Pereiti į pagrindinį turinį

Donoras: davęs kraujo jaučiuosi pakylėtai

2014-08-05 15:00
Kraujo donorystės centras - ant bankroto slenksčio
Kraujo donorystės centras - ant bankroto slenksčio / Nerijaus Jankausko nuotr.

Vasara daugeliui – atostogų ir pramogų metas, o ligoninėms tai yra sudėtingas laikotarpis. Šiuo metu yra ženkliai sumažėję kraujo atsargų. 

Jas papildyti bandoma kraujo centrų organizuojamų akcijų metu. Centrų atstovai pastebėjo, kad norinčiųjų būti donorais atsiranda nemažai, tačiau ne visi tinka jais būti.

,,Šiandien atėjusių ir norinčių duoti kraujo buvo apie dvidešimt, o ėmėme tik iš devynių“, – sakė Nacionalinio kraujo centro darbuotojas Džiugas Baltrušaitis. Jis pasakojo, kad per dieną paprastai aplanko tris vietas. Atstovo žiniomis, kasdien kraujo prireikia apie 200 žmonių. 

Portalas kaunodiena.lt pakalbino prie Nacionalinio kraujo centro palapinės, buvusios Muzikinio teatro sodelyje, stoviniavusį 43 metų Žilviną Neliubšį. Pasirodo šis vyras jau nuo studijų laikų aktyviai dalyvauja su donoryste susijusioje veikloje. ,,Kraujo esu davęs jau 78 kartus. Man malonu padėti kitam žmogui, kurio net nepažįstu, davęs kraujo dar kurį laiką jaučiuosi pakylėtai“, –  sakė jis.

Dar viena iš devynių donorų tą dieną atitikusių visus reikiamus kriterijus buvo 33 metų Sandra. ,,Jaučiuosi puikiai. Momentinis adatėlės dūrio sukeltas skausmas tikrai nublanksta prieš jausmą, kurį jauti supratęs, jog taip padėsi kitam žmogui, gal net išgelbėsi gyvybę. Manau, kad tai vienas iš paprasčiausių būdų pagelbėti kitam“, –  pirmosios donorystės įspūdžiais dalijosi moteris.

Nors tądien Nacionalinio kraujo centro palapinėje rinkosi įvairaus amžiaus savanoriai, Dž. Baltrušaitis patikino, kad dažniausiai duoti kraujo ateina jaunimas. ,,Nuo pat 1963 metų yra išlikusi ta pati tendencija. 18-25 metų amžiaus jaunimas yra aktyviausias, o ypatingai medikai. Jie geriau nei kas kitas suvokia, kaip tai svarbu“, – pasakojo jis.

Atstovas priminė, kad kiekvienas norintis duoti kraujo turi atitikti tam tikrus kriterijus: būti nuo 18 iki 65 metų amžiaus, sverti daugiau nei 50 kilogramų, kelias dienas būti nevartojęs alkoholio ir pan. ,,Žmogui, kuris nori paaukoti kraujo, pirmiausia atliekame pirminį kraujo tyrimą, nustatome kraujo grupę, rezus faktorių, kell antigeną, patikriname hemoglobino kiekį. Taip pat prieš ketinant duoti kraujo rekomenduojama būti sočiai pavalgiusiam, pailsėjusiam, pavartojusiam daugiau skysčių“, – su tvarka supažindino pašnekovas.

Kita vieša Nacionalinio kraujo centro akcija Kaune vyks rugpjūčio 20 dieną nuo 12 iki 19 val. Muzikinio teatro sodelyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų