Pereiti į pagrindinį turinį

Ar meilė yra pajėgi įveikti seksualinį baikštumą?

2013-07-08 22:00
Ar meilė yra pajėgi įveikti seksualinį baikštumą?
Ar meilė yra pajėgi įveikti seksualinį baikštumą? / Shutterstock nuotr.

Intymumo akimirkomis jis sukausto gestus, atima kalbą, o paskui ir malonumą. Kai kas seksualinį baikštumą jaučia nuolatos, kai kas – tik kartais. Tačiau jis priverčia mus slopinti troškimus. Kodėl?

Seksualinį baikštumą galima apibūdinti sakiniu: „Aš norėčiau, bet man neišeina". Neišeina kalbėti apie tai, kas iš tiesų suteiktų malonumą.

„Turbūt reikėjo jam tiesiog pasakyti, ko aš iš tikrųjų noriu, tačiau taip ir neišdrįsau... Lovoje su juo man buvo nuobodu, o jis tikriausiai nieko taip ir nesuprato" – wday.ru portalui apie nutrūkusius santykius pasakojo 34-erių Valerija. Sekse nedrąsus žmogus pakliūva tarsi į užburtą ratą: kiekviena intymi sueitis vyksta pagal tą patį scenarijų, kurio pabaigoje laukia nusivylimas.

Įveikti tylą

Seksualinis baikštumas – troškimų, gestų, žodžių slopinimas – visada susijęs su baime būti nesuprastam. Priežasčių to gali būti ir įvairių: vaikystėje suformuotas požiūris į seksą kaip į kažką nešvankaus; nežinojimas savo troškimų ir savo galimybių ribų; nepasitikėjimo savimi gilumas.

„Kiek mums bebūtų metų, nesąmoningai bijome, kad tėvai pasmerks mus už per didelį atsipalaidavimą net ir tada, jei gimdytojų jau ir nėra tarp gyvųjų. – teigia šeimos psichoterapeutė Inna Chamitova. – Mums sunku atsiverti kūniškai ir emociškai: o ką jeigu partneris nusivils mūsų kūnu ar glamonėmis, atstums iniciatyvą ir santykiai pablogės."

Dauguma moterų bijodamos likti nesuprastos nutaria, kad tylėjimas saugesnis savo troškimų įvardijimas. Tuo tarpu partneris nežino, ar jo glamonės yra malonios. Galbūt jis ir norėtų išpildyti mūsų troškimus, tačiau mes jam to neleidžiame padaryti.

Kontaktas su kūnu

Dauguma tiki, kad patrauklus kūnas gali juos padaryti drąsesnius. „Jeigu sverčiau dešimčia kilogramų mažiau, lovoje jausčiausi kur kas laisviau, - prisipažįsta 29-erių Larisa. – Aš labiau pasitikėčiau savimi, būčiau seksualesnė ir mano intymus gyvenimas galų gale susitvarkytų."

„Seksualinio nedrąsumo priežastis iš tiesų gali būti susijusi su savo kūno suvokimu, - komentuoja I.Chamitova. – Nusirengdami daugelis jaučiasi įsitempę, negali atsipalaiduoti. O partneris tai priima kaip priekaištą jam ir pats netenka pasitikėjimo."

Tokie požiūriai į save neleidžia tinkamai pajausti savo kūno ir jo siunčiamų signalų, o troškimai, neišreikšti žvilgsniu, judesiais, gestais taip ir lieka nepatenkinti.

Iš tiesų, idealūs figūros linkiai dar nėra harmonijos sekse garantas. „Nesugebėjimas priimti savo kūno pirmiausia rodo gilų žmogaus nepasitikėjimą savimi, - teigia psichoterapeutė Svetlana Krivcova. – Todėl krūtų padidinimas ar liposakcija problemos negali išspręsti – seksualiniuose santykiuose moteris vis tiek gali likti nedrąsi ir susikausčiusi."

Išeitis viena – pabandyti susidraugauti su savo kūnu. „Pamažu gerinant santykius su kūnu, reikia ieškoti ir rasti judesius, kurie teikia malonumo. Kai kam gali padėti masažas, kitam – kūno terapija ar jogos pratimai", - tęsia S.Krivcova.

Laimingi sekso partneriai priima savo kūną ne kaip daiktą, kuris jiems priklauso, o kaip tai kas jie yra.

Man patinka?

Maža savivertė – viena pagrindinių seksualinio nedrąsumo priežasčių. „Kai žmogus neįdomus pats sau, jam sunku suvokti, kad kas nors juo susidomės ir juo labiau, kad nepasmerks už trūkumus, - sako S.Krivcova. – Taip nusiteikus gali pasidaryti lengviau iš viso atsisakyti sekso, nei mėginti kontroliuoti situaciją." Būtent baikštumas dažnai priverčia moterį atsisakyti sekso.

„Nenusisekusį seksualinį gyvenimą jos pakeičia kitomis veiklomis – sportu, darbu, bendravimu, - kuriomis, kaip atrodo, lengviau sulaukti pasisekimo", - aiškina seksologas Sergejus Agarkovas.

Kad baikštumas nenugėlėtų, svarbu suprasti kokiu momentu iškyla vidinio barjero jausmas. Pajausti, kada kūnas sustingsta, o žodžiai dingsta, rasti paaiškinimą tokiai situacijai, suprasti, kas joje būtent gąsdina. Tokie žingsniai bus pirmieji išsilaisvinimo link.

Meilė – kaip šansas

Seksualinis baikštumas dažnai slepia permainų santykiuose baimę. Kas bus jei išdrįsiu padaryti tai, ko niekada nedariau? Paradoksalu, bet parterio pasmerkimo labiau bijo tos poros, kurios gyvena kartu ne vienerius metus. Dėl to santykiai sustingsta, o pripratimas prie nusistovėjusių komfortiškų vaidmenų tampa svarbesnis už realius jausmus.

Ryžtingai pakeisti nusistovėjusį bendravimo stilių nelengva: partneriui tai gali sukelti nepasitenkinimo ir nuostabos jausmus. Kad intymiuose santykiuose gautumėte tai, ko nedrįstate paprašyti, seksologai siūlo išbandyti veidrodžio efektą. Padarykite partneriui tai, ko laukiate iš jo ir paklauskite, ar jam tai patinka. Pradėkite nuo nedidelių permainų, stebėkite partnerio reakciją. Pamažu pasitikėjimas savimi augs ir bus lengviau atsiverti troškimams.

Baigtumas primena mums apie tai, kad santykiai tai ne tik kūniškieji, bet ir emocionaliniai kontaktai. Ne veltui baikštesni esame su partneriu, kurį mylime, o ne su tuo, su kuriuo sieja tik kūniški jausmai. „Tačiau būtent meilė ir suteikia mums šansą įveikti seksualinį nedrąsumą, - teigia S.Agarkovas. – Ta kuri viską pateisina ir viską leidžia."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų