Vaikų psichiatras L. Slušnys: pažintis su sveika mityba turi prasidėti ūkiuose

  • Teksto dydis:

Šiuolaikiniai tėvai dažnai suka galvas ir svarsto, kaip sudominti mažuosius daržovėmis ir vaisiais bei padėti jiems ugdyti įprotį sveikai maitintis. Ką daryti, kad daržovės lėkštėje nebūtų nustumiamos į šoną? Pasirodo, vaikus sudominti sveikais maisto produktais galima apsilankius šalies ūkiuose ir iš arti parodžius kaip auginamos daržovės – net 20 Lietuvos vaikų darželių tai galėjo pamatyti savo akimis.

Daržovės ir vaisiai – ypatingai svarbūs elementai augančiam organizmui. Deja, tačiau Lietuvoje gyventojai jų suvartoja dar gerokai mažiau nei kitose valstybėse. Vaikų psichiatras Linas Slušnys sako, kad ne tik vaikų, tačiau ir suaugusiųjų suvokimas apie daržovių ir vaisių naudą mūsų šalyje vis dar yra per mažas.

„Vaikai nuo pat mažų dienų domisi juos supančia aplinka, ieško naujovių ir tėvams užduoda begalę įvairių klausimų. Todėl ir sveikos gyvensenos įgūdžių vaikai mokosi stebėdami artimuosius. Viena iš priežasčių, kodėl vaikai šiandien valgo nepakankamai daržovių ir vaisių yra ta, kad mažieji menkai jas pažįsta ir beveik niekada nesusiduria su jomis natūralioje aplinkoje. Vaikų apsilankymas ūkiuose gali paskatinti juos susidomėti daržovėmis, o žaismingai papasakojus ar parodžius, iš kur atsiranda morkos, salotos ar obuoliai – tampa lengviau juos įkalbėti įsidėti daržoves į pietų lėkštę“, – įsitikinęs L. Slušnys.

Prekybos tinklo IKI socialinės atsakomybės projektas „Sodinčius“ atėjo tėvams į pagalbą ir šiais metais vėl organizavo šalies vaikų darželių ekskursijas pas Lietuvos ūkininkus. Tikimąsi, kad ilgainiui tokios išvykos taps įprasta edukacine veikla daugelyje ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

20 vaikų grupių iš visos Lietuvos šiais metais jau aplankė devynis skirtingus šalies ūkius. Darželinukai pamatė, kaip auginamos salotos, morkos, svogūnai, porai, obuoliai ir daugybė kitų vaisių bei daržovių. 

„Išvyka pas ūkininką patiko tiek vaikams, tiek kartu važiavusioms auklėtojoms. Džiaugiamės, kad ūkininkas ne tik aprodė savo valdas, bet ir įdomiai, vaikams suprantama kalba, papasakojo apie savo auginamą produkciją. Paprastai mažiesiems geriausiai įsimena tokios išvykos, kuriose jie gali patirti kažką naujo. Šios ekskursijos metu vaikai galėjo paragauti daržovių, pažaisti neįprastoje aplinkoje, todėl namo grįžome be galo entuziastingi, o vaikai patirtais įspūdžiais dalinosi dar ne vieną dieną“, – pasakoja auklėtoja Rasa Kačiušienė. Jai antrina ir ūkininkas Vaidas Negreckas, kuris sako, kad apsilankę ūkyje vaikai sužinojo ne tik kaip salotos atsiranda ant jų stalo, tačiau iš arti pamatė visą jų auginimo procesą.

L. Slušnio teigimu, siekiant, kad vaikas sveikiau maitintųsi ir valgytų daugiau daržovių bei vaisių, labai svarbu formuoti vaiko ryšį su gamta.

„Tam, kad vaikas ne tik susidomėtų daržovėmis, bet ir atpažintų jas, žinotų kurios daržovių ar vaisių dalys yra valgomos ir kurios ne, gebėtų paaiškinti jų naudą, labai svarbu, kad jis pats tai pamatytų iš arti. Vaikų ekskursijos pas ūkininkus gali tapti įprasta ikimokyklinių įstaigų praktika, nes išvykose galima ne tik supažindinti vaikus su daržovėmis, bet ir pravesti improvizuotą gamtos pažinimo pamoką gryname ore“, – sako L. Slušnys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių