Šimtai sirų protestuoja prieš atšilimo Damasko ir Ankaros santykiuose ženklus

Sukilėlių kontroliuojamoje Sirijos šiaurėje šimtai žmonių penktadienį protestavo prieš Ankaros ir Damasko santykių atšilimo ženklus po to, kai Maskvoje pirmą kartą nuo 2011 metų susitiko šių dviejų šalių gynybos ministrai.

Al Babo mieste, kurį kontroliuoja Ankaros ilgą laiką remiamos sukilėlių grupuotės, susirinko keli šimtai demonstrantų, mosavusių plakatais su užrašais: „Revoliucija yra idėja, idėjos nužudyti negalima“, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

„Nesusitaikysime, negalime susitaikyti, nenorime susitaikyti“, – sakė Sohbi Khabiyeh (Sohbis Chabijė), vienas iš demonstrantų, perkeltų iš Damasko priemiesčių.

54-erių vyras Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą (Bašarą Asadą) pavadino „nusikaltėliu“.

Demonstracija buvo surengta po to, kai trečiadienį Maskvoje pirmą kartą nuo daugiau kaip dešimtmetį besitęsiančio Sirijos konflikto pradžios susitiko Sirijos, Turkijos ir Rusijos gynybos ministrai.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir jo Turkijos bei Sirijos kolegos Hulusi Akaras (Chulusis Akaras) ir Ali Mahmoudas Abbasas (Ali Mahmudas Abasas) aptarė „būdus išspręsti Sirijos krizę, pabėgėlių problemą ir bendras pastangas kovoti su ekstremistų grupuotėmis Sirijoje“, pranešė Maskva.

Šis susitikimas buvo naujausias Damasko ir Ankaros – pagrindinės opozicijos pajėgų karo draskomoje Sirijoje rėmėjos – santykių atšilimo ženklas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), pastaraisiais metais ne kartą pavadinęs B. Assadą „žudiku“, lapkritį jau kalbėjo apie galimą susitikimą su savo Sirijos kolega.

Per Sirijos konfliktą žuvo beveik pusė milijono žmonių, o maždaug pusė šalies gyventojų buvo priversti palikti savo namus. 

Panašūs protestai vyko ir kituose sukilėlių kontroliuojamuose Alepo provincijos rajonuose, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Šiaurės vakariniame Idlibo mieste, kurį kontroliuoja džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS), dešimtys žmonių skandavo šūkius, priešiškus R. T. Erdoganui.

„Atėjau protestuoti, kad išreikščiau nepritarimą pareiškimams, kuriais raginama suartėti su nusikalstamu B. Assado režimu, kuris visus išvarė iš namų“, – sakė demonstrantė Salwa Abdel Rahman (Salva Abdel Rahman).

„Net jei visas pasaulis sutiktų susitaikyti su nusikalstamu režimu, mes nesusitaikytume“, – pridūrė ji.

Turkija neseniai suintensyvino smūgius prieš kurdų pozicijas Sirijos šiaurės rytuose ir grasina pradėti sausumos puolimą kurdų kontroliuojamose teritorijose. 

Ankara mano, kad JAV remiami kurdai Sirijoje yra glaudžiai susiję su kurdų „teroristais“ Turkijoje, ypač su Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri jau ne vieną dešimtmetį tęsia sukilimą pietryčių Turkijoje.

Kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos pareiškė, kad į trečiadienio susitikimą Maskvoje žiūri „įtariai“, ir paragino sirus „priešintis šiam aljansui“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių