Mėsos kepimas ant dujinės viryklės gali būti kenksmingas sveikatai. Maistą kepant aukštoje temperatūroje išsiskiria padidintas kancerogeninių medžiagų kiekis.
Tokius norvegų mokslininkų tyrimus paskelbė žurnalas „Occupational and Environmental Medicine“. Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra (IARC) į orą patenkančius junginius priskiria antrajai kancerogeninių medžiagų grupei, kurie tikriausiai arba galbūt kancerogeniški žmogui.
Norvegijos mokslų ir technologijų instituto mokslininkai atliko bandymą, kurio metu tyrė naudojamos orkaitės ir kepimui skirtų riebalų (margarino ir sojų aliejaus) poveikį. Tyrimo metu mokslininkai įprasto vakarų restorano virtuvėje kepė 17 kepsnių (kiekvienas svėrė po 400 gramų) po 15 minučių ir matavo išsiskyrusį cheminių medžiagų kiekį.
Paaiškėjo, kad mėsą kepant ant dujinės viryklės liepsnos ore padidėjo nuodingų medžiagų - mutageninio aldehido ir heterociklinių aminų - koncentracija. Patys didžiausi šios medžiagos kiekiai buvo užregistruoti kepsnius gaminant ant dujinės viryklės, naudojant margariną. Aptikti ir mutogeniniai aldehidai, kurių koncentracija siekė iki 61,8 mikrogramų kubiniam oro metrui, o aukščiausi kiekiai buvo pastebėti ant dujinių viryklių, nepriklausomai nuo riebalų naudojimo. Iki šiol mokslininkai negali nustatyti, kokia jų koncentracija gali būti laikoma saugia.
Pasak tyrimo autorių, dujinėse viryklėse, lyginant su elektrinėmis, pasiekiama aukštesnė maisto gaminimo temperatūra, o dėl to kepimui naudojamuose riebaluose susidaro daugiau potencialiai pavojingų skilimo produktų. Be to, naudojantis dujinėmis viryklėmis, į orą patenka daugiau mikrodalelių. Mokslininkai gaminant maistą pataria maitinimo įmonėse ar namuose gerai vėdinti virtuvę, nes tai gali padėti išvengti sveikatai potencialiai kylančio pavojaus.
Naujausi komentarai