Penki Lietuvos krepšiniui nusipelnę asmenys apdovanoti Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais

  • Teksto dydis:

Liepos 6-osios – Lietuvos Valstybės ir Tautiškos giesmės dienos proga Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje įteikė apdovanojimus penkiems krepšinio pasaulio atstovams.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi apdovanoti Aleksas Makulavičius ir Remigijus Milašius.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanoti Rimantas Cibauskas, Ramunė Kumpienė ir Anatolijus Čupkovas.

A. Makulavičius yra vienas kertinių Lietuvos krepšinio organizacinę struktūrą ir lygų piramidę kūrusių asmenybių. Būdamas krepšinio teisėju, komisaru, treneriu, A. Makulavičius iki šiol yra aktyvus ilgametis Lietuvos krepšinio sistemos darbuotojas, įvairių turnyrų, čempionatų organizatorius. Neseniai atšventęs 85 metų sukaktį toliau aktyviai darbuojasi Lietuvos krepšinio labui.

A. Makulavičiaus iniciatyva buvo įkurta Lietuvos krepšinio „A“ lyga (dabartinė Nacionalinė krepšinio lyga (NKL), o 2005 m. jis įkūrė Regionų krepšinio lygą (RKL), buvo ilgametis direktorius, o garbės prezidento pareigas eina iki šiol. 1999 m. tapo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentu, šias pareigas ėjo iki 2005 m., dabar – LKF TA direktorius. Pastaruosius 30 metų A.Makulavičius yra Lietuvos krepšinio federacijos Vykdomojo komiteto narys, LKF visuotinės konferencijos dalyvis, krepšinio teisėjų tarybos, įvairių lygų valdymo organų dalyvis.

R. Milašius yra ilgametis Lietuvos krepšinio rėmėjas, mecenatas ir profesionalios Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas bei vystytojas. R. Milašiaus dėka profesionalus Lietuvos krepšinis evoliucionavo į pasaulinio standarto organizacinį lygį, įgavo naują kokybinę organizacinę struktūrą bei pagrindinių didelio meistriškumo krepšininkų rengimo subjektų – krepšinio klubų aukščiausius standartus atitinkančią valdymo struktūrą. R. Milašius LKL įdiegė modernios tarptautinės vadybos koncepciją, pats asmeniškai ar per savo įmones rėmė profesionalius vyrų ir moterų krepšinio klubus, veiksmingai organizavo daugiametį krepšininkų rengimą Lietuvos nacionalinėms rinktinėms. R.Milašiaus nuopelnai Lietuvos krepšinio raidai yra neginčijami ir labai vertinami, Lietuvos krepšinio dabartis ir ateitis neįsivaizduojama be krepšinio profesionalų, kurie transformuoja visuomeninius krepšinio klubus į sporto verslo organizacijas bei užtikrina sklandų ir veiksmingą jų darbo procesą.

R. Cibauskas nuo 2006 m. eina Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) prezidento pareigas. Per LSKL vadovavimo metus dukart – 2007 m. (Tailande) ir 2017 m. (Taivane) – Lietuvos studentų rinktinė tapo universiados čempione, 2011 metais Kinijoje iškovoti bronzos medaliai. Lietuvos studentų krepšinio lygos komandos – daugkartinės Europos universitetų krepšinio čempionatų nugalėtojos ir Europos universitetų sporto žaidynių nugalėtojos.

Krepšinio trenerė R. Kumpienė yra viena ilgiausiai ir veiksmingiausiai merginų-moterų krepšinyje dirbančių Lietuvos krepšinio trenerių, paruošusi eilę krepšininkių, kurios iškovojo medalius, įskaitant aukso, Europos jaunimo krepšinio čempionatuose. Buvo ilgametė Klaipėdos moterų krepšinio komandos trenerė, prezidentė ir direktorė.

Pagrindiniai R. Kumpienės pasiekimai:

2005–2014 metais Lietuvos jaunimo rinktinių U16, U18, U20 – vyr. trenerė

2006 metais su Lietuvos jaunučių rinktine U16 Europos čempionate (Košice, Slovakija) A divizionas – laimėti bronzos medaliai.

2008 metais su Lietuvos jaunių rinktine U18 Europos čempionate (Nitroje, Slovakija) A divizionas -laimėti aukso medaliai.

2009 metais su Lietuvos jaunimo rinktine U19 Pasaulio čempionate (Bankoke, Tailandas) iškovota aštunta vieta.

2012 metais su Lietuvos jaunučių rinktine U16 Europos čempionate (Taline, Estija) B divizionas – laimėti aukso medaliai ir iškovota teisė kitais metais žaisti A divizione.

Daugkartinė Lietuvos moksleivių čempionatų ir Lietuvos žaidynių prizininkė ir čempionė.

Daugkartinė Lietuvos moterų lygos, Baltijos moterų krepšinio lygos ir moterų taurės prizininkė.

2008–2011 ir 2014 metais su „Fortūnos“ klubo moterų komanda dalyvavo Europos taurės varžybose.

R. Kumpienė yra ilgametė moterų krepšinio lygos vykdomojo komiteto narė, LKF visuotinės asamblėjos dalyvė, jos pastangomis ilgą laiką buvo išlaikoma Klaipėdos moterų krepšinio komanda.

A. Čupkovas yra Lietuvos veteranų tarptautinio judėjimo pradininkas (nuo 1994 m.). Pagal iškovotų medalių skaičių, remiantis Pasaulio veteranų krepšinio federacijos (FIMBA) klasifikacija, Lietuva Europoje užima 2 vietą, pasaulyje 4 vietą. Anatolijus Čupkovas yra FIMBA valdybos narys.

A. Čupkovas yra pasaulio krepšinio veteranų čempionatų 1997 m., 1999 m., 2011 m. nugalėtojas (1 vieta). 1995 m., 2001 m., 2007 m., 2009 m. pasaulio čempionatų prizininkas. Europos krepšinio veteranų čempionato 2000 m., 2006 m., 2010 m., 2012 m. nugalėtojas, 2004 m., 2008 m., 2014 metais – prizininkas (2 vieta). Pasaulio sporto veteranų žaidynių 2005 m., 2009 m. nugalėtojas, 2002 m. – prizininkas.

Gavęs dvi FIMBA nominacijas:

Geriausias pasaulio krepšinio veteranas.

Geriausias Europos krepšinio veteranas.

Lietuvos krepšinio veteranų lygos  (toliau – LKVL) viceprezidentas, pareigas einantis keturias kadencijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Krešimiras Čiosičius

Krešimiras Čiosičius portretas
Visiškai niekam nežinomi žmonės. Na ir kas, kad įkūrė "A" lyga ? Pagal pareigas priklausė tai ir įkūrė. Ar tarybiniais laikais nebuvo vidaus čempionato. Aišku, kad buvo. O Čiupkovas žinomas tik kaip buvęs Teišerskytės vyras. O veteranų čempiontas, tai gal daugiau prie vaišėmis apkrautų stalų vyksta, nei aikštėje, kur senukai pėstute pavaikšto. Parodija ir tiek, bet tegul leidžia laisvalaikį... Kai nebeliko rimtų pergalių belieka akcentuoti kažkokius trečiaeilius dalykus.

Lietuva — tai

Lietuva — tai portretas
Ordinų ir Medalių šalis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių