Pereiti į pagrindinį turinį

Aspirinas: trapi riba tarp naudos ir žalos

2012-08-26 20:00
Aspirinas: trapi riba tarp naudos ir žalos
Aspirinas: trapi riba tarp naudos ir žalos / Shutterstock nuotr.

Acetilsalicilorūgšties (aspirino) savo namų vaistinėlėse turi bemaž kiekvienas. Galbūt jo reikėtų griebtis ne tik suskaudus galvai ar pakilus temperatūrai? Gydytojų ir mokslininkų nuomone, aspirinas gali sumažinti onkologinių susirgimų ir širdies ligų riziką. Riba, kada šis vaistas gali tapti nuodu, – trapi.

Mažina riziką susirgti

Neseniai Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad aspirino vartojimas mažina riziką susirgti kardiologinėmis ligomis ir vėžiu. Oksfordo universiteto Neurologijos klinikos profesorius Peteris M.Rothwellas su kolegomis ištyrė, kad ir kasdienis, ir nereguliarus aspirino vartojimas buvo naudingas ligoniams, sergantiems onkologinėmis ir širdies ligomis.

Vaisto savybes teigiamai įvertino Kauno klinikų Onkologijos skyriaus vadovė dr. Rasa Jančiauskienė. „Šio vaisto nauda buvo patvirtinta tyrimais. Aspiriną vartoję žmonės rečiau susirgdavo onkologinėmis ligomis, o susirgusiesiems buvo aptiktas pirmosios stadijos vėžys. Tyrimais įrodyta, kad onkologiniai ligoniai, vartojantys aspiriną nustatytomis dozėmis, pasveikdavo greičiau, kadangi vėžys neplisdavo į kitus organus“, – aiškino medikė.

Anot R.Jančiauskienės, aspirinas dažniausiai padeda tais atvejais, kai navikai atsiranda iš liaukinio epitelio ląstelių, kurių yra įvairiuose organuose. Ypač rekomenduojama pacientams, sergantiems žarnyno vėžiu.

Šiuo metu dar nėra visiškai aišku, kodėl būtent šis paprastas vaistas gali padėti gydyti sunkius susirgimus. „Manoma, kad vėžinės ligos susijusios su uždegiminėmis reakcijomis, o aspirino sudėtyje yra medžiagų, stabdančių uždegimą“, – sakė Klinikų Onkologijos skyriaus vadovė.

Įžengusiems į penktąją dešimtį žmonėms gydytoja medikė patarė vartoti aspiriną.

„Profilaktiškai mažomis dozėmis – 100 mg per dieną – vartojamas aspirinas yra puiki kardiologinių ir onkologinių ligų prevencija. Tuo susirūpinti turėtų šiek tiek vyresnio amžiaus žmonės – sulaukę 40–50 metų“, – sakė R.Jančiauskienė.

Jau seniai žinoma, kad aspirinas skystina kraują, todėl medikai pataria jį vartoti insulto ir infarkto profilaktikai.

Koks šalutinis poveikis?

Kaip dėl nuostatos, kad vaistus derėtų gerti tik sergant? Juolab kad vartojant aspiriną yra galimas ir šalutinis poveikis.

„Pagrindinis aspirino šalutinis poveikis – įtaka skrandžio gleivinei ir opų išsivystymo tikimybė. Tai labai reti atvejai, tačiau jei skrandis yra silpnas, jame atsiranda žaizdelių, šio vaisto vartojimą reikėtų nutraukti bent kuriam laikui“, – sakė R.Jančiauskienė.

Gydytojos manymu, vaisto nauda yra kur kas didesnė už žalą. „Savo artimiems žmonėms rekomendavau aspiriną“, – teigė ji.

Vaikams – griežtas „ne“

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas teigė, kad vaikams iki 12 metų aspirino, kaip karščiavimą ir skausmą mažinančio vaisto, vartoti negalima.

„Mokslininkai nustatė, kad aspirino vartojimas yra susijęs su mirtinai pavojingu Rėjo sindromu, kuris sukelia smegenų ir kepenų sutrikimus. Jis yra gana retas, bet 80–90 proc. susirgimų baigiasi mirtimi“, – sakė R.Kėvalas.

Nuo 1980 m. gruodžio iki 1997 m. lapkričio 1 207 pacientams iki 18 m. nustatytas Rėjo sindromas. Visais atvejais buvo vartotas aspirinas.

Anot Vaikų ligų klinikos vadovo, kai tik buvo atrastas ryšys tarp šios ligos ir aspirino, vaisto vartojimas vaikams buvo nutrauktas.

Sveikiesiems – ne į naudą?

Kiti Didžiosios Britanijos mokslininkų tyrimai, kurių rezultatai buvo išspausdinti žurnale „Archives of Internal Medicine“, rodo, kad aspiriną vartoti gali tik pacientai, patyrę miokardo infarktą ar insultą.

Tyrimo vadovas, Londono šv.Georgijaus universiteto profesorius K.Ray neabejoja: „Sveikiems žmonėms aspirinas labiau kenkia, o ne padeda.“

Pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, vartoti aspiriną patartina, tačiau sveikiems žmonėms profilaktiškas vartojimas gali pakenkti.

Prof. K.Brune'as, prisidėjęs prie mokslinių tyrimų, teigė kad pacientui, išgėrusiam vieną ar porą aspirino tablečių, gali pradėti kraujuoti ką tik užgijęs įbrėžimas ar net žaizdelė burnoje, likusi po vizito pas dantų gydytoją. Anot jo, tokiems pacientams negalima daryti chirurginių operacijų, net jei po aspirino vartojimo yra praėjusios kelios dienos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų