Pereiti į pagrindinį turinį

R. Kurtinaitis: NBA sirgaliams atrodžiau kaip marsietis

2014-02-14 16:00
R.Kurtinaitis (stovi kairėje) su 1989-ųjų NBA snaiperių konkurso dalyviais.
R.Kurtinaitis (stovi kairėje) su 1989-ųjų NBA snaiperių konkurso dalyviais. / nba.com nuotr.

Prieš 25 metus, 1989-ųjų vasarį, beveik 50 tūkst. žiūrovų talpinančioje Hjustono "Astrodome" arenoje įvyko NBA "Žvaigždžių dienos" šventė, kurioje pirmą kartą dalyvavo ir krepšininkas, nepriklausantis stipriausiai pasaulio krepšinio lygai – Kauno žalgirietis Rimas Kurtinaitis.

Lietuvos krepšininkas su aštuoniais NBA žaidėjais – Dale'u Ellisu, Craigu Hodgesu, Geraldu Hendersonu, Reggie'iu Milleriu, Michaelu Adamsu, Dereku Harperiu, Jonu Sundvoldu ir Danny'iu Ainge'u – varžėsi "Snaiperio" konkurse.

Pastaruoju metu Maskvos srities "Chimki" krepšininkus treniruojantis 53-ejų metų kaunietis pasidalijo prisiminimais apie prieš ketvirtį amžiaus įvykusią NBA šventę.

– Kaip jus pakvietė į 1989-ųjų NBA "Žvaigždžių dieną"?

– NBA vadovų sprendimas sukėlė didžiulį rezonansą, nes daugybė šios lygos krepšininkų svajoja dalyvauti "Visų žvaigždžių" renginiuose. Paprastai dėl snaiperio titulo kaunasi 8 taikliarankiai, o tada varžėsi 9 dalyviai. Po 1988-ųjų olimpinių žaidynių mes pagal krepšinio lygį priartėjome prie NBA, tuometė SSRS rinktinė dar anksčiau žaidė draugiškas rungtynes su Atlantos "Hawks" ir Milvokio "Bucks" klubais. Su NBA komisaru Davidu Sternu ir mane, ir SSRS trenerį Aleksandrą Gomelskį siejo geri ryšiai. Sovietų pergalė Seule neliko nepastebėta. Mane pakvietė į NBA šventę ir tuo labai džiaugiausi. Man tai buvo didžiulė garbė, o jie, matyt, jautė, kad galiu kovoti su stipriausiais NBA snaiperiais, nors ir buvo problemų.

– Kokių problemų?

– Tritaškio linija beveik metru buvo toliau nei Europoje. Tokiomis aplinkybėmis net pats prasčiausias NBA snaiperis būtų turėjęs pranašumą prieš bet kurį europietį. Tuo metu žaidėme Europos taurės ir SSRS čempionatuose, tad priprasti prie kitokių sąlygų ir pasiruošti konkursui laiko beveik neturėjau.

– Bet vis dėlto ruošėtės?

– Po dviejų treniruočių per dieną užsidarydavau sporto salėje ir iki vidurnakčio mėtydavau kamuolį į krepšį nuo specialiai pažymėtos vietos.

– Ką jums sakė žalgiriečiai ir treneriai?

– Sakė: Kurti, parodyk jiems... Visi linkėjo sėkmės, tačiau, prisipažinsiu, įveikti tokius grandus kaip C.Hodgesas, D.Ellisas ar D.Ainge'as tikrai nesitikėjau. Juos buvau matęs tik per televiziją ir stebėjausi, kaip jie atakuoja ypač aukštu taiklumo procentu. Be to, tarp dalyvių buvo ir R.Milleris, kuris vėliau tapo vienu geriausių visų laikų NBA snaiperių.

– Kaip nusigavote iki Hjustono?

– Visomis išlaidomis pasirūpino NBA. Į JAV vykau su žmona, nes amerikiečiai norėjo užtikrinti absoliutų komfortą. Skridome verslo klase, o tuo metu tarybiniam žmogui tai buvo naujovė. Hjustone mane pasitiko amerikietis su plakatu "Rimas Kurtinaitis" ir baltas limuzinas. Viešbutyje, kuriame gyveno visi "Žvaigždžių dienos" dalyviai, įsiminiau stiklinį liftą, kurį anksčiau buvau regėjęs tik filmuose. Daugybėje spaudos konferencijų atsakiau į keisčiausius klausimus – juk į mane žiūrėjo kaip į atvykėlį iš kosmoso, nes JAV žurnalistai beveik nieko nežinojo apie Sovietų Sąjungą. Susitikau su savo didvyriais Charlesu Barkley'iu ar Isiah Thomasu, jie man plojo ir ragino: šaunuolis, ruski, pirmyn. Jie sukūrė labai draugišką atmosferą su daugybe pokštų ir juokelių.

– Galiausiai – snaiperių konkursas...

– Tribūnose buvo 44,5 tūkst. sirgalių. Mėčiau kartu su D.Harperiu. Prieš mus pasirodė G.Hendersonas bei M.Adamsas ir aš, laukdamas savo serijos, pajaučiau, kad iš jaudulio pradėjo drebėti keliai. Nieko panašaus iki tol nebuvau patyręs. Akimirką šmėstelėjo mintis, kad esu iš kito pasaulio.

– Kaip reagavo žiūrovai?

– Per konkurso dalyvių pristatymą man plojo. Jiems atrodžiau tarsi marsietis, kuris prieš metus Seule sugebėjo įveikti JAV rinktinę, o aš per tą mačą surinkau 28 taškus. Amerikiečiai tai puikiai žinojo ir vertino.

Statistika

1989-aisiais NBA snaiperių konkurse R.Kurtinaitis surinko 9 taškus ir po pirmojo etapo buvo paskutinis. C.Hodgesas (Čikagos "Bulls") pelnė 20 taškų, D.Ellisas (Sietlo "SuperSonics") – 19, G.Hendersonas (Filadelfijos "76ers") – 17, R.Milleris (Indianos "Pacers") – 15, M.Adamsas (Denverio "Nuggets"), D.Harperis (Dalaso "Mavericks") ir J.Sunvoldas (Majamio "Heat") po 12, D.Ainge'as (Bostono "Celtics") – 11. Pusfinalyje D.Ellisas ir C.Hodgesas surinko po 18 taškų, G.Hendersonas 13, R.Milleris – 11. Finale D.Ellisas pranoko C.Hodgesą 19:15.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų