Kardiologė: stresas – svarbiausias ligų paūmėjimo faktorius

  • Teksto dydis:

COVID-19 pandemija smarkiai pakeitė mūsų gyvenimą, o kasdienė informacija apie koronaviruso grėsmę veikia kiekvieno iš mūsų nervinę sistemą. Buvę sveikatos negalavimai niekur nedingo, o nuolatinio streso sąlygomis prisideda ir nauji. Gydytoja kardiologė primena, kad negalima delsti, esant net ir, atrodytų, menkoms sveikatos problemoms.

Ragina stebėti savijautą

"Daug metų bendraudama su kardiologiniais ligoniais supratau viena: svarbiausias mūsų ligų paūmėjimo faktorius – stresas, o dar jei jis nuolat primenamas, kaip dabar, kilus pandemijai, tai nulemia arterinio kraujospūdžio svyravimą, širdies vainikinių kraujagyslių spazmus, ritmo sutrikimus", – sako klinikos "InMedica" padalinio Kaune "Elite Medicale" gydytoja kardiologė Audronė Statkevičienė.

Šiuo metu emocijos dėl COVID-19 lyg ir atlėgo, tačiau prognozuojama antroji susirgimų koronavirusu banga, todėl gydytoja ragina nedelsti – pasirūpinti savo sveikata jau dabar. "Stebėkime, ar nepaūmėjo skausmai krūtinėje, ar nesvaigsta galva, ar ritmiškai plaka širdis. Sekime arterinį kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, pasikonsultuokime su gydytoju, ar taisyklingai vartojame vaistus", – A.Statkevičienė ragina neignoruoti širdies ir kraujagyslių ligų.

Abejotina, ar pirmą kartą į kardiologą besikreipiančio paciento diagnozę galima nustatyti nuotoliniu būdu. Todėl nelaukite antros COVID-19 bangos ir kreipkitės dabar.

Šiais klausimais konsultuoja "Elite Medicale" klinikos gydytojai specialistai. Tiesiogines konsultacijas klinika atnaujino jau gegužės viduryje. "Konsultacija bus kokybiškesnė matant paciento akis, susirūpinimą jo veide, kai galima tinkamai apžiūrėti jo kūną, išklausyti širdį, įvertinti jo nuogąstavimus – pagrįsti jie ar ne. Abejotina, ar pirmą kartą į kardiologą besikreipiančio paciento diagnozę galima nustatyti nuotoliniu būdu. Todėl nelaukite antros COVID-19 bangos ir kreipkitės dabar", – gydytoja kardiologė įsitikinusi, kad kokybiška konsultacija telefonu galima tik jau gydytojo matytam pacientui.

Kyla nemalonūs jutimai

Atnaujinus klinikos darbą, į ją plūstelėjo pacientai. A.Statkevičienė išskiria dvi jų grupes. Tai nuolatos stebintys savo kardiologinę sveikatą (po kraujagyslių plėtimo, širdies operacijų, sergantys arterine hipertenzija) ir bijoję pandemijos metu kreiptis į ligoninių priėmimo skyrius, tačiau jautę diskomfortą krūtinėje. "Pacientus gąsdina bet kokie nemalonūs jutimai širdies plote – dūrimai, besivartanti širdis, maudimas. Tačiau tam ir reikalingas kardiologas, kad paklaustų apie krūtinės anginai būdingus simptomus: spaudimą už krūtinkaulio fizinio krūvio metu, nemalonų jutimą po duobute, hipertenzijos charakterį, stresines situacijas. Išsiaiškintų, ar jūsų šeimos nariai yra sirgę miokardo infarktu ar insultu (genetinis faktorius), be to, būtinai paklaustų apie persirgtas ligas, nes jos taip pat gali turėti įtakos širdies sveikatai", – pastebi gydytoja kardiologė.

Ji užsimena, kad simptomus, kuriuos pacientai neretai priskiria širdies negalavimams, neretai sukelia kitos organizmo patologijos: skydliaukės, inkstų, sąnarių, urologinės ir pan.

"Mūsų klinikoje kruopščiai įvertinus ligonio nusiskundimus ir tam skyrus pakankamai laiko, įvertinama ne tik širdies patologijos būklė, bet ir kitos ligos, galinčios provokuoti nusiskundimus, susijusius su širdimi", – sako A.Statkevičienė.

Platus konsultantų spektras

Platus "Elite Medicale" konsultantų (okulisto, endokrinologo, reumatologo, urologo, neurologo, pulmonologo, ir kt.) spektras leidžia ne tik įvertinti širdies būklę naujausiais tyrimo metodais, bet ir nustatyti kitas ligas, kurios pasireiškia nemaloniais jutimais širdies plote. Be įprastinių ultragarsinių ir instrumentinių tyrimų, klinikoje yra atliekama: spiroertgometrija, spirometrija, širdies veiklos (Holter), kraujospūdžio bei miego sutrikimų monitoringai.

"Laukiame jūsų mūsų klinikoje – įvertinsime objektyvią sveikatos būklę, o kartu ir nuraminsime. Juk per tuos tris karantino mėnesius mums labai trūko paprastos žmogiškos šilumos, pagyrimo, šypsenos veide. Dažnai tai atstoja daugybę vaistų", – kviečia gydytoja A.Statkevičienė.

Klinika "Elite Medicale" įsikūrusi Kaune, Savanorių pr. 169, III a. Tel. pasiteirauti: (8–37) 733 978.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vita

Vita portretas
Ką jūs rasite , nei vienas gyditojas nežiūri žmonių . Pasiskaitykite ką rašo žmonės apie jūsų darbą , iš ligoninės išvaro žmonės su insultas , infarktas . Kam rasite , jei niekas nesirūpina žmonėmis .

...,konkreciai i TEMA...,

...,konkreciai i TEMA..., portretas
kiekviena DIENA SAU!!! KARTOJU...,nieko neIMK i GALVA ir...GILIAI i SIRDY... TASKAS

Morta

Morta portretas
Pasakoriai jūs visi, kad tik tai pačiulbėti. O , kad pacientų neįleidžia į ligonines ir poliklinikas, tai jums vienodai rodo. Nuotoliniu būdu. O į privačias poliklinikas ne kiekvienas ir gali. Liežuvis be kaulo, čiulbėkite toliau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių