Pereiti į pagrindinį turinį

Psichologai pataria, kaip elgtis per šventes

2015-12-24 20:06

Jei norite gražių švenčių, prie Kūčių ir Kalėdų stalo neaptarinėkite temų, kurios skatintų neigiamas emocijas, nepavydėkite ir neapkalbinėkite kitų, pataria psichologė Aistė Diržytė. Tuo metu psichologė psichoterapeutė Aušra Griškonytė teigia, kad švenčių metu galime pažiūrėti į savo gyvenimą iš šalies.
 

Shutterstock nuotr.

Jei norite gražių švenčių, prie Kūčių ir Kalėdų stalo neaptarinėkite temų, kurios skatintų neigiamas emocijas, nepavydėkite ir neapkalbinėkite kitų, pataria psichologė Aistė Diržytė. Tuo metu psichologė psichoterapeutė Aušra Griškonytė teigia, kad švenčių metu galime pažiūrėti į savo gyvenimą iš šalies.

Psichologė A. Diržytė siūlo pasiryžti šventes praleisti pozityviai. „Ką tai reiškia? Danija yra viena iš laimingiausių šalių pasaulyje, ir mokslininkai jau keletą metų tyrinėja, kodėl taip yra. Paaiškėjo, kad Danijoje, skirtingai nei daugelyje šalių, labai vertinamas žmonių kokybiškas laikas kartu. Tai laikas, kai bendraujama neanalizuojant sudėtingų, neigiamas emocijas keliančių temų – karo, politikos, nusikalstamumo“, – portalui LRT.lt kalbėjo pašnekovė.

Todėl, jei norite gražių švenčių, apsispręskite nors prie Kūčių ar Kalėdų stalo nekalbėti apie pavojus ir grėsmes pasaulyje, nesipiktinti politikais, nesibaisėti, nepavydėti, neapkalbinėti ir kitais būdais nedaryti kažko, kas skatintų neigiamas emocijas, pataria A. Diržytė. Ji siūlo kalbėti tik apie tai, kas gali skurti gerą nuotaiką ir žadinti teigiamas būsenas: atjautą, ramybę, džiaugsmą, dėkingumą, emocinę šilumą. „Džiaukitės, kad esate gyvi; kad turite, ką valgyti; kad galite vienas kitu džiaugtis ir bendrauti“, – tęsia psichologė.

A. Diržytės teigimu, tyrimai rodo, kad daugelis žmonių galvoja, jog kiti yra laimingesni. Lygindami save su kitais, mes vis norime siekti daugiau. „Bet ar tikrai mums reikia kažkur nenuilstamai veržtis, kad pajustume pilnatvę?“ – klausia psichologė.

Jos manymu, Kalėdų laiką galime skirti įsisąmoninti, koks nepakartojamas yra gyvenimas, kuris atsiskleidžia mums prieš akis akimirka po akimirkos. „Galima būti labai dėkingu suvokiant, jog gyvenimas yra dovana. Taigi, kad Kalėdų šventės būtų šiltos ir malonios, pirmiausia pats dėkokite gyvenimui už tai, ką patiriate. Kuo nuoširdžiau dėkosite, tuo daugiau laimės jausite ir ja galėsite dalintis su kitais“, – portalui LRT.lt sako A. Diržytė.

Per šventes puola į neviltį?

Psichologės psichoterapeutės A. Griškonytės manymu, švenčių laikotarpiu yra per daug akcentuojama, kaip joms pasiruošti, todėl dauguma žmonių, kurie turi kokių nors sunkumų, gyvena vieni ar dabar yra išsiskyrę, puola į visišką neviltį. „Tiesiog reikia nusiteikti maloniam laiko praleidimui – poilsiui, buvimui su artimais žmonėmis, ir nebūtina kažin ko iš savęs spausti“, – siūlo A. Griškonytė.

Anot jos, dažnai kalbama, jog prieš šventes reikia susitaikyti, tačiau nepagalvojama, kad visuomet reikėtų gyventi taikiai.

„Švenčių metu galime pažiūrėti į savo gyvenimą iš šalies. Ar verta visą laiką kariauti, ar verta visą laiką būti nusiplūkus darbuose? Persidirbimas nėra jokia gėrybė, tai – darboholizmas, neatnešantis sveikatos. Į šventes dažnai žiūrime kaip į atskaitos taškus, ir tai yra neteisinga“, – LRT.lt teigia psichologė psichoterapeutė A. Griškonytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų