Užmigti ant laurų neleidžia artėjanti Eurolyga

Aikštėje – Prienuose, mintyse – Tel Avive. Taip užvakar dar vieną laimėjimą Lietuvos krepšinio lygos čempionate įsirašė Kauno „Žalgirio“ krepšininkai. Visai kitokias užduotis sprendžiantis Klaipėdos „Neptūnas“ kol kas neranda kelių į pergales.

Gynybos spragos

Praėjusio sezono nuoskaudų nepamiršęs „Žalgiris“ šiuos „Betsafe-LKL“ metus pradėjo galingai. Bronzos medalių laimėtojai, pirmajame ture išvykoje 79:71 pranokę Klaipėdos „Neptūną“, užvakar 91:66 nepasigailėjo Prienų „Labas GAS“ ekipos.

„Norėjosi persvarą įgyti anksčiau. Ypač pirmoje rungtynių pusėje darėme daug gynybinių klaidų. Pažiūrėję analizę neatskyrėme, į kurią pusę veržiasi, metikas ar ne. Norėjosi didesnės koncentracijos šiuo aspektu“, – po mačo kalbėjo Kazys Maksvytis.

Pernykščiai LKL autsaideriai prieniškiai jau nuo pirmųjų minučių paleido varžovus į priekį – 9:18 ir atrodė, kad bus nušluoti nuo parketo. Tačiau Tomo Gaidamavičiaus auklėtiniai nesutriko. Kinkų nedrebino net jauniausi jų žaidėjai – Titas Sargiūnas ir Mintautas Mockus. Į starto penketą įtrauktas 19-metis M.Mockus keletą kartų sėkmingai įveikė žalgiriečių gynybą, savo taškų pridėjo legionierius Jy’lanas Washingtonas ir „Labas GAS“ priartėjo – 32:39. Vis dėlto antrojoje dalyje svečiai galutinai perėmė žaidimo kontrolę ir atitrūko.

Naudingiausiu mačo žaidėju tapo Laurynas Birutis. 25-erių metų 213 cm ūgio „centras“ per 18 minučių įmetė 16 taškų. Žalgirietis pataikė 7 iš 8 dvitaškių ir surinko 22 naudingumo balus. Ignas Brazdeikis pridūrė 14 taškų (6/6 dvitaškių), Rolandas Šmitas – 11, Edgaras Ulanovas ir Kevarriusas Hayesas (4/4 dvitaškių) – po 10.

Tritaškiai – pro šalį

Tiesa, LKL favoritai turėjo problemų atakuodami iš toli (5 iš 19 tritaškių), bet varžovams leido išsidalyti vos 6 rezultatyvius perdavimus.

„Palyginti su rungtynėmis Klaipėdoje, buvo žymiai geresnių progų, šiek tiek geriau įžaidėme derinius. Buvo ir metikų, kurie laisvi nepataikė. Čia yra vienas iš mūsų rezervų, kurį turėtume pagerinti. Galbūt šiek tiek trūksta laisvumo ir paprasčiausiai pataikyti“, – svarstė K.Maksvytis.

Jis pabrėžė jau mąstantis apie startą Eurolygoje. Tarptautinį sezoną kauniečiai atidarys spalio 6 d. Izraelyje akistata su „Maccabi“, kurio marškinėliais vilki buvęs žalgirietis Joshas Nebo.

„Įtraukėme šiek tiek naujovių į savo gynybą su mintimi, kad turime keletą rungtynių ją patobulinti iki Eurolygos. Puolimas manęs nejaudina, nes atakuodami ganėtinai gerai susikuriame progų. Turbūt labiausiai jaudins gynyba, kaip atimti taškus, priversti varžovus žaisti neparankų, klampų krepšinį. Gynybą reikėtų pagerinti“, – pripažino „Žalgirio“ strategas.

Prieniškių gretose dviženklę rezultatyvumo ribą perkopė tik Brandonas Brownas – 14 taškų, J.Washingtonas – 13 (9/9 baudų metimų) ir Rokas Gadiliauskas – 11 (4/4 dvitaškių).

„Pabandėme pasimatuoti raumenimis ir pamatėme, kad mums reikia dar labai daug kočiotis. Džiugu, kad laikėmės tris kėlinius, bet pabaigoje pritrūko jėgų“, – komentavo Prienų komandos vairininkas T.Gaidamavičius.

Pabandėme pasimatuoti raumenimis ir pamatėme, kad mums reikia dar labai daug kočiotis.

Tėvas – olimpietis

Prienuose blankokai pasirodė naujasis „Žalgirio“ atakų organizatorius Keenanas Evansas, pelnęs 5 taškus ir atlikęs 2 rezultatyvius perdavimus. Vis dėlto 26 metų 191 cm ūgio amerikietis neabejoja, kad tiek jis, tiek komanda įsivažiuos ir sužais kur kas sėkmingesnį sezoną nei pernai.

Prieš sekmadienį vyksiančias LKL rungtynes „Žalgirio“ rungtynes namuose su „Šiauliais“ legionierius atsakė į savo klubo sirgalių klausimus.

„Užaugau sportininkų šeimoje. Mano mama žaidė krepšinį koledže, o tėtis – mokykloje. Tėtis greitai persimetė į lengvąją atletiką, šuolio į aukštį rungtį. Augdamas ėjau į mamos krepšinio treniruotes. Buvau salėje, ėmiau kamuolį į rankas ir kopijavau, ką darė mano tėvai“, – apie pirmuosius savo žingsnius krepšinyje pasakojo K.Evansas.

Genai: įspūdingą šuolį K.Evansas paveldėjo iš tėvo – olimpiečio šuolininko į aukštį. L. Balandžio / BNS nuotr.

Beje, jo tėvas Kenny Evansas netgi dalyvavo 2000 m. Sidnėjaus olimpinių žaidynių lengvosios atletikos varžybose.

Po studijų universitete K.Evansas neišgirdo savo pavardės NBA naujokų biržoje, tačiau dalį 2018–2019 m. sezono buvo sudaręs dvišalę sutartį su Detroito „Pistons“ ir rungtyniavo „G lygoje“. Vėliau jis nusprendė persikelti į Bosniją ir Hercegoviną – „Igokea“ ekipą. K.Evansas ypač sužibėjo Izraelyje. 2020–2021 m. sezone su Haifos „Hapoel“ amerikietis tapo didžiausią naudingumo balų vidurkį Izraelio lygoje renkančiu žaidėju ir sulaukė Tel Avivo „Maccabi“ pasiūlymo.

„Tel Avive buvo smagu būti duete su Scottie Wilbekinu. Jis būdavo pagrindinis varžovų taikinys, o aš galėdavau tuo pasinaudoti ir rasti lengvesnių būdų pelnyti taškus“, – pasakojo amerikietis.

Kalbėdamas apie savo perspektyvas Kaune, jis pabrėžė, kad sulipdyti naują kolektyvą reikia laiko.

„Niekas nesusikuria per vieną dieną. Tai yra ilgas procesas. Mūsų pirmosios sezono rungtynės nebuvo pačios geriausios, bet pergalės yra pergalės“, – tikino K.Evansas.

Šansas – jau poryt

Tą patį vakarą, kai žalgiriečiai pasirodė Prienuose, Klaipėdos „Neptūnas“ sostinėje laikė LKL čempiono Vilniaus „Ryto“ egzaminą. Vilniečiai nepaliko šansų svečiams – 93:67. Nugalėtojus į antrąją pergalę paeiliui tempė Margiris Normantas, įmetęs 16 taškų, Marcusas Fosteris – 12, Gytis Radzevičius – 11, Elvaras Fridrikssonas (6 rez. perd.) ir Tomas Lekūnas – po 10.

„Neptūnui“ daugiausia taškų pelnė: Austinas Wiley – 12 (8 atk. kam.), Žygimantas Janavičius ir Nojus Mineikis (3/4 trit.) – po 11, Mindaugas Girdžiūnas ir Rokas Gustys – po 10.

„Ko bijojome, ir įvyko. „Rytas“ namie žaidžia su didele energija, jie priklausomi nuo sirgalių ir gerų momentų. Puoldami vilniečiai turi talento, sunku juos stabdyti. Blogiausia, kad nuleidome rankas ir nustojome kovoti iki galo“, – dalį kaltės prisiėmė „Neptūno“ strategas Mindaugas Brazys.

Dviejų LKL favoritų antausius gavęs „Neptūnas“ poryt turės progą atsidaryti pergalių sąskaitą. Klaipėdiečiai „Švyturio“ arenoje kibs į atlapus Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ kolektyvui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių