Pereiti į pagrindinį turinį

Meilė: geriausiai savo partnerius pažįsta jaunavedžiai

2010-10-19 11:17
Meilė: geriausiai savo partnerius pažįsta jaunavedžiai
Meilė: geriausiai savo partnerius pažįsta jaunavedžiai / Shutterstock nuotr.

Sutuoktiniai, kartu praleidę dešimtmečius, vienas kitą pažįsta prasčiau nei jaunavedžiai, parodė naujas tyrimas.

Tyrimas atskleidė, kad poros, kurios pragyveno vidutiniškai 40 metų, žino apie savo partnerį mažiau nei tos, kurios kartu yra tik metus ar dvejus, rašo telegraph.co.uk.

Psichologų manymu, taip yra, nes santykių pradžioje jauni žmonės stengiasi partnerį iš tiesų pažinti, tuo metu seniai susituokusieji mano, kad jie jau viską vienas apie kitą žino.

Tyrėjai jaunesnių ir vyresnių porų grupių klausė apie jų partnerių pasirinkimus trijose srityse: maistas, filmai ir virtuvės apstatymas.

Paaiškėjo, kad 38 poros nuo 19 iki 32 metų amžiaus, kurios kartu yra vidutiniškai 2 metus ir vieną mėnesį, davė teisingesnius atsakymus nei 20 vyresnių porų nuo 62 iki 78 metų amžiaus, kurios kartu praleido vidutiniškai 40 metų ir 11 mėnesių.

Visose trijose srityse vyresnių porų atsakymai buvo netikslesni nei jaunų. Didžiausia spraga jų žiniose buvo apie tai, kokį maistą jų vyras ar žmona mėgsta labiausiai.

Tyrimą, kurios rezultatai publikuoti „Journal of Consumer Psychology“, atliko Šveicarijos, Vokietijos ir JAV mokslininkai. Jie sakė, kad rezultatai nebuvo tokie, kokių tikėjosi: „Jie stebina, nes vyresnės poros, palyginti su jaunesnėmis, turėjo daugiau laiko ir galimybių sužinoti apie partnerių preferencijas“.

Psichologai mano, kad jauni žmonės labiau motyvuoti suprasti savo partnerį ankstyvuosiuose santykių etapuose. Tačiau ši motyvacija bėgant metams blėsta.

„Viena iš priežasčių gali būti ta, kad vyresni sutuoktiniai mažiau kreipia dėmesį vienas į kitą, kadangi jie mato savo santykius kaip tvirtai įsipareigojusius arba mano, kad savo partnerį jau gerai pažįsta“, – sakė vienas iš tyrėjų Benjaminas Scheibehennas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad ilgiau susituokusieji dažniau sako vienas kitam „mažus baltus melus“. Pavyzdžiui, giria maistą, kuris visai nepatinka, – vien tik tam, kad išvengtų konflikto arba padarytų kitą asmenį laimingu. O tai tik sustiprina klaidingą įsitikinimą, kad jie pažįsta vienas kitą geriau nei jaunos poros.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų