5 auksiniai patarimai ramybės trokštantiems paauglių tėvams

Ant grindų besimėtantys drabužiai, sugadinti vertingi daiktai, tušti traškučių pakeliai, pakelti erelio sparnai ir nuolat nepatenkintas veidelis – vaiko paauglystė tėvams išties yra ekstremalių išbandymų metas.

Paauglys gyvena lyg paraleliniame pasaulyje, kuriame šaldytuvas visad pilnas, kambarys susitvarko lydekai paliepus, švarūs drabužiai laukia eilės, kada galės būti pristatyti publikai. Ar įmanoma su mūsų mielais siaubūnais sugyventi taikiau ir tvarkingiau? Įmanoma, jei pasinaudosite portalo siūlomais patarimais. 

1. Nepainiokite netvarkos ir nešvaros

Norisi staugti vos įžengus į paauglio sūnaus ar dukters kambarį? Nesijaudinkite – tai visiškai normalu. Netvarka nelengvą periodą išgyvenančiam jaunuoliui – lyg būdas pasižymėti savo teritoriją. Pulti ją kuopti, vaikyti vorus ir rankioti kojines – ne išeitis. Nei išauklėsite, nei padėkos sulauksite – kažin, ar patys norėtumėte, kad kažkas sujauktų jūsų papuošalų stalčių ar žvejybos kabliukų dėžę. Patarimas – padėti vaikui šią velniavą susitvarkyti: pirma, kambaryje parūpinti dėžučių, kad jei ir nesusirūšiuos savo daiktų, tai bent padrikas „turtas“ jums nebadys akių. Kita priemonė – įtaisyti „šiukšliaėdą“ - stalčių ar dėžę, kur atsiduria viskas, kas paprastai be vietos mėtosi ant grindų, po lova ir t.t. Dėl nuograužų, maisto likučių, popiergalių, nešvarių drabužių, turite pasitelkti visas savo auklėjamąsias galias – nuolaidų būti negali, juk paauglys jau tikrai pakankamai didelis, kad mokėtų tai įmesti į skalbinių krepšį ar šiukšliadėžę.

2. Įtraukite į buities darbus

Nuo 12 metų vaikas tikrai geba atlikti namų ruošos darbus. Bėda ta, kad jis tam nemato jokio reikalo – kam daryti tai, kas neįdomu, nemalonu ir tai, ką ir šiaip neapsikentę padarytų tėvai. Tai – ne darželinukas, kuris džiaugiasi plušdamas „taip, kaip mama“. Laimei, yra keletas gudrybių priversti paauglį pakeisti nuomonę. Pirma, nusistatykite smulkesnius prioritetus – vieną ar du darbus (pvz., maisto gaminimas/patiekimas, skalbinių sukrovimas į skalbyklę/išdžiovimas). Aiškiai išdėstykite, ko tikitės, parodydami, kaip reikia atlikti vieną ar kitą darbą. Apibrėžkite laiko tarpą, per kurį darbas turi būti atliktas, - ir jums gerai, ir paaugliui, kuriam tikrai svarbu būti savo laiko šeimininku. Motyvuokite „prizais“ - ne pinigais ar daiktais, o nuolaida: pvz., „tu išsiurbi/susitvarkai savo kambarį, o aš nelendu į jį kiekvieną vakarą dejuodama, kad tokioje irštvoje tuoj užtrokšiu. Motyvuoti už namų ruošos darbus taip pat galite papildoma galimybe susitikti su draugais, pavėlinti grįžimo laiką ir pan.

3. Ugdykite įprotį tvarkytis ir valytis

Paauglys, kuris tvarko ir valo namus nelaukdamas stadijos, kai šie tampa panašesni į sprogimą patyrusį sandėlį, jums skamba neįtikėtinai? Taip ir yra. Visgi tai įmanoma tam tikromis sąlygomis. Visų pirma, sumažinkite savo pačių lūkesčius. Vaikų tvarkos ir švaros suvokimas nebūtinai yra toks pats kaip tėvų. Jei mamai patinka šveisti grindjuostes dantų šepetėliu, o tėčio batai blizga labiau nei jo plikė karštą dieną, vaikas neturi jaustis kaltas, kad valgant iš burnos iškrito trupinys. Antra, padėkite nuo mažų reikalavimų: padėti į vietą sofos pagalvėles, kurios tarnavo draugų sėdynėms, išvalyti kriauklę/vonią po savo trijų plaukų skutimosi seanso, nuleisti klozeto dangtį, nusausinti grindis po dušo „fontano“. Tiesiog paauglį turite išmokyti pagrindinės taisyklės: sujaukei – sutvarkai, išpurvinai – išvalai. Kuo anksčiau pradėsite, tuo mažiau galvą suksite vėliau.

4. Dalinkitės

Na, taip – dalinkitės tuo, kas malonu, įdomu ir svarbu. Net jei jūsų atžala negali gyventi be draugų, ausinių, jo akys nuolat įsmeigtos į telefoną ar kompiuterį, jūs tikrai turite, ką jam duoti. Nesitikėkite, kad jis pašoks iš džiaugsmo išgirdęs jūsų pasiūlymą kažką veikti kartu, kai tuo metu yra užsiėmęs trumposios žinutės rašymu, feisbuko draugų pokalbiu ar kažkokiu supersvarbiu reikalu. Skalbimo mašinos variklio pajėgumas gal ir nėra pats įdomiausias paaugliui dalykas, bet jei jis rūpinasi savo išvaizda ir įvaizdžiu, tikrai gali susirūpinti, kad „kiečiausi“ marškinėliai, už kuriuos paklojo 50 Eur iš santaupų, būti tinkamai išskalbti ir išlyginti. Kaip ir virtuvė – pagalba tėvams gaminant maistą gali būti visai naudinga demonstruojant savo naujus gebėjimus draugų vakarėlyje. Žvelgiant plačiau, galima susigalvoti įvairios bendros veiklos – nuo vairavimo/automobilio remonto pamokos, įvaizdžio pokyčių iki apsilankymo pas kirpėją ar fotografijos dienos.

5. Bendraukite, klauskite, kalbėkite

Net jei jums kartais kyla įspūdis, kad jūsų vaikas – iš kitos planetos, svarbiausia yra užmegzti, išlaikyti ir kurti santykį su paaugliu. Kalbėti, klausinėti, domėtis reikia ne tam, kad pašnipinėtumėte ir galėtumėte jį kontroliuoti ar – dar blogiau – kritikuoti viską, ką jis daro, ir pamokslauti. Prisiminkite, kad idealių tėvų nebūna ir kad visiškai normalu kartais jaustis priblokštam, nusivylusiam. Geras humoro jausmas šiuo atveju – išsigelbėjimas. Galų gale, jūs tikrai nesate vieni, kovojantys su šiomis keistomis būtybėmis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Labai teisingi priminimai...Jeigu norite turėti gerus vaikus, skirkite jiems daugiau laiko, gyvenkite jų problemomis ir džiaugsmais.

Jonas

Jonas portretas
Labai teisingi priminimai...Jeigu norite turėti gerus vaikus, skirkite jiems daugiau laiko, gyvenkite jų problemomis ir džiaugsmai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių