Ką žinome apie lytiškai plintančias infekcijas?

  • Teksto dydis:

Lytiškai plintančios infekcijos (LPI) gali tapti nevaisingumo priežastimi. Apie tai žino daugiau negu pusė (65 proc.) Lietuvos gyventojų, parodė reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Visgi, nemaža dalis – beveik trečdalis (28 proc.), gyventojų to nežino. Pagal lytį šiuo klausimu geriau informuotos moterys, nei vyrai.

Paklausus Lietuvos gyventojų, ar pastovaus partnerio turėjimas visiškai apsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų, 34 proc. su tokiu teiginiu sutiko, 47 proc. – nesutiko, o 16 proc. buvo „sunku pasakyti“. Vyrų, manančių, kad pastovaus partnerio turėjimas visiškai apsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų buvo šiek tiek daugiau nei moterų: atitinkamai 40 proc. ir 34 proc.

Dauguma (71 proc.) gyventojų žino, kad kontraceptinės tabletės visiškai  neapsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų (LPI), o du trečdaliai gyventojų žino, kad  negalima  užsikrėsti LPI baseinuose arba naudojantis bendra vonia. Paklausus gyventojų, ar prezervatyvai 100 proc. apsaugo nuo LPI, penktadalis manė teigiamai, 60 proc. – su šiuo teiginiu nesutiko ir 16 proc. buvo „sunku pasakyti“. Šia apsaugos priemone kiek daugiau pasitiki vyrai, nei moterys.

Nors didžioji dalis gyventojų yra pakankamai informuoti, kad prezervatyvai mažina riziką užsikrėsti LPI, visgi dalis gyventojų klaidingai mano, kad hormoninė kontracepcija, spermicidai, nutrauktas lytinis aktas, vaisingų dienų skaičiavimas ar apsiprausimas po lytinio akto gali apsaugoti nuo LPI. Apie tai, kurios priemonės neapsaugo nuo LPI geriau žino moterys.

Du trečdaliai, apklausoje dalyvavusių gyventojų žino, kad kartą persirgus lytiškai plintančia infekcija imunitetas nesusidaro ir ta pačia liga galima užsikrėsti pakartotinai; tačiau penktadalis respondentų to nežino. Tiek vyrų, tiek moterų informuotumas šiuo klausimu panašus, tačiau jaunimo amžiaus (15-29 m.) grupėje informuotumas, palyginus su kitomis amžiaus grupėmis, buvo žemesnis.

Apklausos duomenimis, 13 proc. gyventojų nurodė, kad yra sirgę LPI, tačiau dauguma – nesirgę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių