Grįžta karščiai: koks maistas ir gėrimai labiausiai padės sveikatai?

  • Teksto dydis:

Sinoptikai tvirtina, kad į Lietuvą šią savaitę vėl sugrįš karščiai, o kaitra tikėtina neišsikvėps ir per visą likusią vasarą. Retas gyventojas žino, kuo geriausiai gaivintis per karščius, kad būtų išlaikyta organizmo skysčių pusiausvyra ir nekamuotų troškulys. „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patarimais, ką valgyti ir kuo gaivintis per kaitrą.

Eksperto teigimu, karštomis dienomis greičiausiai atsigaivinti padės mėtos, aštresni pipirai, šilta sriuba ir arbūzas. Organizmo skysčių pusiausvyros palaikymui naudingiausi yra kokosai bei agurkai – būtent šie produktai pasižymi maistinėmis savybėmis, kurios labiausiai prisideda prie skysčių kiekio išlaikymo. Tuo tarpu medžiagų apykaitos gerinimui labiausiai pagelbės špinatai, kurie naudingi tinkamo kraujospūdžio palaikymui ir ciberžolė, kuri pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gerina medžiagų apykaitą.

„Oro temperatūrai pakilus virš 26 laipsnių, daugelis kaip mat pajunta papildomą krūvį organizmui ir skubiai ieško kuo atsigaivinti. Tokiomis dienomis dažniausiai patariama rinktis nekoncentruotus gėrimus, kurių pagrindą sudaro vanduo, o valgiui – liesesnius patiekalus. Paprastai žmonės linkę gaivintis šaltesniais gėrimais, tačiau neretai rizikuoja persišaldyti. Visgi, praktika rodo, kad kai kurie specialiai paruošti karšti ar aštresni patiekalai gali padėti atsigaivinti ne ką mažiau, nei šalti“, – teigia maisto gamybos ekspertas.

Užklupus karščiams, priešingai nei įprasta manyti, atsigaivinti greičiau padės ir aštresni, ir net karšti patiekalai.

Jis tvirtina, kad vakare nereikėtų vengti valgyti šiltų sriubų, kurios paskatina gausesnį momentinį prakaitavimą, tačiau organizmą atvėsina ilgesniam laikui. O jei tingisi virti sriubas ar nemėgstate aštriai valgyti geriausiai atsigaivinti padės arbūzai. Prekybos centro duomenimis, šių vaisių šiais metais gyventojai nuperka daug daugiau, o visose tinklo parduotuvėse kasdien jų parduodama per 70 tonų.  Arbūzuose esanti amino rūgštis citrulinas sumažina kraujagyslių sienelių spaudimą, taip užtikrina geresnę kraujo cirkuliaciją bei leidžia organizmui greičiau atvėsti.

„Užklupus karščiams, priešingai nei įprasta manyti, atsigaivinti greičiau padės ir aštresni, ir net karšti patiekalai. Gausiame mūsų asortimente pirkėjai gali rasti visus produktus, padėsiančius išbandyti netradicinius organizmo vėsinimo būdus. Pavyzdžiui, aštresniuose čili pipiruose yra daug kapsaicino – medžiagos, suteikiančios pipirams aštrumą, kuri patekusi į organizmą iššaukia gausesnį prakaitavimą, o tai padeda organizmui atvėsti. Tuo tarpu net šiltesnis mėtos nuoviras gali būti labai tinkamu gėrimu karštais vakarais prieš miegą – jis ne tik padės atsigaivinti, bet ir veiks raminančiai“, – teigia A. Poleninas.

Anot jo, karštomis dienomis patariama vengti angliavandeniais gausių patiekalų ir produktų – jie apsunkina organizmą, nes yra sunkiau virškinami. Tą patį galima pasakyti ir apie mėsos bei alkoholio produktus. Apskirtai, karštomis dienomis rekomenduojama rinktis lengvesnių patiekalų meniu ir vengti persivalgymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pirkti nereikes duoda dykai

pastebejimas

pastebejimas portretas
TIK ARBUZU BUTINAI VAZIUOKIT PIRKTI I NORFA
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių