Lietuviai – mažiausiai atjaučiantys žmonės visame pasaulyje

  • Teksto dydis:

Tarptautinis tyrimas parodė, kad neįkainojamu žmogaus bruožu laikoma empatija lietuviams yra visiškai svetima – Lietuvos, Estijos ir Latvijos gyventojai yra mažiausiai empatiški žmonės pasaulyje.

Tyrimą atlikęs Mičigano universiteto akademikas Williamas Chopikas mano, kad viena iš priežasčių, kodėl Baltijos valstybių gyventojai nenori ar negali įsijausti į kito žmogaus būseną, gali būti individualistinės visuomenės tradicijos bei regiono socioekonominė istorija, rašo delfi.lt remdamasis rus.lsm.lv duomenimis.

Tyrimas vyko 63 valstybėse. Mokslininkai apibendrino apklausų, kurių metu savo nuomonę apie empatiją pareiškė daugiau nei 104 tūkst. žmonių visame pasaulyje, duomenis.

Empatiškiausia šalimi pripažintas Ekvadoras. Sugebėjimu atjausti, suprasti kitą taip pat ryškiai išsiskyrė Saudo Arabija, Peru, Danija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Pietų Korėja, JAV, Taivanas, Kosta Rika. O Lietuva tapo visiška autsaidere – mūsų šaliai skirta paskutinė 63 vieta, latviai lietuvius pralenkė dideliu žingsniu – pasiekė 56 vietą.

Tiesa, vilties pakilti iš dugno suteikia W. Chopiko pažymėjimas, kad balų sistemoje skirtumas tarp šalių nėra itin didelis, be to, jos dinamiškos, gyvenančios nuolatinės kaitos ritmu. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam spausdinate tokius kliedesius?

Kam spausdinate tokius kliedesius? portretas
Hmm... švelniai tariant, visiškai neįtikima. Pvz., Lietuvai atgaunant nepriklausomybę nuo lietuvių nenukentėjo nė vienas rusas ar kitas kitatautis. Taip pat nebuvo imtasi kokio nors smurto ar represijų ir prieš komunistinės valdžios atstovus. Ko, išskyrus Baltijos šalis, negalima pasakyti apie kitas tuomet už savo nepriklausomybę kovojusias buvusios SSRS tautas. O juokingiausia, kad neva kaip aukštos empatijos šalys straipsnyje minimos tos arabų valstybės, kuriose, pvz., iki šiol neištikimos moterys užmėtomos akmenimis. Žodžiu, kažkokie kliedesiai iš neaiškaus plauko rusakalbio bulvarinio Latvijos portalo. Tikrai neverta tokių nesąmonių persispausdinti, jų platinti ir juolab jomis tikėti.

apie tautą

apie tautą portretas
tai ir sakoma, kad džiaugiamės, jei kaimyno namas dega. Gal metas keistis?

Hm,

Hm,  portretas
sakyciau, yra visai ne taip. Vyresnioji (ne vien lietuviu) karta galbut buvo ir yra labiau mokanti atjausti kita, juk jei kaime kam beda-i pagalba skuba visas kaimas. Dabar zmones susvetimejo, nes kiekvienam rupi isgyventi ir tas susikoncentravimas i save, savo seima turbut palieka maziau laiko galvoti apie kitus. Bet ne amerikieciamas ar europieciams kalbeti apie atjauta! Ju uzuojauta-daugiau isorine: uzjaus, bet nesusildys...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių