Dilema: saugoti esamus dantis ar sriegti implantus?

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinė odontologija siūlo inovatyvias technologines naujoves dantų atkūrimui bei burnos sveikatai palaikyti. Siekiant išsaugoti stipriai sugedusį dantį ar jo šaknis, apsaugoti aplinkinius audinius nuo infekcijos, sunaikinti mikroorganizmus šaknies kanalų sistemoje reikalingas endodontinis gydymas: dantų šaknų kanalų valymas ir plombavimas. Taip dantų gyvavimo laikotarpis gali būti pratęstas.

Atrodytų, kad turėdami lėšų ir sąmoningumo, turėtume rūpintis savo dantų išsaugojimu ir gydymu. Tačiau visuomenėje tvyro nuomonė, kad šiuolaikinis žmogus dažnai renkasi „lengviausią“ kelią – atsisako nuosavo danties net nemėgindamas jo išsaugoti ir renkasi implantus. Ar tai tiesa? Šiuo klausimu kalbiname odontologijos klinikos „Denticija“ gydytoją endodontologą Mantą Zaperecką.

– Sakykite, ar sutinkate su anksčiau minėtu teiginiu, kad žmonės labiau linkę rinktis implantus nei mėginti išsaugoti turimus dantis?

– Manau, kad nereikėtų taip stipriai akcentuoti, kad žmonės visai nenori išsaugoti savo dantų. Manau, kad šios situacijos nutinka dėl nežinojimo, finansinių aspektų ir, sakyčiau, gana agresyvios implantų reklamos. Galbūt dėl  to ir susidaro nuomonė, kad implantai bus paprastesnis problemos  sprendimo būdas. Todėl labai svarbu, kad iškilus problemai, būtų laiku kreiptasi į gydytoją endodontologą. Tik jis, atlikęs visus reikiamus tyrimus, gebės paaiškinti pacientui, kuris gydymo kelias ir kodėl, paciento individualiu atveju, yra geriausias.

– Endodontijos srityje esate sukaupęs 15 metų darbo patirtį. Sakykite, kaip pasikeitė situacija vertinant žmonių burnos sveikatą.  Ar šiuolaikiniai žmonės labiau rūpinasi savo burnos higiena bei dantų priežiūra?

– Deja, bet tikrai pastebime, kad mūsų pacientų amžius jaunėja. Liūdniausia tai, kad didelius bei komplikuotus kariozinius pažeidimus randame pas vis jaunesnius pacientus. Šių problemų gydymas yra gana sudėtingas ir užima daug laiko. Nors ir gyvename amžiuje, kuomet turime daugybę informacijos apie asmeninės higienos ir sveikos mitybos svarbą, dažniausiai šiuos kariozinius pažeidimus lemia profilaktikos trūkumas, nereguliarus lankymasis pas odontologą ir netinkamas dantų valymo ir mitybos derinimas.

– Ar tiesa, kad šiandien žmonės drąsiau renkasi implantaciją nei nuosavo danties išsaugojimą? Kaip Jūs manote, kodėl visgi svarbu išsaugoti nuosavą dantį prieš skubant jį šalinti ir pakeisti protezuotu dantimi ant implanto?

– Taip, pastaraisiais metais sėkmingo gydymo implantais atvejų tikrai yra daugiau nei, tarkim, prieš dešimtmetį. Pacientams dabar tikrai yra daug lengviau prieinama informacija apie dantų priežiūrą bei gydymo būdų įvairovę. Taip pat implantacija jau ilgą laiką taikoma Lietuvoje, tad kiekvienas mūsų tarp savo draugų ir pažįstamų turi tokių, kurie džiaugiasi dantų implantais atkurta gyvenimo kokybe. Tad patiems susidūrus su dilema (ar saugoti savo dantį, ar sriegti implantą), jau yra lengviau apsispręsti, mat implantai nebėra gąsdinanti naujovė. Tačiau, mano giliu įsitikinimu, savas dantis visada bus aukščiau implanto. Kad ir kiek yra patobulėję dantų implantai ir visa implantacijos procedūra, tačiau tai kol kas tėra nuosavo danties pakaitalas. Aišku, tai yra geriausia, kuo galime pakeisti netektus dantis šiandien. Tačiau gamtos sukurti ir per evoliuciją ištobulinti dantys vis tiek turėtų būti vertinami ypatingai, o jų išsaugojimas turėtų būti kiekvieno mūsų (tiek odontologo, tiek paciento) prioritetas.

– Ką patartumėte pacientui, kuris nesureikšmina nuosavo danties svarbos?

– Man labai patiko vieno lektoriaus išsakyta mintis: jei tau pasiūlytų pašalinti vieną iš tavo sužeistų pirštų ir pakeisti jį labai panašiu, bet metaliniu, arba, visomis priemonėmis stengtis išgydyti tavo sužeistą pirštą – ką tu pasirinktum? Manau, kad visi norėtų išsaugoti savo pirštą. Panašiai turėtų būti vertinama ir dantų svarba: jei tik įmanoma – nuosavo danties išsaugojimas turėtų būti prioritetas.

Endodontinis gydymas reikalauja itin didelio kruopštumo ir atidumo. Gydytojai endodontologai negali garantuoti, kad pacientams pavyks išsaugoti esamus dantis, tačiau su šiuolaikinėmis technologijomis ši tikimybė yra itin didelė. Jei turite nusiskundimų dėl dantų ir burnos sveikatos, nedelsdami kreipkitės į odontologijos klinikos „Denticija“ specialistus. Nuolat besitobulinantys ir turintys ilgametę patirtį dantų gydymo ir priežiūros srityje, mūsų odontologai jums suteiks reikiamą informaciją bei kokybišką gydymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia buti milijonieriumi

reikia buti milijonieriumi portretas
kad pas odontologa galetu lankytis ,kainos kosmines protaukit.

Kai

Kai portretas
Tau apskaičiuoja tu kanalų gydymą, ir nesuteikia jokios garantijos , sumokėti tenka ne vieną šimtą. Todėl žmonės ir pasirenka implantus .

Anonimas

Anonimas portretas
JAU KAI APSILANKAI PAS TUOS ODONTOLOGUS,TAI NEŠKIS KAPŠĄ EURŲ.JIE PRIBURIA VISOKIŲ VĖJŲ,O ŽMOGUS TU NIEKO APIE TAI NEIŠMANAI. KAINOS KOSMINĖS UŽ PRIEŽIŪRĄ IR DANTŲ TAISYMĄ, IŠPŪSTOS IKI DANGAUS.IŠ KUR EILINIAM PENSININKUI PAIMTI TOKIUS PINIGUS.O KĄ JAU KALBĖTI APIE KAŽKOKIUS IMPLANTUS...BAISU.REIKĖTŲ,KAD KAŽKAS DAŽNIAU JUOS AUDITUOTŲ...GAILA,KAD VALDŽIAI NUSISPJAUT Į BEDANČIUS TAUTIEČIUS.IŠVIS PENSININKAI IR VAIKAI TURĖTŲ GAUTI ABSOLIUČIAI VISAS ODONTOLOGINES PASLAUGAS NEMOKAMAI,TAME TARPE IR DANTŲ IMPLANTAVIMĄ.AIŠKU UŽ IMPLANTUS GAL IR REIKĖTŲ MOKĖTI,BET SU TAM TIKRA NUOLAIDA.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių