaidėjai ir trys iš jaunimo ekipos. Būtume atsisakę žaisti – įrašytų techninį pralaimėjimą. Tačiau dabar komandoms, kurios dėl infekcijos išvis neišvyko į varžybas, leista peržaisti neįvykusias rungtynes. Tai nesąmonė", – niršo Maskvos srities "Chimki" legionierius Jonas Jerebko.

Statistika

"Žalgiris"–"Valencia" 82:94 (27:22, 18:15, 12:30, 25:27). "Žalgirio" arena, 5 131 žiūrovas.

"Žalgiris": A.Rubitas (5 atkovoti kamuoliai) ir M.Grigonis po 12 taškų, J.Lauvergne (4 atkovoti kamuoliai) ir N.Hayesas (1/5 tritaškių, 6 atkovoti kamuoliai) po 11, L.Lekavičius 9 (5 rezultatyvūs perdavimai), A.Milaknis ir R.Jokubaitis po 8, S.Vasturia 6, T.Walkupas 3 (1/4 tritaškių, 4 rezultatyvūs perdavimai), P.Jankūnas 2 (3 perimti kamuoliai).

"Valencia": V.Marinkovičius (4/8 tritaškių) ir B.Dubljevičius (5 atkovoti kamuoliai) po 16 taškų, N.Kaliničius 14, K.Prepeličius 13 (4 rezultatyvūs perdavimai), L.Labeyrie 12 (5 atkovoti kamuoliai), G.Vivesas 7, D.Williamsas 6 (5 atkovoti kamuoliai), S.Van Rossomas 5, F.San Emeterio 3, M.Tobey 2.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 19/34 (55,9 proc.) ir 22/30 (73,3 proc.), tritaškių – 11/28 (39,3) ir 14/32 (43,8), baudų metimų – 11/12 (91,7) ir 8/9 (88,9). Atkovota kamuolių – 24 ir 34, perimta – 6 ir 3. Rezultatyvūs perdavimai – 16 ir 25. Klaidos – 7 ir 11.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių