Pavojinga meilė: sifilis žudo ir psichiką

Susirgti iš meilės – tai ne tik dūsauti, prarasti apetitą ir gyvenimo džiaugsmą, kurį, atrodo, gali sugrąžinti tik mylimojo dėmesys. Ne mažiau nei sielos yra pavojingos lytiškai plintančios ligos.

Susirgti iš meilės – tai ne tik dūsauti, prarasti apetitą ir gyvenimo džiaugsmą, kurį, atrodo, gali sugrąžinti tik mylimojo dėmesys. Ne mažiau nei sielos yra pavojingos lytiškai plintančios ligos.

Daugiau nei 30 bakterijų

Lytiškai plintančios ligos – infekcijos plinta lytinių kontaktų metu. Kai kurios šių infekcijų perduodamos per odą arba iš motinos kūdikiui per gimdymą ar žindant krūtimi.
Dažnai lytiškai plintančiomis infekcijomis užsikrėtusieji nejaučia jokių simptomų. Būna, kad jie pasirodo staiga ir greitai išnyksta arba kai kurie požymiai pasireiškia po keleto savaičių, mėnesių ar net metų.

"Dažniausiai pasireiškiantys lytiškai plintančių infekcijų požymiai – niežėjimas, bėrimas, paraudimas, skausmas lytinių organų srityje, skausmas šlapinantis, neskaidrus stipraus kvapo šlapimas, žaizdelės ir pūslelės ant lytinių organų ir aplink juos, spazmai, maudimas pilvo srityje, genitalijų karpos, išskyros iš šlapimo ar lytinių organų", – aiškina Kauno visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos specialistė Giedrė Mačiulytė.

Egzistuoja daugiau nei 30 skirtingų bakterijų, parazitų ir virusų, kurie perduodami seksualinių kontaktų metu.

Gali sukelti vėžį

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, pastaruoju metu didėja sergamumas lytinio kontakto būdu plintančiomis chlamidijų sukeltomis ligomis.

Daugiausia serga 25–34 metų žmonės, du trečdaliai jų – moterys. Chlamidiozė yra dažnai pasitaikanti infekcija, kurią sukelia bakterija. Ja užsikrėtus dažnai nebūna jokių simptomų. Negydoma liga gali sukelti šlapimtakio, gimdos kaklelio, išeinamosios angos gleivinių, akių junginės uždegimus, nevaisingumą, pažeisti sąnarius.

Dar viena klastinga infekcija, perduodama lytinių kontaktų keliu, – žmogaus papilomos virusas (ŽPV).

"Šis virusas sukelia genitalijų karpas tiek vyrams, tiek moterims. Juo gali užsikrėsti kiekvienas, kuris turėjo lytinių santykių. Užsikrėtusiems asmenims dažnai nebūna jokių simptomų, tačiau jie vis tiek gali virusą perduoti kitiems. Vienu metu žmogus gali būti užsikrėtęs net keletu ŽPV tipų. Virusas gali likti žmogaus organizme ir per ilgesnį laiką sukelti audinių piktybėjimą ir vėžį bei tokius nemalonumus, kaip genitalijų karpos, gerklės ir gerklų papilomatozės. Kai kurios šio viruso formos gali sukelti gimdos kaklelio vėžį", – perspėja G.Mačiulytė.

Iš visų onkologinėmis ligomis Lietuvoje sergančių moterų 6 proc. serga gimdos kaklelio vėžiu. Riziką susirgti šia liga mažina saugi ir atsakinga lytinė elgsena, tinkama asmens higiena, skiepai nuo ŽPV, ankstyva ikivėžinės būklės diagnostika. Nuo 2008 m. privalomuoju sveikatos draudimu apdraustos 25–60 metų moterys kartą per trejus metus gali nemokamai tirtis dėl gimdos kaklelio vėžio (atliekamas PAP testas).

Paveikia nervų sistemą

Kauno visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė G.Mačiulytė pastebi, kad vis dar labai aktualios dvi bakterijų sukeliamos ligos: gonorėja ir sifilis.

Gonorėją sukelia bakterija, gyvenanti lytinių organų, akių, gerklės, išeinamosios angos gleivinėje. Simptomai pasireiškia po 3–5 dienas trunkančio inkubacinio periodo. Dažniausiai atsiranda pūlingų išskyrų ir skausmas šlapinantis, o kartais simptomai nepastebimi. Laiku negydoma liga progresuoja ir gali sukelti nevaisingumą.

Laiku negydomas sifilis sukelia sąnarių skausmus, plaukų slinkimą ir kepenų uždegimą. Vėliau sifilis paveikia nervų sistemą, širdį ir kaulus, paskutinėje ligos stadijoje žmogus suserga psichikos liga arba paralyžiumi.

Šia liga gali užsikrėsti infekuotos motinos vaisius. Laiku diagnozavus ligas ir pradėjus gydymą, galima išvengti komplikacijų.

ŽIV – visam gyvenimui

Džiugi žinia, kad praėjusiais metais Kauno mieste nebuvo nustatyta naujų ŽIV atvejų.

ŽIV – žmogaus imunodeficito virusas, naikinantis žmogaus imuniteto ląsteles, saugančias organizmą nuo bakterijų, virusų, grybelių, pirmuonių. Paskutinė ŽIV infekcijos stadija vadinama AIDS – įgytu imunodeficito sindromu. Ši besimptomė liga plinta lytinių kontaktų metu, per kraują, arba virusą savo kūdikiui perduoda infekuota motina. Tai liga visam gyvenimui, tačiau laiku pradėjus gydymą tampa beveik neužkrečiama lytinių kontaktų metu, žmogus nuolat vartoja antiretrovirusinius vaistus ir stebimas gydytojų gali nugyventi ilgą ir prasmingą gyvenimą.

Hepatitas B – sunki hepatito B viruso sukeliama liga, pereinanti į kepenų cirozę, vėžį. Hepatito B virusas plinta per užkrėstą kraują, lytinius santykius, užsikrėtusi moteris virusą gali perduoti savo kūdikiui per nėštumą, gimdymą arba žindydama krūtimi. Tiesa, nuo šių metų į mūsų šalies vaikų profilaktinių skiepų kalendorių įvesta hepatito B vakcina, kuri sušvirkščiama kūdikiui per pirmąsias 24 gyvenimo valandas, siekiant jį apsaugoti nuo šios sunkios ligos.

Visuomenės sveikatos specialistė G.Mačiulytė pataria vengti atsitiktinių lytinių santykių, naudoti apsaugos priemones, o atsiradus ligos požymių ar kylant bent menkiausiai abejonei nedelsiant kreiptis į gydytoją.


Šiame straipsnyje: sifilisvenerinės ligosligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių