Pandemija: etiketas pakito, bet tebegalioja

Pandemija pakeitė ne tik mūsų darbo ir laisvalaikio įpročius. Pakito ir bendravimas, etiketo taisyklės. Tvirtas rankos paspaudimas jau pamirštas, susitikimai persikėlė į interneto platformas.

Kokiomis taisyklėmis šiandien turėtume vadovautis sveikindamiesi? Kaip išlaikyti gerą toną per nuotolinius susitikimus? Apie tai pasakoja etiketo žinovė Indrė Sapagovaitė.

„Žaibas“ ar linktelėjimas?

"Žmonės neretai galvoja, kad etiketas reikalingas tik aukštuomenei ar snobams, tačiau pagrindinės taisyklės ir paprastas mandagumas svarbus kiekvienam. Tai gali atverti labai daug durų, o bendravimą paversti malonesniu. Verta etiketo neužmiršti ir pandemijos laikotarpiu. Nors ir šiek tiek pakitusios, visos taisyklės tebegalioja", – tikina I.Sapagovaitė.

Svarbiausias klausimas – kaip tinkamai pasisveikinti gatvėje sutikus seną bičiulį ar dalyvaujant svarbiame renginyje? Juk sveikatos specialistai rekomenduoja kuo mažiau kontaktuoti ir rankos nebespausti. Tad kai kurie sveikinasi suglausdami kumščius – duodami "žaibą". Antri susimuša alkūnėmis. Treti sveikinasi tik žodžiu. Nemažai painiavos kyla ir oficialiuose renginiuose ar priėmimuose. Politikai prisijaukino sveikinimąsi alkūnėmis ar "žaibais". Pastarąjį būdą neretai demonstruoja netgi šalies Prezidentas. Kaip reikėtų elgtis?

"Viskas priklauso nuo situacijos. Jei Prezidentas jums duoda "žaibą", žinoma, atsakykite jam tuo pačiu, neimprovizuokite. Tačiau toks pasisveikinimo būdas vis tiek yra kontaktinis, tad ne visai tinkamas. Pandemijos metu rekomenduojamas bekontaktis sveikinimasis. Idealiausia sunerti rankas prieš save ir linktelti. Toks pasisveikinimas tiks ir oficialiai progai, – atskleidžia etiketo žinovė. – Kartais kontaktą pirmasis inicijuoja kitas žmogus. Norint išvengti tokio nesusipratimo, sveikintis verta pradėti iš toliau – sunerkite rankas prieš save ir linktelėkite, likus porai metrų iki žmogaus. Tai bus išties mandagus pasisveikinimas, taip pat išvengsite kontakto ir nesusipratimų."

Jei kitas žmogus jau spėjo inicijuoti fizinį kontaktą, pasak I.Sapagovaitės, jo vis tiek galima išvengti. Tiesiog mandagiai pasakykite, kad jūs mieliau sveikintumėtės nesiliesdami. Dabartinėje situacijoje tai nebus šiurkštu. "Na, o pasisveikinimai alkūnėmis, kumščiais ar suglaudžiant pėdas jau yra kontaktiniai. Be to, tai nėra oficialus, gražus pasisveikinimas", – pastebi pašnekovė.

Bet kuriuo atveju reikėtų nepamiršti aiškaus žodinio pasveikinimo ir akių kontakto. Sveikintis su žmogumi, žvilgsnį nudelbus į žemę, nemandagu.

I.Sapagovaitė atkreipia dėmesį, kad linktelėjimas lietuviams kol kas dar neįprastas sveikinimosi būdas. Tačiau pašnekovė tikisi, kad pandemijos metu dažniau bus sveikinamasi būtent taip. Deja, rankos paspaudimą ir apsikabinimus kol kas teks pamiršti. Etiketo žinovė rekomenduoja nesisveikinti ir prancūzišku stiliumi, kai imituojamas skruosto pabučiavimas. Apskritai, toks sveikinimasis labiau tinkamas neformaliai aplinkai. Nebent tai yra kultūros dalis – pavyzdžiui, Prancūzijoje taip yra įprasta sveikintis įvairiomis progomis.

 

Alternatyva: sveikinimasis alkūnėmis arba „žaibu“ nėra geriausias variantas – vertėtų sveikintis paprasčiausiu linktelėjimu.

Nuotolinių pokalbių taisyklės

Didžiajai daliai darbų persikėlus į internetą, taip pat neišvengiame netikėtumų ir nesusipratimų. Susitikimus organizuojant nuotoliniu būdu, žmonėms kyla klausimų dėl aprangos, makiažo ir kitų etiketo taisyklių.

Kaip derėtų pasiruošti pokalbiui per "Zoom" ar kitą platformą, kad vėliau netektų raudonuoti? I.Sapagovaitė pataria pirmiausia pasirūpinti erdve, kurioje jungsitės į pokalbį. Susiraskite ramų kampą, kuriame bus kuo mažiau trukdžių, perspėkite šeimynykščius, kad jums netrukdytų. Sutvarkykite patalpą, iš fono patraukite dėmesį blaškančius daiktus.

"Idealiausia pokalbiui pasirinkti neutralų foną. Žinoma, ne visi namuose turi tokį kampą, kad įjungus kamerą, matytųsi tik plika siena. Tačiau vis tiek reikėtų pasirūpinti, kad fone matoma aplinka būtų tvarkinga ir maloni akiai, – sako pašnekovė. – Už jūsų matomas fonas neturėtų būti pernelyg pretenzingas. Jei sėdėsite erdvėje, kurioje bus per daug vizualinių trukdžių, pašnekovas greičiausiai tyrinės jūsų aplinką, ir nesikoncentruos į tai, ką sakote."

I.Sapagovaitė taip pat pataria pasirinkti tinkamą kameros pozicionavimą, kad gerai matytųsi jūsų veidas. Patartina netgi pastatyti kamerą taip, kad ji būtų akių lygyje, o vaizdas matytųsi iki pusės – ne tik veidas, bet ir rankos. "Kalbėdami dažnai gestikuliuojame, tai padeda geriau perteikti informaciją. Tad verta rankų neslėpti. Žinoma, apšvietimas taip pat labai svarbus. Jūsų veidas ekrane neturėtų būti tamsoje ar su šešėliais. Turite pasirūpinti, kad kitam žmogui į jus žiūrint viskas būtų aiškiai girdima ir matoma", – pataria etiketo žinovė.

Masiškai ėmus naudotis pokalbiais internetu, išvydome ne vieną juoką keliančią situaciją. Svarbaus pokalbio metu viską aplink vartydami į kambarį įsiveržia vaikai ar naminiai gyvūnai. Skaitant pranešimą už nugaros gulinčiam šuniui pasidaro bloga, jis nusilengvina ant kilimo. Kaip elgtis tokioje situacijoje? Pulti atsiprašinėti? O gal kaip tik stengtis nekreipti į tai pernelyg daug dėmesio?

Mūsų išvaizda yra svarbi ne tik aplinkiniams, bet ir mums patiems. Tvarkinga apranga padės geriau jaustis ir rimčiau nusiteikti.

"Visiems kartais įvyksta netikėtų situacijų. Atsitikus nenumatytam atvejui, reikėtų nepulti į paniką ir nepradėti pernelyg daug atsiprašinėti. Užtenka atsiprašyti vieną kartą, greitai sutvarkyti situaciją – tarkime, iš kambario išvesti vaikus, ir tęsti pokalbį. Jei situacija sudėtingesnė, atsiprašykite ir trumpam atsijunkite. Sutvarkykite ir tęskite pokalbį", – pataria I.Sapagovaitė.

Kaip realybėje, taip ir virtualybėje

O kaip nuotolinio pokalbio metu reikėtų rengtis? Galbūt šiuo atveju galioja kitokios taisyklės nei realybėje? Pasak pašnekovės, svarbiausia atrodyti tvarkingai. Net jei esate namuose, blogas tonas atrodyti taip, lyg ką tik išlipus iš lovos.

"Visi suprantame, kad namuose su kostiumėliais, kostiumais ir kaklaraiščiais nebūname. Tad tokios aprangos detalės tikrai nebūtinos, nebent tai – tiesioginė transliacija per televiziją ar valstybinis posėdis, kuris viešai transliuojamas, – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Taip pat svarbi ir pačios įmonės politika. Kai kuriose darbovietėse į aprangą nekreipiama dėmesio, o kai kuriose reikalaujama, kad ji būtų tvarkinga. Apskritai protingiausia rengtis business casual aprangos kodu – nei labai oficialiai, nei laisvalaikio drabužiais."

I.Sapagovaitė pastebi, kad žmonės nuotolinio pokalbio metu neretai dėvi oficialesnę viršutinę aprangos dalį, o apatinę – laisvą. Juk kojų pašnekovas vis tiek nematys.

"Vis dėlto skatinčiau rinktis tvarkingas kelnes ar sijoną. Mūsų išvaizda yra svarbi ne tik aplinkiniams, bet ir mums patiems. Tvarkinga apranga padės geriau jaustis ir rimčiau nusiteikti. Tačiau jei jaučiatės ramiai ir užtikrintai, apatinis drabužis gali būti ir laisvesnis. Svarbu tvirtai žinoti, kad pokalbio metu nereikės atsistoti", – sako etiketo žinovė.

O štai makiažas, pasak jos, yra kiekvienos moters asmeninis pasirinkimas. Nuotolinio pokalbio metu svarbiausia atrodyti tvarkingai.

Kyla nemažai klausimų, kaip reikėtų elgtis nuotolinio susitikimo metu. Ar galima atsigerti kavos, užkąsti? O gal nieko tokio ir užsirūkyti, kaip per Vyriausybės posėdį padarė buvęs finansų ministras? Anot I.Sapagovaitės, bet kokie pašaliniai veiksmai, išskyrus vandens ar kavos atsigėrimą, yra laikomi trukdžiais.

Indrė Sapagovaitė: būtų gražu, jei kasdienio etiketo pagrindai grįžtų į madą. Mandagumas išties gali ir pakelti nuotaiką, ir pagelbėti šiuo sunkiu periodu.

"Reikėtų pagalvoti, kaip elgiamės per realius susitikimus. Susirinkimai per "Zoom" platformą mažai kuo skiriasi nuo realaus gyvenimo, tik tiek, kad vyksta internetu. Tačiau pagrindinės taisyklės išlieka tos pačios. Realiame susirinkimų kambaryje ar posėdžių salėje kavos atsigeriame, bet nerūkome ir nevalgome pietų, – pastebi ji. – Kaip ir per bet kokį kitą pokalbį visas dėmesys turėtų būti skiriamas tam, su kuo bendraujate. Todėl patariama neužsiimti pašaliniais veiksmais – tai yra nepagarbu ir kitam žmogui, ir vykstančiam pokalbiui."

O kaip dėl vėlavimo taisyklių? Juk kartais internetas tiesiog užlūžta, ir nieko čia nepadarysi. Pašnekovė pastebi, kad tam tikros rekomendacijos interneto pokalbių platformose yra kiek kitokios nei realiame gyvenime. Pavyzdžiui, prisijungimas prie pokalbio vyksta sutartu laiku ar vos porą minučių anksčiau. Kadangi jums nereikia nusirengti viršutinių drabužių ir pasidėti daiktų, ankstinti prisijungimo laiko nereikia. Į realų susitikimą dažniausiai atvykstama gerokai anksčiau.

Taip pat šiose platformose dažniausiai nėra įžanginių paplepėjimų (angl. small talk). "Jeigu nuotolinis susirinkimas prasideda 12 val., skiriamos pora minučių visiems prisijungti ir pradedamas pokalbis. Realiame gyvenime dar skiriama keliolika minučių lengvam pašnekesiui, kol viskas įsivažiuoja. Jei atsitinka taip, kad jums nepavyksta prisijungti, reikėtų kiek įmanoma anksčiau kitu kanalu pranešti apie situaciją", – pataria etiketo žinovė.

Mandagumas gelbsti visada

Prasidėjus pandemijai, nuolatiniu mūsų palydovu tapo ir apsauginės veido kaukės. Ar jas dėvėdami turime laikytis tam tikrų etiketo taisyklių? Galbūt kaukes oficialiomis progomis derėtų derinti prie aprangos?

"Jei dalyvaujate reikšmingame susitikime, kuriame daug svarbių žmonių, arba jį transliuos televizija, išties geriau pasirinkti juodą kaukę nei melsvos spalvos medicininę. Tačiau tai nėra griežta taisyklė – daug svarbiau, kad kaukė būtų efektyvi ir atliktų savo funkciją. Svarbiausia nesirinkti provokuojančių, spalvotų ar margintų paveiksliukais kaukių, – pastebi pašnekovė. – Daug kas priklauso ir nuo industrijos, kurioje dirbate. Pavyzdžiui, kūrybinių profesijų atstovams leidžiama daugiau nei teisininkams."

Pasak I.Sapagovaitės, etiketo esmė ir prasmė yra pagarba šalia esančiajam. Pirmiausia, dera atsižvelgti į greta esantį žmogų, o tik paskui į save. "Pastebiu, kad dabar žmonės yra šiek tiek nervingesni, piktesni, ne tokie pakantūs. Žinoma, situacija išties įtempta, tačiau šiuo metu kaip niekada svarbu priminti sau, kad etiketas nėra tik kažkoks snobų reikalas. Atvirkščiai, tai – kasdienio gyvenimo pagalbininkas. Esu įsitikinusi – jei mes visi daugiau galvotume apie aplinkinius, tai ir situacija nebūtų tokia aštri, kokia yra dabar, – sako ji. – Siūlau visiems prisiminti etiketo pagrindus – sveikintis, padėkoti, atsiprašyti, jeigu gatvėje ką nors užkliudote. Pati neseniai patekau į situaciją, kai vaikščiodama įlipau į pusnį, kad praleisčiau žmones, tačiau iš jų nesulaukiau jokios padėkos. Tai man pasirodė keista. Būtų gražu, jei kasdienio etiketo pagrindai grįžtų į madą. Mandagumas išties gali ir pakelti nuotaiką, ir pagelbėti šiuo sunkiu periodu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių