Dezinfekcinis skystis gali ne tik apsaugoti: laukia ilgas gydymas

  • Teksto dydis:

Dezinfekcinis skystis dar prieš karantiną buvo tapęs viena būtiniausių kasdieninių priemonių. Medikai įspėja, kad muilas taip pat yra veiksmingas ir pataria nepersistengti su asmens higiena bandant apsisaugoti nuo virusų. 

„Būkit atsargūs su dezinfekciniais skysčiais. Ypač, jei yra kokia nors odos problema“, – pateikdamas nuotraukas, kaip šiuo metu atrodo jo rankos, socialiniame tinkle įspėjo Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkas Jonas Dumša.

Vyras patarė atkreipti dėmesį, kokias priemones ir kur perkame. „Parduotuvėse, įstaigose ir kitur neaišku, kokios kokybės jie yra“, – apie dezinfekcinių skysčių kokybę sakė J. Dumša, kurio laukia ilgas gydymas.

Portalui kauno.diena.lt jis pasakojo, kad kol naudojo darbo vietoje buvusį dezinfekcinį skystį, viskas buvo gerai. Anksčiau odos problemos jam nebuvo svetimos, tačiau tol, kol neprireikė rankų dezinfekuotis atvykus į prekybos centrus, jos apie save nepriminė.

„Esu judantis vežimėliu, važiuoju su daugkartinio naudojimo pirštinėmis, guminėmis, bet storesnėmis, nes plonesnės susiplėšo. Rankos su pirštinėmis, kokias naudoju, prekybos centruose kaista, norisi apsisaugoti nuo viruso, todėl kartą, kitą, trečią pasinaudojau prekybos vietose esančiu dezinfekciniu skysčiu“, – pasakojo J. Dumša, pridūręs, kai naudoji svetimą daiktą, negali būti garantuotas dėl jo kokybės.

Prieš dezinfekuodami rankas pagalvokite, ką naudojate. Kad nuo vilko ant meškos neužšoktumėte.

Gydytojas, su kuriuo turėjo galimybę pasikonsultuoti tik telefonu ir jam nusiųsti nuotraukas, pasitaręs su kolega J. Dumšai pasakė, kad taip situaciją komplikavo bakterijos, pakliuvusios į atviras žaizdas piršte.

„Būdavo, kad rankos išsausėja, jų oda trūkinėja. Žinodamas savo problemas, naudojuosi kremais, alijošiumi tepu“, – kalbėjo vyras. Nuvykęs į vaistinę įsigyti dermatologo nurodytų gydymosi priemonių jis sakė pamatęs puikų pavyzdį, kaip dezinfekuoti rankas kartu apsaugant odą – naudoti pirštines ir dezinfekcinį skystį pilti ant jų. 

„Prieš dezinfekuodami rankas pagalvokite, ką naudojate. Kad nuo vilko ant meškos neužšoktumėte“, – patarė J. Dumša, kurio pasidalyta situacija ir nuotraukos sulaukė daugybės komentarų.

„Nereikia rankų [dezinfekciniame skystyje, aut. past.] mirkyt per dienų dienas“, – jausti saiką patarė vienas komentatorių.

Kiti pasidalijo savo patirtimi: „Lygiai tą patį turėjau nuo per labai dažno rankų plovimo paprastu muilu. Įsigijau alergiją lateksui, kurio yra visur: ir muile, ir guminėse pirštinėse. Plaukit rankas tik skystais permatomais muilais. Mažiau dezinfekcinio skysčio naudokit, jis išdžiovina odą“.

„Ir aš naudojau dezinfekcinį skystį. Kai pastebėjau, kad sausėja oda ir trūkinėja, pradėjau riboti jo naudojimą“, – teigė kitas internautas.

„Čia akivaizdi egzema, – nuomonę pareiškė dar viena komentatorė. – Pati tokią bėdą turiu. Aišku, kad dezinfekantas pablogino situaciją, bet jau tada ir pačiam reikia saugotis. Man, jei po plovimo nesitepu nors rankų kremu, situacija ant mažojo piršto irgi pablogėja (ten yra egzema)“.

Sulaukta ir kitokių diagnozių. „Čia pūslelinė, esu turėjusi, tikrai ne nuo dezinfekcinio. Kai nusilpęs organizmas, pradeda kilti pūslelinė“, – teigiama dar viename komentarų.

„Dermatitas gerai nukasytas. Reik proto turėti ant žaizdų atsivėrusių tepti toliau antibacterial. Tas žaizdas baisiai gi skauda ir plyšinėja toliau, jei sausa labai, o antibakterinis tikrai džiovina“.

„Po dezinfekavimo būtina naudoti drėkinančius kremus, šiuo atveju panašu, kaip nudeginta būtų oda itin stiprių dezinfekcinių arba net nežinau, kas per reakcija“, – sutriko kitas komentuotojas.

Ne vienas pritarė moteriai, kuri dezinfekcinį skystį naudoja tik ant pirštinių. Tuomet ir rankų oda nenukenčia.

Ne vienas internautas teigė, kad mokyklose vaikams pradėjus rankas teptis dezinfekciniais skysčiais, atžaloms atsirado odos problemų.

„Gerai, kad nebelankom mokyklos, nes atsiradus koronavirusui mokykloje buvo pradėję plauti rankas neaišku kuo ir kaip dažnai. Rankos kai kuriems buvo iki to priėję beveik“, – tikino viena besiskundusiųjų mamų.

Medikai visų pirma pataria tiesiog tinkamai plauti rankas. Jei nėra galimybių to padaryti, turėtume panaudoti dezinfekcinį skystį.

Norint išvengti neigiamo dezinfekcinio skysčio poveikio odai (išsausėjimo ar kitų problemų), kaip prevencinė priemonė yra drėkinamieji rankų kremai. Juos reikėtų naudoti po kiekvieno plovimo.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos Apsinuodijimų informacijos skyriaus gydytoja toksikologė Laima Gruzdytė nurodė, kad nemažai žmonių pajuto nemalonius pojūčius po naudojimosi dezinfekciniais skysčiais.

Maža to, keli pacientai atsidūrė ligoninėje. Vienas išgėrė 100 ml skysčio rankoms dezinfekuoti, kitas – į mineralinio vandens butelį perpiltos rankų dezinfekcinės priemonės.

„Viena moteris pasipurškė dezinfekciniu skysčiu skaudančią gerklę, mokykloje vaikams išbėrė dezinfekuojamų rankų odą. Taip pat žmonės skundėsi, kad dėl dezinfekcinių priemonių jaučia akių bei kvėpavimo takų sudirgimą, rankų odos deginimą“, – vardijo gydytoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Geriausia dezinfekuoti rankas su degtine galima ipylti truputi kvepalų.

Дайва

Дайва portretas
nereikia skaičiuoti

UUU

UUU portretas
keisčiau ir buti negali , - gerklės nedrasko , o pirštui netinka ...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių