Pažinčių programėlės: ar jos padeda surasti meilę?

Pažinčių programėlės neaplenkė ir lietuvių. Norintieji surasti partnerį vis dažniau renkasi virtualų būdą susipažinti. Ar internetas gali padėti užmegzti tvirtus, ilgalaikius santykius? O gal tai – tik žaidimas, kartais net pavojingas?

Bėgame nuo vienišumo

Porų psichologas Mykolas Truncė mano, kad nėra nieko blogo, kad visuomenė išnaudoja technologines galimybes. Anot jo, tradiciniais būdais ne visada paprasta susipažinti, ypač vyresniems asmenims. Tad programėlės gali pasitarnauti ieškant partnerio.

"Anksčiau vyresniems žmonėms buvo rengiami šokių vakarai, dabar jų nebeliko. Kur susipažinti? Kai kurie traukia į naktinį klubą, tačiau didelė tikimybė, kad tokioje aplinkoje gali sutikti tik nuotykiui tinkamą partnerį, – svarsto M.Truncė. – Todėl normalu, kad šiais laikais žmonės ieško antros pusės ir internete. Juolab kad yra įvairiausių svetainių – net ir krikščioniškų. Tikintis, stiprias šeimos vertybes turintis žmogus čia gali atrasti panašų į save. O kuo žmonės panašesni, tuo stipresni santykiai."

Vis dėlto psichologas neatmeta galimybės, kad į internetines programėlės neriame ir dėl didėjančio vienišumo. Daug dirbantiems, gyvo bendravimo įgūdžius primiršusiems žmonėms pažinčių programėlės tampa išsigelbėjimu.

"Vis didėja spaudimas ilgai dirbti, kuo daugiau uždirbti, turėti prabangių daiktų, tad nebelieka laiko socialiniams poreikiams patenkinti, – pastebi M.Truncė. – Ankstesniais laikais žmonės gyveno kaimuose, vienas kitą pažinodavo. O dabar mes net nebežinome, kas gyvena vienu aukštu žemiau mūsų. Todėl poreikis bendrauti, socializuotis, ieškoti partnerio persikelia į internetinę erdvę."

Mykolas Truncė. Asmeninio archyvo nuotr.

Daugėja nusivylusių

Psichoterapeutas, santykių psichologas Andrius Kaluginas atkreipia dėmesį, kad pažinčių programėlės išpopuliarėjo kartu su socialiniais tinklais. Kadangi "Facebook", "Instagram" ir kitos socialinės medijos be galo populiarios, žmonių siekiu bendrauti virtualioje erdvėje pasinaudojo ir romantinių pažinčių programėlių kūrėjai. Pasak A.Kalugino, jos mums suteikia tą patį, ką ir "Facebook" platforma. Naudojant programėlę, galima bendrauti, išsakyti savo nuomonę, susipažinti su kuo nors, neiškeliant kojos iš namų.

"Pažinčių programėlė taip pat yra socialinis tinklas, tik labiau specializuotas. Gyvename socialinių medijų dešimtmetyje, tad, sakyčiau, kad tokia yra pagrindinė programėlių išpopuliarėjimo priežastis, – mano psichologas. – Antra, žmonės visais laikais norėjo susipažinti su kitais. Anksčiau jie tai darydavo šokiuose, vakaronėse, kultūros renginiuose, šiandien šiam tikslui turime patogią interneto erdvę."

Juk nestovėsi gatvėje ir neklausinėsi, ar norėtum su manim susipažinti? O atsidaręs programėlę esi tikras, kad visi čia esantys nori bendrauti.

Pašnekovas nėra tikras, kad pažinčių programėlių populiarumą sukėlė globalus visuomenės svetimėjimas. "Šiuo atveju sunku įvertinti priežasties ir pasekmės sąryšį. Mes vienišėjame, nes pradėjome daugiau bendrauti socialiniais tinklais? O gal pradėjome daugiau jais bendrauti, nes vienišėjame? – svarsto jis. – Galime šią pasaulinę tendenciją pritaikyti didmiesčiams. Tačiau kaimuose, mažuose miesteliuose žmonės vis dar pažįsta vienas kitą kaip pažinoję, nors ir naudojasi socialiniais tinklais."

Pasak A.Kalugino, psichologinių priežasčių, kodėl žmonės linkę ieškoti poros pažinčių programėlėse, gal ir būtų galima atrasti. Tačiau, pirmiausia, tai yra tiesiog patogi komunikacijos priemonė.

Andrius Kaluginas. Asmeninio archyvo nuotr.

Vis dėlto bendraudamas su klientais psichoterapeutas pastebi ir nemažai nusivylimo pažinčių programėlėmis. "Tie, kurie naudojasi jomis ilgesnį laiką, anksčiau ar vėliau pastebi, kad visur užsiregistravę tie patys žmonės. Ilgainiui toks bendravimas atsibosta. Kai prieš keletą metų programėlė "Tinder" Lietuvoje tik žengė pirmuosius žingsnius, tiek vyrai, tiek moterys buvo labai entuziastingai nusiteikę. Tačiau pastarąjį pusmetį girdžiu, kad žmonės palieka pažinčių programėles ir nori susipažinti tradiciniu būdu, pavyzdžiui, per renginius", – pasakoja pašnekovas.

Sudėtinga užduotis

Tad kokie tie pažinčių programėlių privalumai? Kaip didelį pliusą M.Truncė įvardija progą surasti kitą žmogų, kuris irgi ieško partnerio. Vis dėlto psichologas pastebi, kad reikėtų įvertinti, kad kitas gali ieškoti tik vienkartinio santykio.

"Juk nestovėsi gatvėje ir neklausinėsi, ar norėtum su manim susipažinti? O atsidaręs programėlę esi tikras, kad visi čia esantys nori bendrauti, – atkreipia dėmesį pašnekovas – Jeigu tai yra specializuotas portalas, skirtas tam tikrus pomėgius ar vertybes turintiems žmonėms, paieška pasidaro dar lengvesnė. Esama ir programėlių, skirtų tos pačios lyties asmenims, kuriems susipažinti dar sunkiau. Per programėlę pabendravęs su žmogumi, gali greitai išsiaiškinti, ar vertėtų susitikti gyvai."

Vis dėlto M.Truncė pabrėžia, kad ieškoti antrosios pusės yra sudėtinga užduotis. Anot pašnekovo, susirasti tinkamą partnerį yra kur kas sunkiau, nei, pavyzdžiui, darbo vietą.

"Kad ir kaip ieškotumėte partnerio – per programėlę ar tradiciniais būdais – tam reikia skirti ypatingą dėmesį. Pirmiausia, derėtų punktais užsirašyti, kokį žmogų norima sutikti. Taip pat nuspręsti, koks jūsų tikslas – norite sukurti šeimą, siekiate vienos nakties nuotykio, o gal ieškote porininko kelionėms? Kai asmuo aiškiai pasako sau, ko jis nori, lengviau vykdyti atranką. Nes žmonių, norinčių tiesiog bendrauti, yra daug. Susipažinus su žmogumi, kuris atitinka sąrašą, jau galima nerti gilyn – susitikti ar pasikalbėti telefonu", – pastebi psichologas.

Lengviau užmegzti kontaktą

A.Kaluginas pritaria, kad programėlėmis naudotis patogu. "Jomis galima komunikuoti bet kur ir bet kaip, tereikia mobiliojo ryšio. Galima naudoti kompiuterį, telefoną, planšetę. Programėlė veiks dieną ir naktį, namie ir prie jūros, – vardija pašnekovas. – Antras privalumas, nors ir banalus, yra tai, kad programėlę naudojantis žmogus nors kažką daro, kad atrastų santykius. Juk užsisklendus namie tikrai nieko nerasi. Parsisiuntus programėlę, tikimybė, kad pavyks su kuo nors susipažinti, žymiai išauga, palyginus su tuo, jeigu žmogus tik skųstųsi, kad yra vienišas", – atkreipė dėmesį jis.

Vis dėlto, psichoterapeutas paneigė klišę, kad žmonės programėlių draugiją renkasi dėl laiko trūkumo. "Empiriniai faktai – tai, ką mato mano akys Vilniaus vakarais, rodo, kad žmonės, o ypač jaunimas, turi laiko. Vakarais senamiestyje barai ir klubai pilni jaunuolių, kurie labai gražiai komunikuoja. Vieni kažką gurkšnoja, kiti kikena, treti šoka, – pastebi pašnekovas. – Manau, kad ir Kaune vyksta tas pats. Tad, jeigu norisi, tikrai galima rasti gyvo bendravimo. O kur dar sporto, kultūros renginiai, sutraukiantys mases žmonių. Žinoma, mažuose miesteliuose, kaimuose renginių ir pramogų vyksta mažiau, bet čia gyvenantys žmonės ir taip pažįsta vienas kitą."

123rf.com nuotr.

Kita vertus, anot A.Kalugino, ieškoti poros programėlėje – drąsiau ir tikslingiau. "Žmonės renkasi programėles ne todėl, kad yra labai užimti ir jiems nėra laiko kur nors nueiti. Tiesiog paprasčiau iškart tikslingai kalbėti su žmogumi pažinčių portale. Juk per rungtynes ar koncertą neimsi kažko kalbinti", – pastebi psichoterapeutas.

Nebijo meluoti

Vis dėlto, kalbėdami apie pažinčių programėles, psichologai įžvelgia ir minusų. Pasak M.Truncės, nemažai jomis besinaudojančių žmonių vis dėlto ieško neįpareigojančių santykių. Tad siekiantiems ilgalaikio ryšio gali būti sunkoka išfiltruoti visus netinkamus kandidatus.

"Ne visi pažinčių programėlių naudotojai gali drąsiai pasakyti, ko ten ieško. Kai kurie iškart nurodo siekiantys vienos nakties nuotykių, tada galima jų vengti. Tačiau kiti kortų neatskleidžia ir rašo, pavyzdžiui, norintys susipažinti. Rimto partnerio ieškantis žmogus gali iš karto nesuvokti, kas tiksliai slypi už tokio pristatymo, – įspėja M.Truncė. – Manau, kad reikėtų atidžiai pasirinkti naudojamą programėlę ar portalą. Atrodo, kad neįpareigojančių nuotykių ieškotojai daugiau naudoja programėlę "Tinder", o rimtesnių santykių mėgėjai – specializuotus, pavyzdžiui, krikščioniškus portalus."

A.Kaluginas iš klientų girdi apie programėlėse neretai pasitaikančią melagingą informaciją. "Dažnai jose pateikiama klaidinga ar pagražinta informacija, pradedant vizualiniu savęs pateikimu, baigiant statusu. Pavyzdžiui, sumažinamas amžius, o gyvai susitikus paaiškėja, jog asmuo įkėlęs 10 metų senumo nuotrauką. Klientė pasakojo atvejį, kai programėlėje susirašinėjo su vyru, kuris gyrėsi savo automobiliu. Vėliau paaiškėjo, kad nuotraukoje matytas automobilis priklauso kitam žmogui. Taip pat žmonės neretai prisistato kaip niekam neįsipareigoję, o vėliau paaiškėja, kad jie turi šeimą. Net nešneku apie visokius iškrypėlius ir aferistus, tačiau jų pasitaiko visur", – vardija iš klientų girdėtus atvejus psichoterapeutas.

Dar vienas pažinčių programėlių minusas yra lūkesčių neatitikimas. "Pastebiu, kad didžioji dalis vyrų vis dėlto yra nusiteikę seksualiniams nuotykiams, o moterys dažniausiai yra orientuotos į rimtų santykių paiešką. Tad toks neatitikimas, kai vieni ieško vieno, o kiti – kito, neveda prie gero", – atkreipia dėmesį A.Kaluginas.

Psichoterapeutas atskleidžia, kad esama žmonių, kurie turi išsivysčiusią priklausomybę nuo pažinčių programėlių. Jie neieško nieko rimto, tačiau negali atprasti nuo nuolatinio savo anketos tikrinimo. Bendravimas tokiu atveju tiesiog įgauna žaidimo formą. Žmogus rašo tą patį tekstą keliems asmenims, susirašinėja iš neturėjimo ką veikti. Taip sukuriamas dar didesnis psichologinis netikrumas programėlės aplinkoje.

Surado laimę

Kalbantis su pažinčių programėlių vartotojais, dauguma pripažįsta į jas žiūrintys kaip į nuotykį. Vis dėlto kai kurie jaučiasi dėkingi programėlei, suvedusiai su išrinktuoju.

Jis buvo pirmasis vaikinas, su kuriuo susitikau antrąkart. Laukti trečiojo ir ketvirtojo pasimatymo ilgai nereikėjo.

24-erių Odeta su savo vyru rudenį švęs antrąsias vestuvių metines. Iš skirtingų miestų kilę jauni žmonės galbūt net nebūtų susitikę, jei ne programėlė "Tinder". Anot Odetos, programėlę ji parsisiuntė kaip pramogą, kurią įsijungdavo laisvu laiku. Jos veikimo principas paprastas: išvydęs patikusį žmogų, jo nuotrauką vartotojas anonimiškai pažymi širdute. Abiem pusėms pažymėjus viena kitą, programėlė leidžia jiems susirašinėti.

"Iš pradžių susirašinėjau su keliais vaikinais. Su kai kuriais buvau ir susitikusi, tačiau bendravimas nutrūkdavo po pirmojo pasimatymo, – pasakoja mergina. – Vaikinai buvo malonūs, gana rimtai nusiteikę. Tad supratau, kad programėlėje "Tinder" galima surasti ir ilgalaikį partnerį."

Galiausiai Odeta pradėjo susirašinėti su savo būsimu vyru. Poros bendravimas greitai persikėlė į "Facebook", o paskui jie ir susitiko.

"Jis buvo pirmasis vaikinas, su kuriuo susitikau antrąkart. Laukti trečiojo ir ketvirtojo pasimatymo ilgai nereikėjo. Po truputį mūsų santykiai išsivystė į rimtą draugystę. Programėlėje užsiregistravau žiemą, o balandį jau susipažinau su būsimu vyru. Nepraėjus metams mes apsigyvenome kartu, vėliau jis man pasipiršo", – atkūrė įvykius Odeta.

Vis dėlto ji pripažįsta, kad "Tinder" turi ir minusų. Pasak jos, didžiausias minusas tai, kad dauguma programėlėje ieško neįpareigojančių santykių. "Kai kurie netgi turi antrąsias puses, tačiau nuo jų slepia, kad dairosi naujų pažinčių. Tačiau žmogaus siekiai labai greitai matyti iš jo bendravimo, anketos, kartais netgi nuotraukos", – pastebi mergina, kuriai pažinčių programėlė padėjo surasti gyvenimo partnerį.

"Žmonės dažnai stereotipizuoja pažinčių programėles, sako, kad čia renkasi vien nuotykiui mėgėjai. Tačiau tai netiesa – internete tikrai galima sutikti rimtai į santykius žvelgiančių žmonių. Tačiau kartais tenka ilgiau paieškoti", – šypsosi Odeta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sveiki, aš esu ponia Arisa Lamon iš Tailando. Aš labai džiaugiuosi, kad galėjau su jumis susitikti, norėčiau su jumis surengti ypatingą diskusiją. Prašau susisiekti su manimi, kad galėčiau geriau susipažinti: arisalamonbra1@gmail.com

Gyvenimas nėra Dievo isakymai

Gyvenimas nėra Dievo isakymai portretas
Pažinčių portalai yra ne visiems , tačiau jie veikia.

nesutinku su moterim pasivadinusia senjora

nesutinku su moterim pasivadinusia senjora portretas
jei blogi matai tai blogį randi. Mano vaikai savo antrąsias puses rado per pažinčių svetaines ir gyvena drauge(susituokę, jei įdomu) jau daug metų. Be abejo, jei ieškai vienadienio tai rasi. Ypač senjoros ieško draugo nueit į parką ar kavinę ar šiaip, kad vietoj meistro namie ką paremontuotų. Kitos pačios nori pas kokį senuką persikraustyt, kad... beje ir senukų tokių yra pakankamai. O jaunimui Žemaitės laikai praėjo ir negrįž. Kiti laikai kiti pažinties būdai ir doros samprata.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių