Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti? Pereiti į pagrindinį turinį

Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti?

2024-04-30 12:05
LNK inf.

Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik sveikas, bet ir skanus.  Apie augalinę mitybą, nuo ko pradėti ir kaip sau nepakenkti, papasakojo kampanijos „Nori gali“ koordinatorė Austėja Vakarinaitė.

Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti?
Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti? / LNK stop kadras, gamintojų nuotr.

– Kas yra augalinė mityba?

– Kai augaliniu maistu besimaitinantys žmonės visiškai atsisako gyvūninės kilmės produktų.

– Žmonės, kurie maitinasi augaliniu maistu – visada alkani. Mitas ar tiesa?

– Kadangi pati jau ilgą laiką maitinuosi tik augaliniu maistu, tai tikrai galiu patvirtinti, kad maistas – ir maistingas, ir sotus. Vyrauja klaidingas vaizdas, kad augalinis maistas – tik kažkokios žolės, bet tai yra ir kruopos, ir sėklos, ir riešutai, riešutų sviestas, grūdai, įvairūs sveikos sudėties aliejai, fermentuoti produktai. Daugelis ištvermės sportą praktikuojančių žmonių maitinasi tik augaliniu maistu.

– Kaip jūs pati susidomėjote augaline mityba?

– Yra trys priežastys. Dėl sveikatos, aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės. Man paveikiausia – gyvūnų gerovė, bet daugelis augalinį maistą renkasi dėl sveikatos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Ar augalinę mitybą galima derinti su įprasta?

– Taip, tikrai galima, kartais net ir rekomenduojame taip daryti, nes žmonės bando peršokti prie labai drastiškų pokyčių, o tie pokyčiai nebūna labai tvarūs. Žmonėms, kurie dar tik susipažįsta su augaliniu maistu, siūlome pradėti nuo, pavyzdžiui, vienos augalinės dienos per savaitę, vieno augalinio patiekalo per dieną, o tada žiūrėti, ar tas maistas jiems tinka, jeigu taip, tada porcijas didinti.

– Kaip atrodo jūsų diena? Ka jūs valgote?

– Stengiuosi į savo mitybą įtraukti kuo daugiau įvairovės. Pusryčiams valgiau nesaldžią avižų košę, kurią sudaro granatų, saulėgrąžų sėklos ir tarkuota cukinija. Toks paprastas variantas leidžia suderinti visas reikalingas maistines medžiagas.

– Kuo keičiate mėsą?

– Daugelis renkasi mėsą todėl, kad ji turtinga baltymais. Baltymus nėra sunku pakeisti. Gausybė produktų turi labai daug baltymų, tarp jų – ankštinės daržovės, fermentuoti sojos produktai, žemės riešutai, įvairiausios sėklos, pavyzdžiui, šalavijo (chia), jos turi visas devynias būtinąsias amino rūgštis. Baltymus įsisavinti tikrai nėra sunku.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų