Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip mus veikia mylimųjų lūkesčiai?

2013-05-17 22:00
Kaip mus veikia mylimųjų       lūkesčiai?
Kaip mus veikia mylimųjų lūkesčiai? / Shutterstock nuotr.

Mes greitai pajuntame, kaip kiti mus mato, ir stengiamės atitikti jų lūkesčius. Geras pratimas siekiant daugiau sužinoti apie save - pagalvoti, kaip žmonės galėtų mus matyti iš kitų pusių. Pagalvokite, ką apie jus galvoja jūsų sutuoktinis/-ė, šeima, darbo kolegos.

O dabar - įdomus klausimas: kiek jus pačius veikia kitų žmonių lūkesčiai?

Šis klausimas buvo tyrinėtas dr. Marko Snyderio ir jo kolegų iš Minesotos universiteto studijoje (Snyder et al., 1977). Jie iškėlė prielaidą, kad žmonės automatiškai jaučia, kaip kiti į juos žvelgia, ir nedelsdami stengiasi elgtis taip, kaip iš jų tikimasi.

Siekiant tai patikrinti, buvo atliktas bandymas, kurio metu vyrai studentai šnekėjosi su moterimis studentėmis, su kuriomis ką tik susipažino, naudodamiesi mikrofonu ir ausinėmis. Vienas greičiausių būdų, kuriais remdamiesi žmonės kuria stereotipus apie vienas kitą, yra išvaizda. Žmonės automatiškai mano, kad tie, kurie yra patrauklesni, būna ir draugiškesni, linksmesni, protingesni ir pan.

Taigi siekiant manipuliuoti šiuo žinojimu, prieš pat pokalbį, kartu su biografine informacija apie žmogų, su kuriuo vyrai bus supažindinti, jiems taip pat buvo pateikta fotografija. Pusė studentų gavo fotografiją moters, kurios patrauklumas buvo įvertintas aštuonetu dešimtbalėje sistemoje, kita pusė - moters, kurios patrauklumas tebuvo du iš dešimties.

Tuomet vyrai kalbėjosi su moterimis, tačiau jų nematydami, taigi jie nežinojo, kad jie iš tikro kalbėjosi ne su moterimi iš nuotraukomis. Pusė įsivaizdavo, kad kalbasi su patrauklia moterimi, pusė - su nepatrauklia. Tyrimo klausimas - ar moterys supras šį faktą ir nesąmoningai stengsis atitikti šį atsitiktinai suformuotą stereotipą? Tokiu būdu eksperimento rengėjai galėjo susitelkti į lūkesčių poveikį.

Kai nepriklausomi stebėtojai klausėsi pokalbio įrašų, jie nustatė, kad kai moterys kalbėjosi su vyrais, kurie manė, kad jos labai patrauklios, moterys demonstravo daugiau elgesio, stereotipiškai siejamo su patraukliais žmonėmis. Jos kalbėjo labiau užsidegusios, apskritai atrodė, kad jos labiau mėgaujasi pokalbiu. Moterys prisitaikė prie vyrų į jas projektuojamo stereotipo. Taigi žmonės išties jaučia, kaip kiti į juos žvelgia, ir atitinkamai prisitaiko, kad atitiktų jų lūkesčius.

Taip jau sutapo, kad šis eksperimentas analizavo patrauklumo stereotipus, tačiau ta pati taisyklė galioja ir kitose gyvenimo srityse. Prisiminkite standartinius rasių, tautybių ir pan. stereotipus. Kiekvienas jų sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos yra sunku ignoruoti.

Keičiant kitų elgesį

Suvokimas, kad kitų žmonių lūkesčiai tiesiogiai ar netiesiogiai veikia mūsų elgesį, yra svarbus komponentas analizuojant, kaip mes galime būti labai skirtingi žmonės skirtingose socialinėse situacijose.

Ir paskutinis akcentas: mūsų pasaulyje du žmonės nuolat veikia vienas kitą, stengiasi atitikti vienas kito lūkesčius. Žinoma, mes galime kontroliuoti tik mūsų pačių lūkesčius apie kitus žmones. Taigi viena tyrimo prielaidų - tai, kad keisdami savo lūkesčius kitų žmonių atžvilgiu, mes keičiame ir jų elgesį į blogąją, arba, jei pasirenkame, į gerąją pusę.

Poveikis gali būti vos pastebimas, tačiau labai svarbu suvokti, kad kitų žmonių elgesys iš dalies atspindi tai, kaip mes matome juos, ir atvirkščiai.

Susimąstykite apie tai - gal ir į savo sutuoktinį verta pažvelgti kitaip, jei norite, kad kitoks būtų jo elgesys?..

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų