Eksperimentas poliklinikose: pacientai stebimi išmaniaisiais įrenginiais

  • Teksto dydis:

Poliligotumo metodo projektas Antakalnio poliklinikoje vyko beveik dvejus metus. Koks tai projektas? Pokalbis su šeimos gydytoja Raimonda Kungyte.

– Projektas prasidėjo daugiau nei prieš dvejus metus. Neseniai pasibaigė. Dalyvavo daugiau nei 1 tūkst. mūsų poliklinikos pacientų. Jie sirgo dviem arba daugiau lėtinėmis ligomis. Viena iš jų – padidėjęs kraujospūdis arba cukrinis diabetas, sutrikęs širdies ritmas. Jiems buvo skirtas išskirtinis dėmesys. Iš pradžių jie buvo holistiškai ištirti, paskirti reikiami tyrimai, konsultacijos, įvairios paskaitos, mokymai ir vėliau gydymas.

– Didžioji dalis pacientų buvo stebimi per nuotolį?

– Taip. Tai inovatyvus modelis, kai pritaikėme išmaniuosius prietaisus. Juos davėme pacientams, jie buvo išmokyti, kaip su jais elgtis, įteikėme įvairių skrajučių, atmintinių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Su tokia išmaniąja amunicija jie turėjo būti namuose?

– Prietaisų yra kelios rūšys: išmaniosios svarstyklės, matuojančios kūno sudėtį, širdies veiklą fiksuojantis įrenginys, taip pat kraujospūdį, yra ir įrenginys fiziniam aktyvumui matuoti, poligrafas miego kokybei vertinti. Kiekvienas pacientas turėjo atvejo vadybininką, kuris prižiūrėdavo rezultatus, rašydavo pas šeimos gydytoją, paskirdavo mokymus ar tyrimus.

– Dalyvaujančių pacientų buvo per 1 tūkst. Iš kur gavote tiek išmaniųjų įrenginių?

– Buvo projektas, kuris buvo finansuojamas ES lėšomis, jomis ir buvo įsigytą išmaniųjų prietaisų, kurie ir toliau bus naudojami sveikatai stebėti.

– Kaip medikai pasidalijo darbus? Pacientų sveikata buvo stebima visą parą.

– Buvo iššūkis. Gydytojams tuo momentu tai buvo papildomas darbas, tačiau tikimės, kad ateityje šis indėlis atsipirks ir pacientas rečiau lankysis, žinos, kaip elgtis, jo gydymas bus koreguotas ir nebus perteklinių vizitų pas gydytojus.

– Keliomis lėtinėmis ligomis dažniausiai serga pagyvenę žmonės. Kaip jiems sekėsi su išmaniosiomis priemonėmis?

– Buvo įvairių atvejų. Tačiau negaliu teigti, kad vyresni asmenys nedraugauja su technologijomis. Buvo pacientų, kuriuos reikėjo mokyti ir keletą kartų, tačiau daugumai pavyko.

Programoje dalyvavęs vilnietis Gediminas pastebėjo, kad po programos jam žymiai pagerėjo sveikata.

– Gediminai, papasakokite, kaip dabar jaučiatės?

– Puikiai. Visi prietaisai pasirodė kaip ateities prietaisai. Buvau pakviestas į poliligotumo programą. Man buvo įteiktas kraujospūdžio matavimo aparatas, išmanusis laikrodis, svarstyklės ir poligrafas. Buvau įvestas į programą ir kiekvieną dieną tris kartus turėjau patikrinti rodmenis. Automatiškai iš telefono duomenys pasiekdavo šeimos gydytoją. Tai buvo labai efektyvu, nes jei rodmenys būdavo blogi, gydytoja iš karto išsikviesdavo. Tai buvo tik vieną kartą.

– Ar per visą tą laikotarpį sveikata pagerėjo, gal nuotaika geresnė?

– Žymiai pagerėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimas

patarimas portretas
reikia ne stebėti ligonius, o juos gydyti

senis

senis portretas
nebūtu es pinigu ir tu niekam nereikalingas ,o taip tai reikia atsiskaityt kaip pinigai išvaistyti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių