Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl vyrai vengia sekso su draugų žmonomis?

2013-04-17 22:00
Kodėl vyrai vengia sekso su draugų žmonomis?
Kodėl vyrai vengia sekso su draugų žmonomis? / Shutterstock nuotr.

Išaugę iš laikinų paauglystės susižavėjimų kaimynystėje gyvenančiomis mergaitėmis, suaugę vyrai natūraliai vengia nederamų ryšių su savo draugų žmonomis, rodo vienas Jungtinių Valstijų Misūrio universiteto tyrimas. Jis nustatė, kad bendraujant su teisėta artimo bičiulio partnere, suaugusių vyrų testosterono lygis nusmunka.

Išaiškinus biologinį mechanizmą, kuris neleidžia vyrams nuolat varžytis dėl vienas kito žmonų, galima geriau suprasti, kaip žmonės sugeba sugyventi savo gyvenamuosiuose rajonuose, miestuose ir net visame pasaulyje.

„Nors vyrai turi daug galimybių užkariauti savo bičiulio partnerę, svetimoteriavimas su jomis vos pasitaikius progai yra palyginus retas", - sakė antropologijos profesorius Markas Flinnas.

„Vyrų testosterono lygis bendraujant su potencialia sekso partnere ar priešo sutuoktine paprastai pakyla. Tačiau mūsų tyrimai rodo, kad vyrų mąstymas vystėsi taip, kad stabilūs bičiulių poros ryšiai būtų gerbiami", - teigė jis.

Pasak M. Flinno, tokie tyrimo rezultatai gali padėti sprendžiant globalias problemas.

„Galiausiai mūsų atradimai dėl testosterono lygio atspindi, kaip evoliucionavo žmonės, kad sudarytų sąjungas", - teigė jis.

„Paistelkę šį biologinį žmogiškos prigimties supratimą mes galime ieškoti būdų, kaip išspręsti globalias problemas. Tie patys fiziologiniai mechanizmai, kurie leidžia sugyventi ir bendradarbiauti ištisiems šeimų kaimams, gali padėti ir tokioms organizacijoms kaip NATO ar Jungtinės Tautos, koordinuojančioms pastangas išspręsti įprastas problemas. Kuo labiau Žemę regėsime kaip vieną žmonių bendruomenę, tuo didesnės bus mūsų galimybės kovojant su abipusėmis grėsmėmis, pavyzdžiui, klimato kaita", - sakė profesorius.

Žvelgiant evoliuciškai, vyrai, kurie nuolat išduodavo savo bičiulių pasitikėjimą ir sukeldavo grėsmę šeimos stabilumui, rizikuodavo visos savo bendruomenės išgyvenimu, tvirtina M. Flinnas. Vyrų, kurie nepasitiki vienas kitu, bendruomenė yra trapesnė, pažeidžiamesnė ir lengviau nugalima priešams. Taigi nepasitikėjimo kaina būtų didesnė už tą naudą, kurią suteiktų papildomi palikuoniai su bičiulio partnere.

Pavyzdžiui, moralą dėl svetimoteriavimo pavojų galima aptikti mite apie Kamelotą. Seras Lancelotas išdavė karalių Artūrą, suviliojęs jo žmoną Gvineverę. Netrukus Apskritojo stalo riterių bičiulystė žlugo, o karalystė subyrėjo. Jei dingsta pasitikėjimas vienas kitu, stiprių vyrų sąjunga negali išsilaikyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų