Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip išsirinkti naudinguosius raugintus kopūstus? (patarimai)

2014-01-17 11:09
R. Vilimo/BFL nuotr.

Rauginti kopūstai yra vienas pagrindinių vitaminų C, K, B  bei mikroelementų ir natrio, kalio, kalcio, fosforo, geležies, sieros, cinko bei jodo šaltinis. Jie normalizuoja virškinimą, saugo nuo opų ir gastritų, prisotina organizmą naudingomis medžiagomis… net padeda išvengti epidemijų. Štai kokie jie, tie rauginti kopūstai.

Tačiau anaiptol ne kiekvienas bent kelis stiklainius kopūstų prisiraugia rudenį. Nieko tokio – turguose, mugėse ir parduotuvėse galima nusipirkti puikių, traškančių, skanių ir naudingų kopūstų. Svarbiausia žinoti, kaip juos išsirinkti.

Parduotuvėje tai padaryti sunkiau, nes negalima paragauti, tenka pasikliauti vien išvaizda. O juk skonis ir kvapas yra pagrindiniai geros kopūstų kokybės rodikliai.

Keletas naudingų patarimų renkantis raugintus kopūstus:

parduotuvėje įdėmiai perskaitykite etiketę - kopūstuose neturi būti nei acto, nei citrinos rūgšties;

turguje kopūstus būtinai pauostykite ir paragaukite. O visų geriausia susirasti savo pardavėją , kuris pats ir išaugina kopūstus;

geriausia pirkti kopūstus tiesiai iš talpos, kad prie jūsų juos pasvertų ir supakuotų, mat iš anksto fasuoti kopūstai gali pasirodyti esą minkšti;

spalva turi būti baltai auksinė, kartais – su rausvu atspalviu. Kopūstai neturi būti pilkšvi, o tamsios dėmės apskritai neleistinos;

jei kopūstų sultys šiek tiek tąsios, gleivingos – tai nėra blogos kokybės požymis;

perkant turguje iš nepažįstamo pardavėjo kopūstus būtina paragauti ir jo kokiu būdu neimti, jie šie nėra traškūs;

jeigu kopūstai kieti, bet netraškūs, vadinasi, juos apdorojo verdančiu vandeniu – taip jie greičiau surūgsta, bet praranda vitaminus;

kuo stambiau supjaustyti kopūstai, tuo daugiau juose vitaminų;

kopūstų skonis turi būti rūgščiai sūrus, be pelėsių ar užsistovėjimo „prieskonio“;

nesakykite pardavėjui, kad kopūstus perkate sriubai, tuomet gausite minkštų, nes šis pagalvos, et, gaminimui ir šie sueis. Tai netiesa. Valgių gaminimui taip pat reikalingi traškūs ir skanūs rauginti kopūstai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų