Ilgas sėdėjimas prie kompiuterio prilygsta rūkymui

Biuras ir kompiuteris – įprasta šiuolaikinio darbo aplinka. Prie kompiuterio sėdima, dažniausiai – aštuonias valandas. Tai ne tik nesveika, bet ir auga papildomi kilogramai. Ką daryti?

Prilygsta žalingiems įpročiams

Kad ir kokios profesijos būtume, didžiąją dalį laiko praleidžiame prie kompiuterio. Dar daugiau, kompiuteris tapo pagrindiniu ne tik darbo, bet ir pramogų įrankiu, todėl prie jo praleidžiame beveik ištisą dieną.

Mokslininkai ir sveikatos specialistai jau senokai skambina pavojaus varpais: ilgas sėdėjimas ne ką mažiau pavojingas sveikatai nei rūkymas ir augina ne tik papildomus kilogramus, bet ir trumpina gyvenimą.

Bene vienintelis metas, kai biuro darbuotojai galėtų kaip reikiant pajudėti – pietų pertrauka. Tačiau daugelis neišnaudoja ir jos, nes pietaujame prie kompiuterio, naršydami internete. Maisto  asortimentas – artimiausioje parduotuvėje pirkti pusgaminiai, prekybos tinkluose gamintos mišrainės, salotos.

Pietūs su internetu

Valstybės tarnautojas Marijus atvirauja: "Mano darbas sėdimas, daugiausia laiko praleidžiu biure. Ir nors per pietų pertrauką laiko pavalgyti paprastai užtenka, susiduriu su kita problema – tėra viena maitinimo įstaiga. Rinktis nėra iš ko, todėl per pietus einu į parduotuvę ir atsinešu jau pagaminto maisto."

Pasak Marijaus, reikalus apsunkina ir tai, kad jis nemėgsta gaminti, nenori tam skirti laiko, kurio ir taip visada trūksta.

"Iš tikrųjų nesistengiu maitintis labai sveikai, nepasakyčiau, kad tam skiriu daug laiko ar dėmesio", – prisipažįsta vaikinas.

Specialistų teigimu, pietų pertrauka skirta ne vien pilvui užkimšti, bet ir pajudėti, pailsinti akis nuo kompiuterio, pakeisti aplinką. Beje, moksliškai įrodyta, kad valgymas naršant internete apskritai išjungia mūsų suvokimo apie sotumą jausmą. Neišvengiamas rezultatas – papildomi kilogramai.

Būtina pasivaikščioti

Nuolat sėdint ir visai nejudant, medžiagų apykaita lėtėja savaime. Dar daugiau, jeigu įpratote savo dienas leisti sėdėdami, nenustebkite, jeigu tiesiogine to žodžio prasme padidės jūsų užpakalis, teigia medikai.

Tyrimų duomenimis, tose vietose, kurios spaudžiamos sėdėjimo metu, kaupiasi didžiausias riebalų kiekis. Taigi kartais aplankantis jausmas, kad plečiatės į šonus, yra ne metafora ir ne iliuzija, o žiauri realybė.

Tad ką daryti? Būtina ištempti save pasivaikščioti per pietus, valgyti tik namuose gamintą maistą, vengti pusfabrikačių, gerti pakankamai vandens, o užkandžiams rinktis ne saldumynus su kava, bet šviežius ar džiovintus vaisius, daržoves, riešutus, jų mišinius.


Šiame straipsnyje: mitybakompiuterissėdėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

manau taip

manau taip portretas
o mane nervina bambėjimas prieš rūkančius ir įvairūs skundikai.... Norisi pasiūlyti kiekvienam bambančiam nukreipti dėmesį į save,į savo šeimą, savo butą, sodą,kiemą...galų gale pasiimkite šluotą apsišluokite savo kiemą, nusipjaukite žolę.... ir patiems bus maloniau ir kitų negaišins... juk matyt neturi kuom daugiau užsiimti, jei kabinėjasi dėl niekų prie kitų, eina per valstybines įmones, skundžia ką nors, visą laiką nepatenkinti viskuo.... Žmonės gyvenkite taip kad nebūtų paskui gaila pragyvento gyvenimo, na, galų gale skaitykite, žiūrėkite TV, eikite į koncertus, teatrus...

Magyla

Magyla portretas
Nieko panašaus, parazitai rūkaliai gadina sveikatą ne tik sau, bet ir visiems aplinkiniams!

kauno dienos -zurnaliugu kleidesiu skaitymas

kauno dienos  -zurnaliugu kleidesiu skaitymas  portretas
prilygsta lengvu narkotiku naudojimui , o stai delfio ar liettrydzio zurnaliugu idiotizmu skaitymas ar seimo ,prezidenturos , teismu naujienu ir ju darbu apzvalga ---priklauso prie sunkiu narkotiku naudojimo , kurie trumpina gyvenima , veda prie savizudybiu , evakuacijos is lietuvos ir t.t
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių