Pereiti į pagrindinį turinį

B. Nicholson depresiją išvaiko plaudama grindis

2012-10-20 01:32
B. Nicholson depresiją išvaiko plaudama grindis
B. Nicholson depresiją išvaiko plaudama grindis / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Žinomos moterys tvirtina, kad geriausias liūdesio priešnuodis – darbas. O kai reikia pailsėti, geriausia tai daryti gamtoje, kuri rudenį labai graži. Jei prasta nuotaika vis vien neapleidžia ir tai tęsiasi kelias savaites, nesidrovėkite pasikonsultuoti su gydytoju.

Liūdesys atsėlina rudenį

Įsivaizduokite, kad žiūrint spalvotą televizorių staiga dingsta spalvos. Nebelieka filmo intrigos, nuotaikos, žodžiu, pasidaro liūdna. Taip pasaulį mato žmogus, susirgęs depresija. Ji nepaiso amžiaus, išsilavinimo, socialinės padėties, piniginės storio ir dažnai sugrįžta rudenį.

Kad ir kaip pažiūrėsi, sergančiųjų depresija daugėja, taip pat ir sezonine. Taip sako psichiatras psichoterapeutas Mindaugas Jasulaitis.

„Tyrimai rodo, kad sezonine depresija serga nuo 5 iki 9 proc. visų gyventojų, priklausomai nuo geografinės platumos. Trečdaliui visų sergančiųjų įtaką daro metų laikų kaita. Trumpėjant dienai, ligos simptomai stiprėja, o ilgėjant – silpnėja", – iš patirties žino gydytojas.

Darbštuolė neturi laiko

Nuolat besišypsanti TV laidų vedėja, kulinarijos knygų autorė Beata Nicholson, prakalbus apie rudeninę depresiją, tik dar plačiau nusišypso.

„Ruduo, žiema man labai patinka ir džiaugiuosi, kad nekankina liūdesys. Vis dėlto negaliu sakyti, kad visada šokinėju iš džiaugsmo kaip kamuolys... Buvo visokio pilkumo ir skaidrumo nuotaikų, bet, apėmus blogai, neleidžiu jai imti viršaus, stengiuosi ją ignoruoti", – prisipažįsta žinoma 33-ejų metų moteris.

Kaip ji skaidrina sau nuotaiką? Kartais reikia tiesiog įsiklausyti į save, nuraminti protą, sako Beata. Ji labai užsiėmusi namuose ir darbe, turi daug idėjų, įsipareigojimų, todėl nelieka laiko nei liūdesiui, nei savigraužai.
„Visa širdimi užjaučiu tuos, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių yra ne pačios geriausios nuotaikos – jiems patariu ieškoti savęs ir nuoširdžių žmonių. Išvaryti liūdesį man padeda paprasti dalykai: išplaunu grindis, nusiprausiu po tekančiu vandeniu, paguliu ant žemės... Tiesiog gyvenu", – paprastu psichoterapijos receptu pasidalija B.Nicholson.

Gydo rudens grožis

Dainininkė Birutė Petrikytė tvirtina taip pat neturinti kada liūdėti, galvoti apie depresiją – turi be galo daug darbo, rūpesčių, džiaugsmų.

„Nors esu gimusi pavasarį, ruduo man labai patinka. Tereikia atsimerkti ir pamatysit, kokie gražūs medžiai rudenį, kaip kvepia žemė. Juk Lietuvoje tikriausiai dar gražiau nei Šveicarijoje – pavažiuokit nuo Kauno panemune Jurbarko link ir patys tuo įsitikinsite", – tiems, kuriuos kankina liūdesys, dainininkė, kuriai 58-eri, pataria dažniau pamaloninti savo širdį puikiais rudens vaizdais, daugiau būti gryname ore.

Drabužių dizainerė Audronė Bunikienė žodį „depresija" ragina apskritai išmesti iš žodyno.

„Esu tiek užsiėmusi, turiu tiek naujų idėjų ir darbų, kad neturiu kada ir pagalvoti apie depresiją. Manau, kad kiekvienoje, net ir sunkiausioje situacijoje galima rasti pozityvių dalykų. Kai susergu ir pakyla temperatūra iki 39 laipsnių, tai sakau: „Dieve, kaip gerai, juk man dar ne 40!“ Arba kai per darbus neturiu kada net papusryčiauti, sakau sau: „Kaip gerai, kad aš turiu tiek reikalų, o tuos pusryčius pavalgysiu vakare“, – kalba optimizmu trykštanti 53-ejų moteris.

Tiesa, ji prisipažįsta liūdėjusi ir net verkusi, kai buvo pasitempusi kojos sausgyslę ir negalėjo taip aktyviai gyventi.

„Manau, kad mėgstamas užsiėmimas gali išgelbėti ir nuo liūdesio, ir nuo depresijos", – įsitikinusi A.Bunikienė.

Ar galima įveikti pačiam?

Depresiją, kuri vis dėlto nėra reta liga, mokslininkai jau gana gerai ištyrinėjo, sukūrė metodus ir vaistus jai gydyti. Labai dažnai depresija vadiname užklupusį trumpalaikį liūdesį.

Kai apatija, liūdesys, mieguistumas be aiškios priežasties neapleidžia 2–3 savaites, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, psichiatrą ir pasitarti su juo dėl gydymo.

„Kiekvieno žmogaus nuotaika keičiasi, būna ir šviesesnių, ir tamsesnių dienų. Tai nėra liga ir blogą nuotaiką iš tiesų galima įveikti savo jėgomis. Kai kalbame apie depresiją kaip ligą, svarbu suprasti, kad ji turi fiziologinį pagrindą. Tai lygiai toks pat rimtas susirgimas kaip ir kitos kūno ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas", – pasakoja gydytojas M.Jasulaitis.

Sezoninė ir kitos

Sezoninę depresiją išgyvenantis žmogus tampa apatiškas, stokoja energijos, nuolat būna mieguistas, prastos nuotaikos. Be to, jam kartojasi persivalgymo priepuoliai, ypač padidėja potraukis saldumynams.

Su metų kaitos ciklu susiję pokyčiai ir yra tai, kas skiria sezonine depresija ir kitomis depresijos formomis sergančius žmones.

Depresija sergantis žmogus išoriškai atrodo sveikas ir aplinkiniams sunku suprasti jo negalios esmę. Dažnai jiems atrodo, kad užtektų susiimti, ir viskas būtų gerai. Deja, sergant depresija, tai nepadeda. Šios ligos priežastis – sutrikusi cheminių medžiagų pusiausvyra galvos smegenyse, kuri daro stiprią įtaką nuotaikai ir bendrai savijautai. Jos neįmanoma pakeisti valios pastangomis. Užsitęsusi depresija yra viena dažniausių savižudybės priežasčių.

Rasa Marija Denisenko, gydytoja psichiatrė, Šančių poliklinikos Psichikos sveikatos centro vadovė
Sergančiuosius depresija iš kitų labiausiai skiria jų nenoras bendrauti, dvi ar daugiau savaičių besitęsiantis liūdesys be aiškios priežasties, dėmesio koncentracijos stoka, noras pasislėpti tamsiame kamputyje ir nieko neveikti.

Jei neieškoma pagalbos, žmogus ima galvoti apie mirtį, nenorą gyventi. Tokiais atvejais dažnai linkstama prie taurelės, ir jei depresija ilgai slopinama alkoholiu, vėliau sunku atskirti, ar žmogus serga depresija, ar alkoholizmu. Pastarasis paprastai būna jau depresijos padarinys.

Sezoninės depresijos simptomus, pavyzdžiui, nerimą padeda įveikti plaukimas. Pacientams patariu saulėtomis dienomis kuo daugiau laiko praleisti gryname ore, pasivaikščioti. Mūsų centre taikoma dienos šviesos terapija – ligoniams 10 dienų kasdien po 20 min. reikia pabūti stipriai apšviestoje patalpoje. Tai itin efektyvu, kai taikoma kartu su refleksoterapija.

Islandijoje, kur saulėtų dienų mažai, žmonės kiekvieną rytą namuose įjungia specialias lempas, kad gautų daugiau šviesos. Anglijoje specialiu apšvietimu darbo vietose rūpinasi darbdaviai.

Depresijos simptomai

Ilgai kamuojanti bloga nuotaika;

sumažėjusi savivertė;

mintys apie gyvenimo beprasmybę;

energijos stoka;

sutrikęs miegas;

pakitęs apetitas;

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų