Pereiti į pagrindinį turinį

Seksualinis susilaikymas: naudinga ar žalinga?

2013-05-29 22:00
Seksualinis susilaikymas: naudinga ar žalinga?
Seksualinis susilaikymas: naudinga ar žalinga? / Shutterstock nuotr.

Seksas - neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Jo metu žmogus išsikrauna fiziškai ir emociškai, pagerina savo savijautą. Tačiau visi žmonės skirtingi, ir visi turi skirtingus seksualinius poreikius - vieniems norisi mylėtis kaip galima dažniau, o kitiems užtenka ir vieno karto per metus.

Be to, ne visi turi vienodas galimybes - vieni negali rasti savo antrosios pusės, kiti - tinkamai nusiteikti, treti išvis nežino, kaip bendrauti su priešinga lytimi, ir nesupranta, ar jiems išvis reikalingas seksas, o ketvirti nesistengia užsiimti seksu dėl kokios nors savo ideologijos. Bet kokiu atveju visi jie susilaiko nuo sekso. Pabandykime rasti atsakymą į klausimą, ar visuomet naudingas susilaikymas.

Seksualinis susilaikymas religijose

Krikščionybė akcentuoja neigiamas intymių santykių iki santuokos pasekmes. Ką gi teigiamo gali duoti ikivedybinis susilaikymas pagal krikščionybę?

Apsauga nuo nesantuokinio nėštumo;
Kokybinis (platoniškas) santykių vystymasis, grįstas prisirišimu, meile, pagarba ir lojalumu.

Kalbant apie seksualinį susilaikymą santuokoje, visi mes žinome, kad krikščionybė propaguoja pasninkus. Jei sutuoktiniai yra geri krikščionys, jiems pageidautina susilaikyti nuo lytinių santykių pasninko metu, tačiau tik jei to pageidaujama.

Tokio susilaikymo tikslas - pažaboti savo aistras, padirbėti su trūkumais ir išvalyti protą nuo nuodėmingų minčių.

Judaizme esti draudimas užsiimti intymiais santykiais pasninko metu ir dvylika kiekvieno mėnesio dienų. Pagal Talmudą, tai susiję ne tik su menstruaciniu moters ciklu (po menstruacijų ji turi palaukti dar septynias dienas, kad apsivalytų), bet ir su tuo, kad žmona visada liktų geidžiama ir mylima, kad vyras ja nepasisotintų.

Islame draudimai užsiimti seksu su žmona sutinkami rečiau - kraujavimo metu (menstruacijos, kraujavimas po gimdymo ar persileidimo), piligrimystės metu ir pasninko dienomis iki vakaro.

Pasninkas musulmonui - tai darbas su savikontrole visose sferose, įskaitant maistą, miegą, savo laiko naudojimą ir lytinį gyvenimą. Tačiau seksualinis susilaikymas islame dozuotas, kadangi sutuoktinių seksas - „pats geriausias nusiraminimas nuo gyvenimo negandų ir kančių" (Surat Al-Baqarah).

Budizme susilaikymas nuo intymių santykių skatinamas, ir tai aiškinama siekiu visiškai išsivaduoti iš geismų, kurie veda į kentėjimą. Kuo mažiau žmogus turi geismų, tuo labiau jis priartėja prie ramybės ir nirvanos. Žmogus, nesugebėjęs susidoroti su savo geismais, jų nuraminti, vėl iš naujo gims, kol neištaisys savo klaidų.

Taigi išanalizavome religijas ir padarėme išvadą, kad nieko pavojingo seksualiniame susilaikyme nėra. O ką gi sako šiuolaikinis mokslas?

Susilaikymo nauda

Sublimacija

Jei žmogus susilaiko nuo seksualinių kontaktų, įvyksta natūrali sublimacija, tai yra, seksualinės energijos nukreipimas ko nors naujo sukūrimui, kaip kad darbui su dvasinėmis ar materialiomis vertybėmis.

Žmogui kyla noras aktyviai užsiimti kūryba, mokslais, darbu, visuomenine veikla. Daugelis net specialiai susigalvoja, kuo užsiimti, kad į galvą neateitų liūdnos mintys apie, pavyzdžiui, neseną išsiskyrimą. Ir tai juk padeda. Todėl, jei esate laikinai vieni, nešvaistykite laiko veltui, užsiimkite savęs tobulinimu ir rezultatų neteks ilgai laukti.

Jausmų paaštrėjimas

Laikinas susilaikymas paaštrina jausmus. Kad ir koks skanus būtų tortas, jei jį valgytumėte kasdien, jis greit atsibostų. Padarykite pertrauką, o paskui vėl iš naujo mėgaukitės „kulinarine įvairove". Laikinos pertraukos intymiame bendravime su partneriu yra naudingos - jos priverčia širdį maloniai laukti. O per tą laiką dar galite sugalvoti, kaip paįvairinti savo seksualinį gyvenimą.

Susilaikymo žala

Psichologinės problemos

Norint kalbėti apie neigiamas seksualinio susilaikymo pasekmes, reikia žmonių suskirstyti į tuos, kurie niekada neturėjo intymių santykių, tuos, kurių patirtis buvo vienkartinė ir neigiama, ir tuos, kurie turėjo geros patirties, tačiau dabar susilaiko nuo artumo.

Yra įprastos seksualinės orientacijos žmonių, kurie ir trisdešimties metų nežino, kas yra seksas. Jie kenčia nuo įvairių kompleksų, nemoka bendrauti su priešinga lytimi, nežino, kaip rinktis partnerius ar tiesiog nesiekia bendrauti žinodami, kad juos ištiks nesėkmė. Tokių žmonių yra ir nemažai.

O kadangi jie iki šiol negali artimai bendrauti su priešinga lytimi, jų psichikoje vyksta pokyčiai: jie tampa labai įžeidūs, perdėm prieraišūs (pavyzdžiui, nuolat įkyri draugėms, nesuprasdamos, kaip galima tiek laiko praleisti su vyru ir vaikais), ieško nesamų problemų, švaisto energiją niekniekiams. Šiuo atveju jiems gerai padėtų sublimacija ir tarpasmeninio bendravimo kursai.

Žmonės, turintys neigiamą intymią patirtį ir tie, kurie tiesiog susilaiko nuo santykių, gali kentėti nuo neurozių ir nervinių protrūkių, pasiduoti sunkiai depresijai. Pirmųjų situacija sunkesnė, nes su psichologine trauma pačiam susidoroti neįmanoma.

Trauma būtinai liks pasąmonėje ir veiks žmonių mąstymą. O tai gali nulemti pasąmoninį santykių atsisakymą, seksualinius iškrypimus ar net savižudybę. Todėl tokiais atvejais būtina psichoterapeuto konsultacija.

Fiziologinės problemos

Seksualinis vyrų susilaikymas gali tapti priešlaikinės ejakuliacijos priežastimi. Vyrai priima tai kaip ligą, todėl vengia tolesnių lytinių aktų, baimindamiesi fiasko. Taip jie patenka į uždarą ratą, ir šioje dirvoje vystosi neurozės.

Seksualinis moters susilaikymas gali nulemti kraujo užsistovėjimą mažojo dubens organuose ir hormonų veiklos sutrikimus.

Baigiant norisi pridurti, kad seksas be meilės taip pat neigiamai veikia žmogaus psichiką. Taip pat visuomet atkreipkite dėmesį į savo lytinę konstituciją: jei jus tenkina jūsų seksualinių kontaktų periodiškumas, jums gerai, tuomet apie kokias neigiamas pasekmes galima kalbėti?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų