„Žalgirio“ rungtynėse Klaipėdoje – krepšinio žvalgas iš JAV

  • Teksto dydis:

Kauno „Žalgirio“ sekmadienio akistata Klaipėdoje patraukė dėmesį iš už Atlanto. LKL dvikovoje su vietos „Neptūnu“ lankėsi JAV sporto žiniasklaidos gigantės ESPN atstovas Mike’as Schmitzas, visame pasaulyje stebintis NBA potencialą demonstruojančius jaunuolius.

Krepšinio analitikas į Klaipėdą atvyko su aiškia užduotimi – iš arti pamatyti Roko Jokubaičio žaidimą. Jaunasis žalgirietis savo demonstruojamomis galimybėmis kursto dėmesį tarp NBA skautų ir pretenduoja būti pakviestas naujokų biržoje.

Eilę metų naujokų biržos talentus nagrinėjantys M. Schmitzas ir kitas ESPN analitikas Jonathanas Givony R. Jokubaičiui šiuo metu prognozuoja šaukimą antrojo rato viduryje.

Po NCAA sezono išleistame naujausiame 2021 m. naujokų biržos reitinge 20-mečio lietuvio akcijos vėl pakilo – buvo įvertintas 42-ąja vieta. Lapkritį ESPN žvalgai R. Jokubaičiui skyrė 40-ąją poziciją, bet vasarį gynėjo akcijos pakrito į 47-ąją vietą.

Rokas Jokubaitis, Scanpix nuotr.

Stebint M. Schmitzui „Švyturio“ arenos tribūnoje, R. Jokubaitis surengė solidų pasirodymą: per 26 minutes pelnė 11 taškų, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir nė karto neklydo.

Krepšininko pataikymas iš žaidimo siekė 56 proc.: 4 iš 6 dvitaškių (67 proc.) ir 1 iš 3 tritaškių (33 proc.).

Šiemet išaugusį vaidmenį „Žalgiryje“ įgavęs R. Jokubaitis Eurolygoje vidutiniškai žaidė po 20,5 minutės, kai 2019-2020 m. sezone jis aikštėje praleido tik po 6 minutes.

Mažeikiškis elitiniame Senojo žemyno turnyre fiksavo 7 taškų, 2,5 rezultatyvaus perdavimo, 1,7 atkovoto kamuolio ir 1,5 klaidos vidurkius. Pataikymas iš dvitaškio zonos – 47,8 proc., iš toli – 38,8 proc., o nuo baudos metimų linijos – 75,6 proc.

Vieno talentingiausių Lietuvos jaunuolių rodikliai LKL – 8,5 taško, 3,9 rezultatyvaus perdavimo, 1,4 atkovoto kamuolio ir 1,3 klaidos per 20 žaidimo minučių. Tiesa, tritaškių taiklumas – kuklesnis (28,1 proc.).

NBA svajones siekiantis kitas „Žalgirio“ talentas Marekas Blaževičius Klaipėdoje taip pat sužaidė solidžiai.

19-metis per 10,5 minutės įmetė 8 taškus (1/3 dvit., 6/6 baud.), sugriebė 5 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, perėmė 1 kamuolį, blokavo 1 metimą, išprovokavo 4 pražangas, 4 sykius prasižengė ir užfiksavo 13 balų naudingumą.

„Žalgirio“ organizacijai ateitį patikėjęs 209 cm ūgio jaunuolis šį sezoną LKL yra sužaidęs 18 mačų, per kuriuos vidutiniškai rungtyniavo po 13 minučių, įmetė po 7,1 taško, sugriebė po 5,1 kamuolio, blokavo po 0,7 metimo ir klydo po 1,4 karto.

Dvitaškių realizacija siekia 56,7 proc., o baudos metimų – 74,3 proc.

R. Jokubaitį ir M. Blaževičių su „Žalgiriu“ sieja sutartys iki 2023-ųjų vasaros.

Lietuvoje viešinčio M. Schmitzo radare – ir Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ komanda. Kėdainiečiai globoja talentingąjį vokietį Arielį Hukporti, kurio biržos akcijos dėl permainingo sezono fiksavo kritimą.

Pirmadienį M. Schmitzas Kėdainių arenoje iš arti stebėjo individualią aukštaūgio treniruotę su „Nevėžio-Optibet“ asistentu iš JAV Davidu Gale’u.

ESPN skautų akimis, 19-metis 214 cm ūgio skrajūnas lapkritį svyravo ties pirmojo rato pabaiga ir antrojo rato pradžia – buvo skirta 30-oji vieta. Vasarį Hukporti talentingiausių jaunuolių reitinge nukrito į 37-ąją poziciją, o dabar jau liko R. Jokubaičiui nugaros – 44-as.

„Hukporti kol kas žaidžia banguotą sezoną, per septynis mėnesius dėl kelio ir čiurnos problemų bei COVID-19 pertraukos sužaidęs tik 12 iš 27 komandos rungtynių, – balandžio pradžioje Hukporti situaciją aprašinėjo Givony. – A.  Hukporti surengė kelis galingus pasirodymus, bet tuo pačiu ne kartą pasitaikė ir prastesnių rungtynių. Bet to galima tikėtis iš jaunuolio, kuris iš gimtosios Vokietijos persikėlė į Lietuvą.

Nors A. Hukporti nuo NBA dar skiria keleri metai, aišku, jog nedaug žaidėjų išsiskiria tokiais fiziniais duomenimis, įgūdžiais užbaiginėti atakas, kovoti dėl kamuolių ir atakuoti krepšį.“

A. Hukporti dabar yra sužaidęs 15 rungtynių, per kurias LKL vidutiniškai aikštėje praleido po 22 minutes, įmetė po 9,9 taško, atkovojo po 7,5 kamuolio, atliko po 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir blokavo po 1,2 metimo.

Vokiečio dvitaškių pataikymas – 44,9 proc., tritaškių – 32,1 proc., o baudos metimų – 47,1 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių