Kaip pasiruošti psichiškai sutrikusio asmens slaugai?

  • Teksto dydis:

Žmonės, kuriems reikia priežiūros ir pagalbos dėl sveikatos problemų, gali sirgti įvairiomis psichiatrinėmis ligomis: depresija, ūmu sielvartu, priklausomybe nuo narkotikų ar alkoholio, asmenybės sutrikimais ir psichozėmis. Šiuo laikotarpiu jiems itin svarbus artimųjų palaikymas. Tiems, kurie rūpinsis asmeniu su psichikos sutrikimais, gyvena su juo ar praleis nemažai laiko kartu, paruošėme penkis patarimus, kaip tam pasiruošti.

1. Pasiruoškite strategiją

Kai imatės globoti psichikos liga sergantį asmenį, pasidomėkite ligos tipu ir išsiaiškinkite įvairias psichikos sveikatos gydymo rūšis. Pasikalbėkite su kitais asmenimis, kurie slaugė panašioje situacijoje esantį asmenį, ir pagalvokite, kokios emocinės, finansinės ir praktinės paramos jums reikės. Susidėliokite planą, kaip elgsitės. Žemiau pateikiame, nuo ko galite pradėti.

Patys kalbėkite atvirai ir skatinkite jį būti atviram su draugais ir šeimos nariais apie tai, kaip jis jaučiasi.

Apie psichikos ligą skaitykite tik iš patikimų interneto svetainių, pavyzdžiui, vyriausybinių ar sveikatos organizacijų svetainių arba specialistų knygų.

Siūlykite jam išeiti į miestą, susitikti su žmonėmis ir mėgautis įprastu gyvenimo būdu.

Nustatykite ribas ir leiskite jam žinoti, ką galite dėl jų padaryti ir ko negalite.

Užsirašykite į vietinius ar internetinius psichikos sveikatos slaugytojams skirtus mokymo kursus.

Prisijunkite prie paramos grupės, kurioje renkasi kiti, susidūrę su panašia situacija, žmonės.

Rimtai žiūrėkite į bet kokias kalbas apie savižudybę ar savęs žalojimą ir kuo greičiau pasikalbėkite apie tai su psichikos sveikatos priežiūros specialistu.

Sudarykite atsarginius planus, jei iškeliautumėte atostogų, tektų išvykti iš miesto arba dėl kokių nors priežasčių negalėtumėte juo pasirūpinti.

2. Bendravimo įgūdžiai – slaugymo pagrindas

Slauga reikalauja didelės užuojautos ir jautrumo. Jums gali tekti duoti žodinius nurodymus, kad padėtumėte jam jaustis savarankiškesniems situacijose, kuriose gali jaustis bejėgis. Svarbu ne tik žinoti, ką teisingai pasakyti, bet ir pasirinkti tinkamą balso toną, garsumą ir kūno kalbą.

Jei jaučiate, kad jums sunku tramdyti emocijas, pavyzdžiui, pyktį, atsitraukite ir pabūkite vieni, kol nurimsite. Kad ir kas benutiktų, reikalinga išlaikyti stabilumą. Bendravimas yra psichikos sveikatos slaugos dalis. Jis gali būti toks pat veiksmingas kaip ir vaistai ar kiti taikomi gydymo metodai.

3. Reikalinga patirtis ir nuolatinis mokymasis

Yra psichikos sveikatos pagalbos programų, kurios gali jums padėti. Darbą palengvinti gali atitinkamos slaugos priemonės, o trūkstamus slaugos įgūdžius geba suteikti specialūs mokymai – visa tai siūlo sidabra.lt. Svarbu prisiminti, kad esate ne vieni, apstu programų, kurios teikia paramą, konsultacijas ir pagalbą prižiūrint. Mokymasis gali sustiprinti pasitikėjimą savo įgūdžiais ir rasti sprendimą iškilus sunkumams.

4. Būtina rūpintis savimi

Rūpinimasis psichikos liga sergančiu žmogumi gali emociškai ir fiziškai išvarginti. Kad neperdegtumėte, skirkite laiko bendravimui su draugais ir šeima, kurie nėra susiję su slauga, ir užsiimkite mėgstamais dalykais. Tačiau nevenkite dalintis išgyvenimais. Dažnai vien tik pasikalbėjus viskas tampa aiškiau ir palengvėja. Jei būsite geros nuotaikos ir jausitės žvalūs, geriau padėsite slaugomam asmeniui.

Svarbu, kad žinotumėte savo ribas. Aiškiai įsivardinkite, ką galite prisiimti ir kiek galite būti prieinami. Geriau būti nuoseklia ir stabilia atrama, o ne visą laiką pasiekiama, bet labai įsitempusia. Žinoma, bet kuriuo atveju visada galite pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

5. Užsitikrinkite saugumą

Rūpindamiesi sunkia psichikos liga sergančiu žmogumi, įsitikinkite, jog esate saugūs ir pasitikėkite savo nuojauta. Jei kada nors pajustumėte grėsmę ar nesaugumą, nedelsiant atsitraukite ir patraukite kitus, pavyzdžiui, vaikus, iš situacijos. Visada galite paskambinti pagalbos tarnyboms, tačiau tai saugiau padaryti iš kitos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teis.

Teis. portretas
Aplinkinių kišimosi i gyvenimą su ligonių nusikaltimas,nes Geruoliai" ieško naudos sau, kursto ligonį.o tai kvepia nusikaltimu ,nes bet koks pamokymas ligonį, vadinasi kurstymas daryti nusikaltimą, uz kurį privalės atsakyti kurstytojai.Taip kad aplinkiniai neša atsakomybe už ligonio padarytus nusikaltimus,pagal LR B kodeksą.Cia tas pats pats kas išviliojo pinigus bet dar ir blogiau.

Geras

Geras portretas
Čia matomai jau pasveikęs rašo iš patirties,šaunu kai aplink tokie rūpestingi.

Taip

Taip portretas
Ji tu ten palengvinsi gyvenimą su tokių ligonių ,baisus dalykas toks žmogus šeimoje .Jis visada teisus,visada ką besakytum turi gerai apgalvoti, prisiderinti nes bus blogai,bus priepuolis piktumo , agresyvumo.Manau supratote kaip viskas gyvenimas su tokių ligonių.O dar tokiais naudojasi aplinkiniai,kursto tokius prieš šeimos narius, su nauda sau.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių