Užsieniečio trenerio beieškant: 10 specialistų, galinčių atkreipti „Žalgirio“ dėmesį

  • Teksto dydis:

Nesusiklosčius deryboms su lietuviais treneriais, Kauno „Žalgiriui“ naujojo vairininko teks ieškoti užsienio rinkoje.

Tinklalapis basketnews.lt apžvelgė užsienio specialistų trenerius ir išskyrė 10 kandidatų, kurie šiuo metu yra be kontrakto arba gali būti perpirkti. Visi šie treneriai yra dirbę Eurolygoje arba Europos taurėje, tačiau nebūtinai yra „Žalgirio“ kandidatų sąraše.

Ertugrulas Erdoganas

Šiuo metu vienu iš favoritų perimti „Žalgirio“ vairą laikomas E. Erdoganas specialisto karjerą pradėjo būdamas asistentu Stambulo „Fenerbahče“ klube, kuriame praleido dešimtmetį ir 2013-aisiais trumpam užėmė laikinojo vyr. trenerio poziciją.

2010-2013 m. E. Erdoganas taip pat buvo Turkijos rinktinės trenerių štabe ir prisidėjo prie iškovoto sidabro medalio 2010-ųjų planetos pirmenybėse. Į šalies rinktinę E. Erdoganas kaip asistentas buvo grįžęs per 2017 m. Europos čempionatą, kurio metu turkai pasitraukė aštuntfinalio etape.

Scanpix nuotr.

Vyriausiojo trenerio karjerą E. Erdoganas pradėjo 2013-2014 m. sezone, kai stojo už Ankaros „Turk Telekom“ ekipos vairo. Minėtajame sezone „Turk Telekom“ iškovojo 12 pergalių ir patyrė 18 pralaimėjimų bei, užėmę 11-ąją vietą, liko už atkrintamųjų borto.

Po to sezono E. Erdogano karjera pasuko į Stambulo „Belediyespor“ ekipą, kurioje jis praleido trejus metus (2015-2018). Vis tik aukštumų su šia ekipa strategui pasiekti taip pat nepavyko. Geriausią rezultatą E. Erdoganas ir Stambulo klubas užfiksavo 2016-2017 m. sezone, kai su 11 pergalių ir 19 pralaimėjimų užėmė 10-ąją poziciją.

Vis tik specialisto karjera į viršų šovė atvykus į Stambulo „Galatasaray“. Jau pirmajame sezone „Galatasaray“ užėmė ketvirtąją vietą Turkijos pirmenybėse ir pasiekė pusfinalį, kuriame 0-3 nusileido čempionais tapusiems Stambulo „Anadolu Efes“.

Tiesa, Europos taurės A grupėje „Galatasaray“ pasiekė 3 pergales ir suklupo 7 sykius bei užėmė paskutiniąją šeštąją vietą.

Prieš sustabdant 2019-2020 m. sezoną, E. Erdogano vadovaujama „Galatasaray“ Turkijoje vėl žengė ketvirta (16-7), tačiau Europos taurės D grupėje užėmė antrąją vietą ir pasiekė „Top 16“ etapą. Jame per šešerias sužaistas rungtynes Stambulo ekipa pasiekė 2 pergales ir į atkrintamąsias nepateko.

Joanas Plaza

2012-2013 m. sezone „Žalgirį“ į tuo metu neregėtas aukštumas iškėlęs ispanas tuomet grįžo į gimtinę, kur net penkerius metus praleido Malagos „Unicaja“.

Bene įsimintiniausias sezonas per šį laikotarpį buvo 2017-aisiais, kai Malagos ekipa triumfavo Europos taurėje. Nepaisant pralaimėtų pirmųjų serijos rungtynių, „Unicaja“ atsitiesė ir dukart paeiliui įveikė Valensijos „Basket“ klubą bei į viršų kėlė nugalėtojų titulą.

D. Lukštos / basketnews.lt nuotr.

Ispanijos ACB pirmenybėse „Unicaja“ su J. Plaza geriausiai pasirodė 2014-2015 m. sezone. 29 pergales ir 13 pralaimėjimų įsirašiusi Malagos ekipa užėmė trečiąją vietą reguliariajame sezone bei pasiekė pusfinalio etapą, kuriame tik po atkaklios kovos 2-3 buvo nusileista „Barcelonai“.

Apskritai, vadovaujant J. Plazai, „Unicaja“ visus sezonus pateko į atkrintamąsias, tačiau išskyrus 2014-2015 m. sezoną, Andalūzijos ekipos sezonai baigdavosi ketvirtfinalyje.

Tuo metu Eurolygoje „Unicaja“ stabiliai patekdavo į „Top 16“ etapą, tačiau patekti į atkrintamąsias taip ir nesugebėjo.

Po pergalės Europos taurėje „Unicaja“ grįžo į naujojo formato Eurolygą, kurioje iki atkrintamųjų taip pat pritrūko. 13 pergalių ir 17 pralaimėjimų patyrusi Malagos ekipa galutinėje rikiuotėje liko devinta.

Pastaruosius du sezonus J. Plaza darbavosi Sankt Peterburgo „Zenit“ komandoje. Pirmąjį sezoną „Zenit“ (15-11) VTB Vieningosios lygos reguliariajame sezone liko penkti, tačiau ketvirtfinalyje 3-1 pranoko Krasnodaro „Lokomotiv“. Pusfinalyje „Zenit“ keliai susikirto su Maskvos CSKA ekipa, kurios barjero įveikti nepavyko – serija buvo pralaimėta 0-3.

Europos taurėje „Zenit“ C grupėje užėmė trečiąją vietą bei pateko į „Top 16“ etapą. Vis tik jame J. Plazos auklėtiniai per penkerias rungtynes iškovojo viso labo vieną pergalę ir savo pasirodymą baigė.

Praėjusį sezoną „Zenit“ debiutavo Eurolygoje, tačiau kelias stipriausiame Europos krepšinio turnyre rožėmis klotas nebuvo. „Zenit“ didžiąją dalį Eurolygos sezono vilkosi paskutinėje turnyrinės lentelės vietoje ir klubo vadovų kantrybė trūko – vasario mėnesį J. Plaza buvo atleistas iš savo pareigų.

J. Plazą pakeitė jo tautietis Xavi Pascualis, kuris Rusijos klubo vairą perėmė po 24-erių rungtynių Eurolygoje. Per šį laiką „Zenit“ ekipa buvo iškovojusi 7 pergales.

Dejanas Radonjičius

Lietuvos ir „Žalgirio“ gerbėjams šis 50-metis strategas geriausiai žinomas dėl to, jog praėjusiame sezone per anksti nurašė Kauno ekipos viltis patekti į Eurolygos atkrintamąsias, tačiau iki šiol visos jo treniruotos komandos skynė titulus.

Per aštuonerius metus Podgoricos „Budučnost“ klube D. Radonjičiaus treniruojama ekipa 6 sykius tapo Juodkalnijos čempione ir tiek pat sykių triumfavo šios šalies taurės varžybose.

V. Mikaičio / basketnews.lt nuotr.

2013 m. į Belgrado „Crvena Zvezda“ atvykęs juodkalnietis turėjo sėkmingą atkarpą ir Serbijoje. Nuo 2015 m. „Crvena Zvezda“ triskart paeiliui tapo Adrijos lygos čempione, 2014 ir 2015 m. šis specialistas buvo pripažintas geriausiu metų treneriu. Su Belgrado klubu D. Radonjičius iškovojo ir tris Serbijos lygos titulus bei tiek pat sykių triumfavo šalies taurės varžybose.

Sėkmingas darbas Balkanuose D. Radonjičiui atvėrė duris į Vokietiją. 2018 m. balandį specialistas pakeitė Aleksandrą Džordževičių ir sukirto rankomis su Miuncheno „Bayern“ klubu, su kuriuo dukart paeiliui tapo Vokietijos lygos nugalėtoju.

2018-2019 m. sezone „Bayern“ buvo rimti pretendentai į Eurolygos atkrintamąsias. Su 14 pergalių ir 16 pralaimėjimų likęs Bavarijos klubas užėmė 11-ąją vietą reguliariajame sezone. Į aštuntuką patekęs „Žalgiris“ tąkart surinko viena pergale daugiau.

Pedro Martinezas

Jau daugiau nei 30 metų vyriausiuoju treneriu dirbantis P. Martinezas yra puikiai užsirekomendavęs specialistas Ispanijoje, tačiau kol kas per savo karjerą iš gimtosios šalies kojos taip ir nebuvo iškėlęs.

Tiesa, pastaruoju metu specialistas dirbo Eurolygos kalibro komandose: Valensijos „Basket“, Vitorijos „Baskonia“ bei Las Palmo „Gran Canaria“ klubuose, o nuo 2019 m. treniruoja Manresos BAXI ekipą, su kuria turi sutartį iki šiol.

Bene sėkmingiausi P. Martinezo karjeros metai buvo 2017-ieji. Jo treniruojamas Valensijos klubas tapo Ispanijos ACB lygos čempionais, o pats specialistas buvo pripažintas geriausiu metų treneriu tiek Europos taurėje, tiek vietinėse pirmenybėse.

Simone Pianigiani

Per pastarąjį dešimtmetį S. Pianigiani darbavosi tokiuose klubuosse kaip Stambulo „Fenerbahče“, Jeruzalės „Hapoel“ ir Milano „AX Armani Exchange“, tačiau 51-erių specialistui kalnų nuversti nepavyko.

Vis dėlto be titulų S. Pianigiani nė vieno klubo nepaliko. Su Stambulo ekipa italui pavyko iškovoti Turkijos taurę, o Izraelyje jam sekėsi bene geriausiai. Italo treniruojama „Hapoel“ iškovojo šios šalies taurę, triumfavo Izraelio pirmenybėse, finale nugalėję Haifos „Maccabi“, ir atsiėmė geriausio metų trenerio apdovanojimą.

D. Lukštos / basketnews.lt nuotr.

Tiesa, Milano klube S. Pianigiani praleido dvejus metus, o „AX Armani Exchange“ nuolat suburdavo pajėgią sudėtį, tačiau klubo sirgalių lūkesčių specialistui išpildyti nepavyko.

Per 2017-2019 m. laikotarpį Milano ekipa sykį tapo Italijos čempionais (2018 m.) ir dukart triumfavo Italijos supertaurėje (2017 ir 2018 m.).

Nepaisant garsių pavardžių, S. Pianigiani treniruojamas „AX Armani Exchange“ Eurolygoje 2017-2018 m. sezone užėmė 15-ąją vietą, o 2018-2019 m. – 12-ąją poziciją.

Tuo metu Italijos taurėje „AX Armani Exchange“ tiek 2018 m., tiek 2019 m. pasirodymą baigė jau ketvirtfinalio etape.

Ainars Bagatskis

Dar 2006-aisiais trumpai prie „Žalgirio“ vairo stovėjęs latvis nuo to laiko sukaupė kur kas solidesnį CV. 2016-2017 m. sezoną A. Bagatskis pradėjo būdamas Davido Blatto asistentu Stambulo „Daruššafaka“ klube, tačiau jau tų pačių metų gruodį perėmė Tel Avivo „Maccabi“ vyr. trenerio pareigas.

Tiesa, Izraelio krepšinio vairo flagmano vairo A. Bagatskiui apsukti nepavyko. Minėtąjį sezoną „Maccabi“ Eurolygoje užėmė 14-ąją vietą (10-20), o latviui išsaugoti darbo vietos nepadėjo ir iškovota Izraelio taurė – A. Bagatskį „Maccabi“ atleido dar gegužės mėnesį.

M. Baranausko nuotr.

Po nesėkmingo sezono Izraelyje A. Bagatskis pasuko į Vokietiją, kur sukirto rankomis su A. Bambergo „Brose“. Šioje ekipoje latviui sekėsi kur kas geriau: Vokietijos taurės finale 83:82 buvo patiesta Berlyno ALBA, o Vokietijos pirmenybėse buvo užimta penktoji vieta (22-12). Tiesa, „Brose“ savo pasirodymą baigė jau ketvirtfinalyje.

Vis tik Bambergo klubas debiutavo FIBA Čempionų lygoje, kurioje A. Bagatskio treniruojami auklėtiniai sugebėjo pasiekti finalo ketvertą.

A. Bagatskis šešerius metus darbavosi ir Latvijos rinktinėje, su kuria dalyvavo trijuose Europos čempionatuose. 2013-aisias latviai baigė pasirodymą antrajame etape, tačiau 2015-aisiais D grupėje užėmė antrąją vietą ir pateko į atkrintamąsias. Galutinėje rikiuotėje Latvija tąkart užėmė aštuntąją vietą.

2017-aisiais latviai pogrupyje vėl užėmė antrąją vietą ir su ryškiausia šalies krepšinio žvaigžde Kristapu Porzingiu priešakyje aštuntfinalyje 100:68 nušlavė Juodkalniją, tačiau įnirtingoje ketvirtfinalio dramoje su Slovėnija A. Bagatskio auklėtiniams teko pripažinti Slovėnijos pranašumą (97:103).

Šiuo metu A. Bagatskis darbuojasi Kijevo „Basket“ klube ir užima Ukrainos rinktinės vyr. trenerio pareigas. Su Kijevo klubu A. Bagatskis dvejus metus paeiliui užėmė antrąją vietą.

Velimiras Perasovičius

55-erių specialistas pastaraisias metais darbavosi solidžiose komandose: 2015-2016 m. sezone jis treniravo Vitorijos „Baskonia“, 2016-2017 m. – Stambulo „Anadolu Efes“, o 2018-2019 m. vėl sugrįžo į Vitoriją.

2016-aisiais V. Perasovičiaus vadovaujama „Baskonia“ pasiekė Eurolygos finalo ketvertą, kuomet ketvirtfinalyje sausu rezultatu 3-0 buvo įveiktas Atėnų „Panathinaikos“. Vis tik finalo ketverte baskai liko be pergalių.

V. Mikaičio / basketnews.lt nuotr.

Kitame sezone V. Perasovičius su „Anadolu Efes“ užėmė šeštąją vietą reguliariajame sezone ir pagal naująjį Eurolygos formatą iš karto pateko į atkrintamąsias. Vis tik 5 rungtynių pareikalavusioje serijoje Turkijos klubas 2-3 nusileido Pirėjo „Olympiakos“.

Sugrįžus į „Baskonia“, kroatui ir vėl pavyko ištempti savo ekipą į atkrintamąsias. „Baskonia“ finišavo septintoje pozicijoje, bet ketvirtfinalio serijoje 1-3 buvo nusileista Maskvos CSKA.

Vis dėlto, šviežiausi specialisto apdovanojimai yra jau ganėtinai tolimoje praeityje. 2014-aisiais V. Perasovičius atvedė Valensijos „Basket“ ekipą į triumfą Europos taurėje, o tais pačiais metais buvo pripažintas geriausiu Ispanijos ACB lygos treneriu.

Luca Banchi

54-erių italo sėkmingiausias trenerio karjeros etapas susiklostė Milane. 2013-2015 m. laikotarpiu „AX Armani Exchange“ klube darbavęsis L. Banchi dukart tapo Italijos lygos čempionu (2013 ir 2014 m.) bei sykį atvedė komandą į triumfą Italijos taurės varžybose (2013 m.).

Po etapo Milane L. Banchi dvejus metus buvo be darbo. 2017-2018 m. sezoną praleidęs Turino „Auxulium“ klube, jis trumpai darbavosi Bambergo „Brose“ ekipoje, kol galiausiai 2018-2019 m. sezoną pradėjo Atėnų AEK ekipoje.

AEK minėtąjį sezoną užėmė pirmąją vietą Graikijos lygos reguliariajame sezone, tačiau pusfinalio serijoje 2-3 nusileido Patrų „Promitheas“ ekipai ir turėjo tenkintis bronzos medaliais po to, kai mažojo finalo serijoje 3-1 buvo įveiktas Atėnų „Peristeri“ klubas.

FIBA Čempionų lygos C grupėje AEK taip pat užėmė pirmąją vietą, bet vėl palūžo svarbiausių dvikovų metu. Ketvirtfinalio serijoje AEK bendru dviejų rungtynių rezultatu 136:138 nusileido Bambergo „Brose“.

Praėjusį sezoną L. Banchi stojo už itin pajėgią sudėtį subūrusio Krasnodaro „Lokomotiv“ klubo vairo. Vis dėlto vienu iš Europos taurės favoritų laikytas „Lokomotiv“ patyrė tikrą fiasko ir iškrito jau pirmajame grupės etape.

Sustabdytame VTB Vieningosios lygos sezone „Lokomotiv“ sekėsi geriau – Krasnodaro ekipa sezoną baigė trečioje vietoje, į priekį praleisdama tik Maskvos srities „Chimki“ ir Maskvos CSKA.

Sito Alonso

Nors šiam specialistui yra viso labo 44-eji, jis jau spėjo padirbėti tokiuose klubuose kaip Vitorijos „Baskonia“ ar „Barcelona“.

2016-2017 m. sezone S. Alonso treniruojama „Baskonia“ Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 7-ąją vietą (17-13) bei pateko į atkrintamąsias. Vis tik ketvirtfinalyje baskų ekipa susitiko su Maskvos CSKA klubu, kuriam nepavyko pasipriešinti.

Scanpix nuotr.

Ispanijos ACB pirmenybėse „Baskonia“ turėjo galingą sezoną ir reguliarųjį sezoną užbaigė antroje vietoje, o atkrintamosiose pasiekė pusfinalio seriją, kurioje 1-3 buvo nusileista čempionais tapusiai „Valencia“.

Vis dėlto, tokie S. Alonso rezultatai neįtikino „Baskonia“ vadovų ir po pralaimėtos pusfinalio serijos specialistas buvo atleistas.

Sezonas „Barcelonoje“ S. Alonso taip pat nebuvo iš lengvųjų. Katalonai Eurolygoje pasiekė 11 pergalių, patyrė 19 pralaimėjimų ir liko vos 13 vietoje. Vis tik rezultatai vietinėse pirmenybėse vėl buvo kur kas geresni.

„Barcelona“ su 24 pergalėmis ir 10 nesėkmių liko trečioje vietoje bei pasiekė pusfinalį. Šioje serijoje „Barca“ susitiko su ne bet kuo kitu, o „Baskonia“ ekipa, kuri ir sugebėjo laimėti seriją 3-1.

Po sezono „Barcelonoje“ S. Alonso pirmą kartą stojo prie užsienio komandos vairo. Specialistas 2018-ųjų vasarą sudarė trejų metų sutartį su Zagrebo „Cedevita“, tačiau jau tų pačių metų spalio mėnesį buvo atleistas.

Šį sezoną S. Alonso treniravo Mursijos UCAM komandą, kuri Ispanijos čempionate iškovojo 7 pergales bei patyrė 15 pralaimėjimų ir užėmė 16-ąją vietą 18 komandų čempionate.

S. Alonso klubiniame krepšinyje dar nėra iškovojęs jokio titulo. Tiesa, 2012-aisiais, kai dirbo San Sebastiano „Gipuzkoa“ ekipoje, jis buvo pripažintas geriausiu metų trenerių. 2013-aisiais S. Alonso treniravo Ispanijos jaunimo (iki 20 m.) rinktinę, su kuria Europos čempionate iškovojo bronzos medalius.

Ufukas Sarica

48-erių Izmiro „Pinar Karsiyaka“ strategas per visą savo trenerio karjerą darbavosi gimtojoje Turkijoje.

Didžiausi U. Saricos apdovanojimai buvo iškovoti būtent su „Pinar Karsiyaka“. Tiesa, tai buvo padaryta kiek anksčiau. 2013-2014 m. sezone Izmiro ekipa iškovojo Turkijos taurę bei triumfavo Prezidento taurės turnyre. Tuo metu 2014-2015 m. sezone „Pinar Karsiyaka“ tapo Turkijos čempione.

E. Blaževičiaus nuotr.

Prieš antrą etapą „Pinar Karsiyaka“ ekipoje U. Sarica darbavosi Stambulo „Bešiktaš“ klube. 2016-aisiais sutartį su „Bešiktaš“ sudaręs specialistas išbuvo visus trejus kontrakto metus.

Jau pirmąjį sezoną „Bešiktaš“ pasiekė Turkijos lygos finalą, kuriame 0-4 teko pripažinti Stambulo „Fenerbahče“ ekipos pranašumą. Per likusius du sezonus „Bešiktaš“ pasitraukė ketvirtfinalyje. Tuo metu FIBA Čempionų lygoje „Bešiktaš“ tris sykius iš eilės pasirodymą baigė „Top 16“ etape.

Vienintelis atvejis, kuomet Surica dirbo Eurolygos klube buvo 2011-2012 m. sezone, kai perėmė Stambulo „Anadolu Efes“ vairą. Tuomet „Anadolu Efes“ (5-5) užėmė trečiąją vietą, o „Top 16“ etape per šešerias rungtynes pasiekė vieną pergalę ir pasirodymą turnyre baigė.

Specialistas nuo 2017-ųjų taip pat eina vyr. trenerio pareigas Turkijos rinktinėje. 2017-ųjų Europos pirmenybėse turkai D grupėje užėmė ketvirtąją vietą ir sugebėjo įšokti į atkrintamųjų traukinį, tačiau aštuntfinalyje 56:73 nepasipriešino Ispanijai.

Tuo metu praėjusių metų planetos pirmenybėse Turkija E grupėje per trejas rungtynes pasiekė 1 pergalę ir į antrąjį etapą nepateko bei galutinėje rikiuotėje liko 22-oje vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių