Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip per šventes nepriaugti papildomų kilogramų?

2012-12-12 19:00
Kaip per šventes nepriaugti papildomų kilogramų?
Kaip per šventes nepriaugti papildomų kilogramų? / Shutterstock nuotr.

Ne paslaptis, kad nemenką švenčių dalį praleidžiame prie stalo į skrandžius kimšdami pačias įvairiausias gėrybes, o paskui save keikiame dėl priaugusių kilogramų. Ką daryti, kad šventės netaptų išbandymu pilvams ir drabužių siūlėms?

Švarūs namai

Iškuopti užkampius – tai kiekvienų švenčių preliudija. Juolab pasitinkant metų sandūrą. Puikus motyvas griebtis šių darbų – galimybė sudeginti kalorijų. Valanda namų ruošos padės sudeginti 120 kcal, jei dar ir dainuosite – sudeginsite papildomai dar 180 kcal.

Tapti gurmanu

Dauguma iš mūsų valgo ne tol, kol pasisotina, bet kol išragauja visus šeimininkės eksperimentus, pradedant mišrainėmis, baigiant silkėmis ir sumuštiniais, o vakarą užbaigia visų ant stalo esančių tortų degustavimu. Kas būna paskui, mums primena vaistų reklama – pilve arba atsiranda plyta, arba jis virsta balionu. Ką daryti? Laiku sustoti, kuo daugiau patiekalų, tuo mažesnius kiekius jų ragauti (būtent – ragauti, degustuoti, o ne kimšti tiek, tarsi ruoštumėtės galimoms bado akimirkoms).

Šaltis tirpdo riebalus

Jei tik yra techninių galimybių, šventes švęskite kuo vėsiau. Tiesiogine prasme – šildykitės bendravimu, o kūnui leiskite deginti kalorijas. Kuo vėsesnė aplinka, tuo daugiau organizmas turi pasistengti, kad sušiltų, vadinasi, tuo daugiau sunaudoja ir energijos. Vos pora laipsnių mažesnė patalpos temperatūra paspartins medžiagų apykaitą ir palengvins papildomų gramų, galinčių virsti ir kilogramais, naštą.

Grožio miegas

Šventines dienas išnaudokite ir miegui. Miegokite, kiek širdis geidžia, – be kita ko, tai daug geriau, nei spoksoti į televizorių ir ką nors kramsnoti.

Šviesa – pilvo draugas

Žvakių šviesa – romantiškai nusiteikusių įsimylėjėlių draugas, bet slaptas manekenių priešas. Įsimylėjėliams rūpi ne maistas, o visi kiti, švenčiantys žvakių prieblandoje, rizikuoja sustorėti. Jaukus, prislopintas apšvietimas užmigdo mūsų budrumą, valgantys praranda savikontrolę ir atsiduoda Bakcho malonei. Tą patį galima pasakyti ir apie muziką: ramios Kalėdų giesmės gal ir įkyri, bet užtat daug palankesnės besilaikantiesiems dietos nei Lady Gaga ar „Rolling Stones“.

Kvapai atstoja saldumynus

Tamsioji metų dalis gausina konditerijų apyvartą – saldumynai padeda išgyventi rudens depresiją, vėliau paskanina ir taip gardžias šventes. Ką daryti, jei be saldumynų Kalėdos – ne Kalėdos? Paprasčiausia griebtis saldumynų bičiulių – kvapiųjų prieskonių, kurie sėkmingai draugauja su cukrumi daugelyje kulinarijos šedevrų. Anyžiai, imbieras, vanilė, kardamonas, cinamonas – visi jie pakelia serotonino lygį kraujyje ir yra geriausias skanėstas prie arbatos.

Stiklinė po stiklinės

Vanduo – kasdien jo turime išgerti bent porą litrų, juolab per šventes. Tai nealkoholinis troškulio malšintojas, kuris, be kita ko, mažina laisvas erdves skrandyje ir užmigdo alkio jausmą. 4–5 stiklinės vandens prieš valgį paskatina medžiagų apykaitą ir padeda be papildomų pastangų iškart sudeginti bent 100 kcal.

Spąstai gundytojams

Jei sunku suvaldyti apetitą ir negalite abejingai žiūrėti į smulkius skanėstus, vadinasi, valgomos kalėdinės dekoracijos – ne jums. Meduoliai, sausainukai, saldainiai blizgiais popieriukais – jei jie jus perdėm gundo, šventės užstalės turi laukti tūnodami spintelėje, už nestiklinių durelių.

Desertui – grynas oras

Pasivaikščiojimas gryname ore – geriausias šventinės vakarienės patiekalas. Tiekti galima prieš desertą. Arba vietoj jo. Šaltas oras ir bent minimali fizinė apkrova skatina medžiagų apykaitą.

Rokenrolas ar bent polka

Neatsispirkite galimybei pašokti. Net jei jus kviečiantis partneris – ne jūsų skonio, galvokite apie tas 300 kcal, kurias sudeginsite per valandą šokių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų