Prietarų vakarą – šansas sutrupinti užkeikimą

Penktadienį, gruodžio 13-ąją, 13-ajame Eurolygos ture Kauno "Žalgiriui" išbandymų netrūks, tačiau savo arenoje "Valencia" ekipą priimsiantys kauniečiai nusiteikę pagaliau nutraukti slegiančią pralaimėjimų seriją.

Valensija – vienas iš septyniolikos Ispanijos autonominių regionų garsėja savo gardžiu ryžių troškiniu paelija. Tačiau krepšinio pasaulyje regioną garsina jai atstovaujantis "Valencia Basket" klubas. Nors pastarąjį sezoną ispanai įspūdingais rezultatais Europoje pasigirti negali, tačiau jie vis tiek rikiuojasi aukščiau už Kauno "Žalgirį".

Keturios pergalės per 12 turų svečiams, žengiantiems vos 15-oje vietoje, neleidžia tikėtis atkrintamųjų varžybų bilieto. Bet vos tris laimėjimus ir 9 nesėkmes sukaupusiems žalgiriečiams (17-oji vieta) trūksta dar daugiau. Nuo pajėgiausiųjų aštuntuko mūsiškius iki vakarykščio Maskvos srities "Chimki" (8-oji vieta) ir Berlyno ALBA mačo skyrė net trys pergalės.

Tiesa, nei žema "Žalgirio" pozicija turnyro lentelėje, nei kauniečių nesėkmių serija, ištįsusi iki šešių, neužliūliavo ispanų budrumo. Prieš šiandienos mūšį "Valencia" vyriausiasis treneris Jaume Ponsarnau pabrėžė, kad Kauno komanda pavojinga, nes yra nenuspėjama.

"Žalgiris" keičiasi rungtynės po rungtynių, todėl itin sudėtinga išnagrinėti jų žaidimą ir paruošti gerą rungtynių planą. Jie puikiai žaidžia namuose, tad mums svarbiausia bus koncentracija gynyboje ir tai, kaip sugebėsime ją pritaikyti prie mačo eigoje kilsiančių situacijų", – aiškino J.Ponsarnau.

Jo kolega Šarūnas Jasikevičius taip pat atidavė duoklę varžovams, tačiau akcentavo savo auklėtinių bėdas ir pranašumus.

– Kaip apibūdintumėte penktadienio priešininkus?

– Jie gerai puola, turi daug variantų, žaidžia skirtingai nei kitos komandos, nes vidurio puolėjai bando ištraukti varžovą toliau nuo krepšio. Bojanas Dubljevičius ir Mike‘as Tobey tai puikiai daro, ypač prieš mažesnį oponentą, B.Dubljevičius dažnai žaidžia po krepšiu. Sakyčiau, kad jų krepšinis – labai laisvas, tad reikia stengtis tai kažkiek suvaržyti.

– Ar dažnai iš toli metantys varžovų aukštaūgiai gali turėti įtakos "Žalgirio" priekinės linijos rotacijai?

– Jie tikrai dažnai atakuoja iš toli, nors ne visi vienodai gerai pataiko. Vėlgi, turime žinoti, ką mes galime jiems leisti, o ko – ne. Reikia žaisti atletišką krepšinį ir stengtis tai padaryti ilgesnėmis atkarpomis, o mes to nelabai padarome.

– Jūsų komandai pastaroji savaitė buvo laisvesnė, nereikėjo keliauti. Gal pavyko kažką nuveikti, išspręsti iš anksčiau užsilikusias problemas?

– Buvo labai svarbu po visų šitų savaičių savotiškai išsivalyti galvas. Dvi dienas praleidome išvis be krepšinio. Šviežumas kažkokiame sezono etape taip pat yra svarbu. Dabar laukia daug rungtynių, todėl pasistengėme ir pailsėti, ir pasitreniruoti.

– Prieš praėjusio turo akistatą su Maskvos CSKA akcentavote greitą puolimą. Ar dabar yra kažkokių namų darbų, kuriuos būtina paruošti?

– Žinoma. Vis dar labai svarbus lieka K.C.Riverso įtraukimas į mūsų žaidimo sistemą, svarbu ir savalaikiai keitimaisi. Žodžiu, reikia daugiau žiūrėti į save, nes pridarome labai daug klaidų.

– Šioje serijoje jau buvo daug rungtynių, kurias reikėjo žūtbūt laimėti. Žinant visą jūsų ekipos situaciją ir tai, kad susitinkama su turnyro lentelės kaimynais, kiek yra papildomos motyvacijos laimėti penktadienį?

– Reikia laimėti penktadienį. Ateis laikas, reikės laimėti ir kitą antradienį. Po to – vėl penktadienį. Ir taip dešimt mėnesių.

– Nepaisant pralaimėjimų serijos, Lukas Lekavičius bent jau statistiškai pagerino savo žaidimą. Ar jo žaidimo kokybė kilo taip, kaip sufleruoja skaičiai?

– Tai yra skirtingi dalykai. Įžaidėjas vertinamas taip, kaip jam vadovaujant komanda funkcionuoja. Iš vienos pusės komanda gali funkcionuoti, jei tu pats įmeti, bet kita vertus, reikia organizuoti puolimą, net jei ir pats nepataikai. Reikia mažinti klaidų puolime, kur jis jau kažkiek randa tas situacijas, kur gali nubausti savo metimais ar greičiu. Turi būti balansas, kaip komanda funkcionuoja, kai esi įžaidėjas ir kai pats bandai užbaigti atakas.

– Stebint puolėją Nigelą Hayesą susidaro įspūdis, kad jis šiek tiek prarado pasitikėjimą savo gebėjimais ir abejoja prieš priimdamas sprendimus aikštėje...

– Ne. Manau, kad viskas yra logiška, nes dabar jis yra mėtomas per dvi pozicijas. Iškritus dviem planuotiems starto penketo gynėjams, prasideda kažkokios rotacijos ir žaidėjai yra perstumdomi. Reikia laiko, kad viskas susidėliotų. Nigelas daro tai, ko mes norime, gerai ginasi, puolime prideda prasiveržimų ir "centravimo" tiek iš "trečiosios", tiek iš "ketvirtosios" pozicijų, ypač, kai penkete nėra Edgaro Ulanovo. Nigelas tikrai bando tai įgyvendinti ir suprasti, kur yra efektyvus. Manau, jis tai daro gerai, bet jei dar pataikytų, būtų fantastika.

– Kokia yra situacija dėl Pauliaus Jankūno sveikatos?

– Jis treniravosi, nors dar jaučia kažkokių padarinių, bandys žaisti.

– Ar neturite daugiau netekčių?

– Rokas Jokubaitis per treniruotę susižeidė čiurną. Reabilitacija užtruks 3–4 savaites.

"Valencia"

Quino Colomas Ispanija gynėjas 188 cm

Vanja Marinkovičius Serbija gynėjas 198 cm

Jordanas Loydas JAV gynėjas 193 cm

Maurice'as Ndouras Senegalas puolėjas 206 cm

Alberto Abalde Ispanija puolėjas 202 cm

Louisas Labeyrie Prancūzija puolėjas 209 cm

Samas van Rossomas Belgija gynėjas 188 cm

Mike Tobey JAV vidurio puolėjas 213 cm

Brockas Motumas Australija vidurio puolėjas 208 cm

Bojanas Dubljevičius Juodkalnija vidurio puolėjas 205 cm

Guillemas Vives Ispanija gynėjas 192 cm

Fernando San Emeterio Ispanija puolėjas 199 cm

Joanas Sastre Ispanija puolėjas 201 cm

Millanas Jimenezas Ispanija gynėjas 198 cm

Aaronas Doornekampas Olandija puolėjas 201 cm

Vyriausiasis treneris Jaume Ponsarnau (Ispanija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių