Alternatyva senjorų vienatvei – speciali pažinčių svetainė

  • Teksto dydis:

Beveik pusė milijono – skaičiuojama, kad tiek vienišų senolių šiandien gyvena Lietuvoje. Siekiant kovoti su vyresnio amžiaus žmonių vienišumu šalyje, nuspręsta sukurta specialią pažinčių svetainę senjorams.

Didelis poreikis

Per pirmąsias internetinės svetainės veiklos savaites užsiregistravo jau beveik 200 senjorų, tiesa, net 70 proc. iš jų – moterys. "Poreikis – didelis", – įsitikinusi idėjos autorė Laura Balčiūtė, kuri jau trejus metus kasdien bendradarbiauja su įvairiomis senjorų organizacijomis, leidžia nemokamą žurnalą senjorams "60+".

"Išgyvenimai dėl vienatvės – dažniausia tema, kurią tenka išgirsti susitikimuose su vyresnio amžiaus žmonėmis, nesvarbu, kuriame Lietuvos kampelyje su jais kalbėčiausi. Taip kilo mintis sukurti specialiai jiems skirtą pažinčių svetainę www.pazintys60.lt. Labai tikiuosi, kad jie ten užmegs naujų pažinčių, kurios ateityje persikels ir į realų bendravimą. Galų gale – meilė neturi amžiaus ir ji net gyvenimo rudenį gali nuspalvinti gražiausiomis spalvomis", – idėją sukurti pažinčių svetainę paaiškina L.Balčiūtė.

Iki ligos – žingsnis

Kaip teigia psichologė Ramunė Murauskaitė, fizinė ir psichologinė vienatvė išties yra didelė problema, kuri lemia baimę, depresiją ir kitas įvairias ligas, kurių senatvėje ir taip pakanka. Todėl specialistė pataria senjorams daugiau dėmesio skirti bendravimui su aplinkiniais.

"Jeigu renkamės vienatvę, mes renkamės sirgti. Geriau būti sveikam, duoti savo dėmesio kitam ir gauti jo atgal. Juk senjorai turi kur kas daugiau galimybių skirti laiko bendravimui. Nes jų vaikai – jau dideli, anūkai dažniausiai gyvena ne šalia, o ir į darbą kiekvieną dieną eiti jau nebereikia", – teigia psichologė.

 

Senjorai gali susirasti tikrų draugų ir tapti kitiems draugais ne dėl naudingumo, o dėl savo vidinių savybių. Jaunystėje visi apie tai svajojame.

Anot R.Murauskaitės, kai tik senjoras pats patiki, kad vis dar yra kam nors reikalingas, jis pradeda džiaugtis gyvenimu, tampa dėkingas ir yra labai dosnus. Anot jos, visi būdai susirasti draugų ar antrą pusę yra tinkami.

"Senjorų draugystės žavios tuo, kad nėra jokio įsipareigojimo kartu auginti vaikus, kartu vesti bendrą ūkį. Gali būti erdvės laisvei. O ten, kur laisvė, ten ir meilė. Senjorai gali susirasti tikrų draugų ir tapti kitiems draugais ne dėl naudingumo, o dėl savo vidinių savybių. Jaunystėje visi apie tai svajojame. Ir tik nedaugelis to sulaukia sukūrę nuoseklius ilgalaikius santykius", – teigia psichologė.

Durys jausmams atviros

Skeptikams, kurie galvoja, kad jei žmogus nesukūrė santykių jaunystėje ir senatvėje yra vienišas, tai meilės traukinys nuvažiavo negrįžtamai, psichologė turi savo atsakymą.

"Gyvenimo patirties sukaupę žmonės gali sukurti išties vertingus tarpusavio santykius. Reikia neužmiršti, kad jaunystėje ieškant partnerio vyrauja dažnai per dideli lūkesčiai, atsižvelgiama į kitokius kriterijus – fizinę trauką, norą turėti palikuonių, finansinę padėtį. Nors jauni žmonės įsimyli dažniau ir kalba apie meilę aistringiau, tačiau į gilesnius ir brandesnius jausmus tai perauga rečiau. Senjorai gali sau leisti ieškoti partnerio, su kuriuo jungia bendrumo jausmas, dvasinis ryšys", – įsitikinusi R.Murauskaitė, kuri pabrėžia, kad labai svarbu suprasti, jog durys įsileisti į širdį meilę ir ilgalaikį ryšį yra atviros visą gyvenimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žodžių žodynui

žodžių žodynui portretas
sinjorita yra netekėjusi mergina(isp) ištekėjusi moteris-sinjora.

TARPTAUTINIU ZODZIU ZODYNAS

TARPTAUTINIU ZODZIU ZODYNAS portretas
SENJORAI-KOKIOS NORS GRUPES ,organizacijos vyriausieji ar buvusieji nariai.plg.angliskai Senior -vyresnysis pagyvenes zmogus.Gal vadinkite tada pensininkes dar snjoritomis ,nes senjoras dar reiskia ispaniskai ponas ir t.t

yja

yja portretas
nemanau kad vyresnio amžiaus žmonės ieško tik dvasinio bendravimo. Kai kam reikia ir fizinio kontakto, bet dauguma materialių paskatų skatinami ieško poros. Daug kartu teko girdėt pažinčių skelbimuose žodžius "padėtų ūkyje", "turintis, -i automobilį" ir netgi "ieškančių naudos prašom nesikreipti"... Ir labai ryškiai pamenu vieno bendradarbio žodžius " kad būtų kam vandens stiklinę paduoti". Kas labiausiai šokiravo tuose žodžiuose tai tai, kad šis žmogus paliko savo neįgalų sūnų dar šiam mažam būnant, nes tą stiklinę ištiest savo vaikui buvo per sunku.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių