„Žalgiris“ į svečius pas Šarą – be L. Lekavičiaus, bet su R. Jokubaičiu

Jos didenybė Karališkosios taurės laimėtoja "Barcelona" ir Karaliaus Mindaugo sostą užėmęs Kauno "Žalgiris". Šiandien dviejų lietuviškiausių Eurolygos komandų akistatoje netrūks nei garsių vardų, nei titulų.

Praėjusį savaitgalį pirmuosius sezono trofėjus iškovoję Šarūnas Jasikevičius ir Martinas Schilleris mūšį Barselonoje pasitinka itin pakilios nuotaikos. Pirmasis vos vos išlindo pro adatos skylutę pakeliui iki "Copa del Rey" finalo, antrasis atliko tai, ką privalėjo – nesiblaškydamas atvedė į užtikrintą pergalę absoliučius Lietuvos krepšinio favoritus.

Tačiau nauja savaitė – nauja istorija, o Eurolyga – ne vietinės pirmenybės. 25-ojo turo mačą "Barcelona" pradės būdama vienvalde lydere. 17 pergalių ir 7 pralaimėjimai Šarui ir jo bendražygiams jau leidžia planuotis atkrintamųjų varžybų grafiką. O "Žalgiris" su 13 laimėjimų ir 10 nesėkmių negali atsipalaiduoti nė akimirkos. Po pralaimėjimo Vitorijos "Baskonia" ekipai praėjusiame ture iš lyderių aštuntuko išstumti kauniečiai turi branginti kiekvieną galimybę sugrįžti. Juolab kad laipteliu aukščiau esantis Stambulo "Anadolu Efes" juos lenkia tik formaliai – dėl geresnio pelnytų ir praleistų taškų santykio. Bet jeigu žalgiriečiai suklups dar keliskart, jų perspektyvos taps itin miglotos.

Rungtynių išvakarėse M.Schilleris kalbėjo apie dvikovos Barselonoje pagrindinius akcentus ir prisiminė pirmojo rato susitikimą, kai katalonai Kaune triumfavo 73:62. Tada šeimininkai nesugaudė savo buvusio "centro" Brandono Davieso (16 taškų) ir snaiperio Kyle Kurico (15). Tiesa, Šaro numylėtinis Rokas Jokubaitis savo buvusiam treneriui tada irgi įrodė esąs vertas pagyrų, nes prieš "Barcą" pasiekė savo asmeninį rezultatyvumo Eurolygoje rekordą (15 taškų).

– Treneri, kaip vertinate ketvirtadienio oponentus? – paklausėme M.Schillerio.

– "Barcelona" yra puiki komanda, turinti labai gerus žaidėjus ir trenerius. Pagrindinis dalykas yra jų stipri ir griaunanti gynyba, jie turi pakankamai ūgio ir agresyvumo. Mūsų laukia puikus iššūkis.

– Pirmojo rato tarpusavio mače sukrapštėte tik 62 taškus. Kuo "Barcelonos" gynyba yra tokia ypatinga?

– Ji pasižymi geromis gynybinėmis schemomis, kurios yra puikiai įgyvendinamos, gynyba paremta atletiškumu ir kokybiškais žaidėjais. Nekalbėsiu plačiai apie jų pikenrolo (du prieš du) gynybą ir ką jie atlieka joje, tačiau ta atletiškumo bei gynybinio talento kombinacija daro jų gynybą labai gerą.

– Pirmosiose rungtynėse "Barcelona" suklydo net 24 kartus. Tiesa, ir jūsų auklėtiniai darė nemažai klaidų – 19. Kokios to priežastys?

– Tąsyk abi ekipos žaidė itin agresyviai ir demonstravo puikią gynybą.

– Kokį vaidmenį "Barca" schemose atlieka Cory Higginsas ir Nickas Calathesas, žinant jų demonstruotą žaidimą, kol rikiuotėje nebuvo aukštaūgių Nikolos Mirotičiaus bei Brandono Davieso?

– N.Calathesas yra vienas labiausiai dominuojančių kūrėjų visoje lygoje, o C.Higginsas patobulėjo sezono metu, ypač Karaliaus taurėje.

– "Barcelonos" gretose neseniai atsidūrė ir buvęs žalgirietis Leo Westermannas. Ką komandai suteikė šis patyręs prancūzas?

– Jis yra stabilus žaidimo kūrėjas. Treneris jį pažįsta ir norėjo matyti komandoje. L.Westermannas – geras krepšininkas, tačiau sunku kalbėti apie vieną žaidėją, kai visa jų sudėtis tokia gili.

– Kokia jūsų įžaidėjo L.Lekavičiaus sportinė forma persirgus koronavirusu?

– Jis sveiksta, tačiau Barselonoje jo nebus. Lukas nebūtų galėjęs žaisti dėl Eurolygos taisyklių, kurios reikalauja tam tikro izoliacijos dienų skaičiaus po užfiksuoto teigiamo atvejo.

– Kaip vertinate po traumų atsigaunančių Patricio Garino ir Steve‘o Vasturios progresą?

– Patricio vis dar sveiksta ir treniruojasi individualiai, nedalyvaudamas kontaktinėse treniruotėse. Steve’as yra sveikas ir esame laimingi turėdami sugrįžusį žaidėją. Į Barseloną vyks visi, išskyrus L.Lekavičių, P.Garino bei su Lietuvos rinktine Europos čempionato atrankos turnyre Vilniuje liekantį Mareką Blaževičių.

– "Žalgiris" Eurolygoje žais po trijų savaičių pertraukos. Kokių padarinių gali turėti tokia ilga pertrauka, žinant lygių skirtumus tarp Eurolygos ir LKL pirmenybių?

– Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto lygis buvo aukštas, negalime to nuvertinti. Mums tai nebuvo lengva repeticija. Vyrukai pagavo gerą ritmą, tad Barselonoje ketiname rimtai kautis.

– Į Lietuvos rinktinę delegavus M.Blaževičių buvo kalbų, kad vyks ir R.Jokubaitis. Ar tas planas subliūško dėl atkeltų Eurolygos rungtynių su Belgrado "Crvena Zvezda"?

– Mes neplanavome išleisti Roko į rinktinės stovyklą.

– Dabar "Žalgirio" laukia trejos rungtynės per septynias dienas. Kaip ketinate atlaikyti tokį maratoną?

– Po taurės turnyro stengėmės atsigauti fiziškai, ypač antradienį tam specialiai skyrėme dėmesio. Trečiadienį jau analizavome "Barcelonos" žaidimą, o ketvirtadienį dar lengvai pasimėtysime į krepšį. Vėliau grįžę turėsime šiek tiek laiko pasiruošti akistatai su "Crvena Zvezda", bet paskui laiko pasirengti susitikimui su Madrido "Real" trūks. Mūsų tvarkaraštis išties yra suspaustas, bet viskas gerai. Yra buvę ir blogiau.

– Žaidžiant tokiu grafiku pravers ir veteranų indėlis. Pastaruoju metu Paulius Jankūnas demonstruoja neblogą formą. Kaip manote, kiek ilgai Paulius gali žaisti tokio aukšto lygio rungtynes?

– Viskas priklauso nuo jo paties. Manau, kad jis gali žaisti dar kurį laiką, nes jis puikiai prižiūri savo kūną Be to, ir šiaip yra pajėgus krepšininkas, sukaupęs daug patirties.

– Ar komandai yra svarbu turėti tokius patyrusius žaidėjus kaip P.Jankūnas ir Artūras Milaknis?

– Labai! Jie ne tik itin patyrę, bet ir pasižymi puikiais charakteriais bei išsiskiria lyderyste. Tokie žaidėjai lemia viso kolektyvo atmosferą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių