Tėvai ragina vaikus gerti pieną, kad kaulai ir dantukai būtų sveikesni. O dietologai pataria pieną gerti kasdien, nes jame yra daugybė vertingų maistinių medžiagų. Beje, pastaruoju metu mokslininkai nustatė daug naujų faktų apie teigiamą pieno įtaką sveikatai.
Osteoporozės profilaktika
Kiekvieno žmogaus organizme 99 proc. kalcio slypi dantyse ir kauluose. Kalcis yra labai svarbus visiems žmonėms, bet ypač vaikams, kurių organizmas auga ir vystosi.
Kalcio kiekiu organizme reikia rūpintis visą gyvenimą. Jeigu jūsų organizmas nepasisavins pakankamai kalcio su maistu, tuomet kalcio lygis kraujyje nesumažės, nes bus naudojamos kauluose sukauptos atsargos. Tačiau ilgainiui dėl to kaulai pradeda retėti, dar vėliau žmogus suserga osteoporoze.
Pienas yra vertingas, o svarbiausia – natūralus kalcio šaltinis, kurį organizmas lengvai pasisavina. Kituose produktuose, pavyzdžiui, kai kuriose daržovėse, kuriose gausu kalcio, gali būti ir kitų medžiagų, dėl kurių poveikio kalcį organizmui pasisavinti kur kas sunkiau.
Mažina kraujo spaudimą
Keliais tyrimais buvo įrodyta, kad pienas teigiamai veikia aukštą kraujo spaudimą arba hipertenziją. Taip pat žinoma, kad šilto pieno puodelis gali padėti įveikti nerimą.
Aukštą kraujo spaudimą turintiems žmonėms rekomenduojama rinktis ne tokį riebų – 1,8-2 proc. – pieną, valgyti daug vaisių ir daržovių.
Viena iš vaikų ir paauglių hipertenzijos priežasčių – blogi valgymo įpročiai. Tačiau tarp vaikų, kurie dažnai mėgaujasi pieno produktais, daržovėmis bei vaisiais, aukštas kraujo spaudimas – retenybė.
Sveikiems dantims
Dantys padengti emaliu, kuris yra susiformavęs iš kalcio. O pieno proteinas yra būtinas tam, kad dantys augtų ir būtų sveiki.
Odontologai dažnai siūlo vaikams tarp pusryčių, pietų ir vakarienės gerti pieną arba vandenį kaip dantims nekenksmingą gėrimą. Pienas rekomenduojamas ir dėl to, kad laktozė (pieno cukrus) yra pats sveikiausias cukrus – galimybė, kad jis sukels kariesą, yra minimali.
Mažina diabeto riziką
Vis daugiau tyrimų patvirtina, kad pienas, ypač neriebus, gali padėti išvengti antrojo diabeto tipo. Tikslių diabeto priežasčių niekas nežino, bet nustatyta, kad šios ligos profilaktikai svarbus pieno proteinas, taip pat mineralinės medžiagos, kurių gausu piene – magnis ir kalcis. UAT pieno akademijos atlikti tyrimai patvirtin, kad UAT, pasterizuotame ar kitokiame vienodo riebumo piene magnio ir kalcio lygiai yra labai panašūs.
Jau keletą dešimtmečių ultra aukšta temperatūra perdirbtas pienas (UAT pienas) yra žinomas ir populiarus visame pasaulyje dėl to, jog laikomas neatidarytoje pakuotėje kambario temperatūroje nesurūgsta kelis mėnesius.
UAT pienas yra 140 laispnių temperatūroje pakaitinamas 3-5 sekundes, o po to išvengus sąlyčio su oru, supilstomas į daugiasluoksnę pakuotę. Pakaitinus pieną žūsta pavojingi mikroorganizmai, bet poveikis pieno maistinėms medžiagoms yra minimalus.
Diabetas – tokia liga, kai gliukozės (cukraus) lygis kraujyje nėra stabilus. Antrojo diabeto tipo atveju organizmas negali generuoti insulino reikiamais kiekiais arba pagamintas insulinas veikia neteisingai. Paprastai antrojo diabeto tipas būdingas vyresniems žmonėms, bet pastaruoju metu ši liga nustatoma ir vaikams.
Kontroliuoja svorį
Įrodyta, kad neriebus pienas padeda mesti svorį. Pieno baltymas albuminas skatina metabolizmą. Šis baltymas yra vienas iš labiausiai vertinamų bei svarbiausių pieno komponentų. Pieno baltymas albuminas vertingas dėl savo komponentų – žmogaus organizmui nepakeičiamų amino rūgščių.
Naujausi komentarai