Vaikystėje – paprasti norai, vėliau – įspūdinga karjera

  • Teksto dydis:

"Atėjo laikas užbaigti", – šią savaitę pareiškė krepšininkas Jonas Mačiulis. Buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės puolėjas nusprendė padėti tašką savo, kaip žaidėjo, karjeroje.

Padėkojo ir sirgaliams

"Prisimenu kaip vakar... Viskas prasidėjo K.Baršausko g. 66, Kaune. Vaikas buvo atvestas mamos ir tėčio, kad turėtų kur išlieti energiją ir pasportuoti su kitais vaikais.

Niekas negalvojo, kad, bėgant metams, paprasti norai virs tokia nuostabia krepšininko karjera, kurią atėjo laikas užbaigti.

Buvo išlieta daug prakaito, daug džiaugsmo ir nusivylimo ašarų. Sutikta daug nuostabių žmonių, apkeliauta daug šalių, laimėta daug titulų. Noriu padėkoti visiems, palaikiusiems sunkiausiais momentais po pralaimėjimų ir po operacijų – savo šeimai, draugams, treneriams, gydytojams ir visiems su komandomis dirbusiems žmonėms. Be abejonės, ir visiems fanams", – socialiniame tinkle "Instagram" rašė 36-erių J.Mačiulis.

Per savo karjerą, atstovaudamas Lietuvos jaunių, jaunimo ir vyrų rinktinėms, J.Mačiulis iškovojo visų spalvų medalius.

Buvęs Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinis, viename interviu prisiminęs pirmąsias treniruotes ir varžybas, yra sakęs: "Vaikams, pirmiausia, tai buvo paprasčiausias užsiėmimas, žaidimas, sportas, kur galėdavome praleisti laiką su draugais. Tuo metu žaidžiau krepšinį ne dėl to, kad tapčiau profesionaliu sportininku. Prieš pratybas, kol dar būdavo geri orai, susirinkdavome K.Baršausko gatvėje į stadioną, ten lakstydavome valandą prieš treniruotę ir po jos. Energijos buvo daug, visi norėjome sportuoti, bet nebuvo jokių minčių apie ateitį, džiaugdavomės ta diena."

Rinktinėje – 179 mačai

2003-iaisiais J.Mačiulis su Kauno "Žalgirio" dublerių komanda tapo tuometės Lietuvos krepšinio A lygos čempionu, 2005-aisiais debiutavo pagrindinėje ekipoje, o 2007-aisiais – nacionalinėje vyrų krepšinio rinktinėje.

Bendražygiai: J.Mačiulis su P.Jankūnu kartu žaidė šalies rinktinėje, "Žalgiryje", tačiau yra buvę ir skirtingose barikadose. / Evaldo Šemioto nuotr.

"Sėdėjau Bankoke po universiados rungtynių ir buvome besiruošią švęsti (2007-aisiais J.Mačiulis su Lietuvos studentų rinktine tapo studentų žaidynių čempionu – red. past.). Gavau žinutę, kad po poros valandų privalau išskristi į Atėnuose vyksiantį Akropolio turnyrą. Iš Bankoko į Atėnus skridau gal kokias penkiolika valandų. Atvykau nemiegojęs, jaučiausi it kosmose. Teko užsivilkti rinktinės marškinėlius. Vėliau – Europos čempionatas, ten daug nežaidžiau, bet iš jauno krepšininko reikia energijos gynyboje, leisti kelias minutes pailsėti pagrindiniams žaidėjams. Tą užduotį, manau, atlikau visai neblogai", – pasakojo J.Mačiulis.

Per savo karjerą, atstovaudamas Lietuvos jaunių, jaunimo ir vyrų rinktinėms, Jonas iškovojo visų spalvų medalius, o tarp skambiausių pasiekimų – triumfas 2005 m. pasaulio jaunimo (iki 21 metų) čempionate, 2003 m. pasaulio jaunių (iki 18 metų) ir 2005 m. Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionatų sidabras, 2013 m. ir 2015 m. Europos čempionatų sidabras bei 2010 m. pasaulio čempionato bronza.

Su Lietuvos rinktine J.Mačiulis žaidė 179 rungtynes, paskutinės – 2021 m. vasario 22 d. Vilniuje su Danijos ekipa.

Sugrįš į Kėdainius

J.Mačiulis – Lietuvos, Italijos, Graikijos, Ispanijos čempionas. 2015-aisiais kaunietis su Madrido "Real" tapo Eurolygos čempionu.

Itin dosnus trofėjų buvo karjeros etapas "Real" gretose – pergalės ne vien šalies čempionatuose, bet ir taurių turnyruose, 2015-aisiais iškovota Tarpkontinentinė taurė.

Šiemet birželį J.Mačiulis atsisveikino su Atėnų AEK klubu, kuriam atstovavo nuo 2018-ųjų. Su šia Atėnų komanda lietuvis iškovojo Graikijos ir Tarpkontinentinę taures.

J.Mačiulis planuoja dirbti konsultantu Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate dalyvaujančio Kėdainių "Nevėžio-Optibet" klube. Šio miesto ekipoje krepšininkas žaidė 2004–2005 m. sezoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Didžiausia

Didžiausia portretas
Pagarba Jonui.....

Romas

Romas portretas
Pagarba Jonui ,kietas vyrukas su charakteriu. Pavizdys jaunimui ,kaip reike kovoti del kiekvieno milimetro eikšteleje.Iš geros puses ,jis kaip pitbulis ,sekmes Jonai!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių