– Kokios pagrindinės rudeninių grybų maistinės savybės?
– Valgomieji grybai pagal savo maistingumą dažnai priskiriami funkciniam maistui. Tai visavertis maistinių medžiagų šaltinis.
Grybuose gausu baltymų. Jie sudaro 19–35 proc. sausosios masės.
Juose yra sveikatai naudingų angliavandenių (50–65 proc. sausosios masės). Didžioji dalis grybuose esančių angliavandenių – žmogaus organizmui labai reikalingos maistinės skaidulos.
Grybų angliavandenių sudėtyje nėra gliukozės, tik minimalus kiekis kitų paprastųjų cukrų, tokių kaip sacharozė, glikogenas, manozė ir kt. Angliavandenių pagrindas – polisacharidai: celiuliozė, alfa ir beta gliukanai, glikoproteinai ir kt.
Grybuose randamos skaidulos – daugiausia netirpios, tik apie 9 proc. grybų skaidulų priskirama tirpioms.
Grybuose esantys kai kurie angliavandeniai – chitinas, beta gliukanai, kiti oligosacharidai – žmogaus organizme nevirškinami, tad dalis jų atlieka prebiotikų vaidmenį ir yra naudingi žarnyno bakterijoms.
Valgomieji grybai pagal savo maistingumą dažnai priskiriami funkciniam maistui. Tai visavertis maistinių medžiagų šaltinis.
Grybų glikeminis indeksas labai žemas – tai naudinga žinoti sergantiems cukriniu diabetu.
Dėl mažesnio riebalų kiekio (2–6 proc. sausosios masės) grybai nekaloringi. Grybuose yra pačių įvairiausių žmogui reikalingų mineralinių medžiagų, mikroelementų, vitaminų. Juose daug biologiškai aktyvių junginių, pavyzdžiui alkaloidų, polifenolių, terpenoidų, lektinų ir kt.
– Ar grybai, kuriuose gana daug baltymų, gali mityboje pakeisti, pavyzdžiui, mėsą?
– Valgomuosiuose grybuose baltymų kiekis priklauso nuo grybų rūšies, augimo stadijos, kitų aplinkos veiksnių. Tačiau iš esmės grybai priskiriami prie daug baltymų turinčių maisto produktų. Kai kurių grybų sudėtyje baltymų yra net apie 30 g 100 g produkto.
Nors grybai neturi tokio kiekio geležies ar vitamino B12 kaip mėsa, grybų baltymų sudėtyje yra svarbių amino rūgščių, tokių kaip lizinas, valinas, triptofanas, izoleucinas, metioninas, leucinas ir treoninas.
Todėl grybai įvardijami kaip puikus baltymų šaltinis, tinkantis vegetarams ir veganams, negana to – tvarus.
– Ar grybai tinka svoriui kontroliuoti?
– Grybai – tinkamas produktas kūno masės kontrolei skirtame racione. Tačiau reikia atminti, kad kūno masės kontrolei skirtas racionas negali būti sudarytas iš vieno produkto – būtina produktų įvairovė.
– Kokie grybuose esantys vitaminai ir mineralai svarbiausi?
– Grybuose gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų, tokių kaip kalis, magnis, fosforas, selenas, cinkas. Juose mažai natrio.
Priklausomai nuo augimo vietos, grybuose yra D, E, C, B grupės vitaminų.
– Kaip geriausia ruošti grybus, kad išlaikytume jų maistinę vertę?
– Kai kurie grybai gali būti valgomi termiškai neparuošti, tačiau saugiausia naudoti termiškai apdorotus grybus. Taip ruošiant šiek tiek palengvinamas virškinimo procesas.
– Ar galima grybus valgyti kasdien? Juk jie – sunkiai virškinami.
– Grybai virškinami nesunkiai. Jie gali būti kasdienio raciono sudėtinė dalis – patiekalams skaninti. Kaip atskiras patiekalas grybai gali būti valgomi taip dažnai, kad racione būtų vietos ir visiems kitiems maisto produktams – kruopoms, mėsai, žuviai, daržovėms.
Sunkumo jausmas gausiau suvalgius grybų dažniausiai sietinas su kai kurių polisacharidų, pavyzdžiui, chitino, didesniu kiekiu. Chitinas – grybų ląstelių sienelių vienas pagrindinių polisacharidų. Chitonazės – fermento, virškinančio šį polisacharidą, žmogaus organizme arba visai nėra, arba tik labai nedideliais kiekiais. Todėl šis polisacharidas organizme atlieka netirpios skaidulos vaidmenį ir pašalinamas beveik nepakitęs, o skaidulos skatina žarnyno sveikatą.
Kai kuriuose grybuose yra vadinamųjų antinutrientų. Tai medžiagos, kurios neleidžia visiškai funkcionuoti žmogaus virškinimo fermentams, skaidantiems baltymus. Dažniausiai tie antinutrientai suyra grybus apdorojant termiškai.
Dėl išvardytų priežasčių grybų patiekalų rekomenduojama vengti nėščiosioms, vaikams, ypač iki trejų metų amžiaus, kai kurių virškinimo sistemos ligų varginamiems žmonėms (sergantiems lėtiniu kasos uždegimu, dirgliosios žarnos sindromu, uždegiminėmis žarnų ligomis).
– Kokių atsargumo priemonių reikia laikytis valgant miško grybus?
– Valgyti tik tuos grybus, kuriuos tikrai pažįstate.
Naujausi komentarai