COVID-19 nustatytas Jonavos rajono ūkyje auginamoms audinėms, užsikrėtė ir vienas darbuotojas

  • Teksto dydis:

Nustatytas pirmas koronaviruso atvejis Lietuvoje auginamoms audinėms. Atvejis užfiksuotas Jonavos rajone esančiame šių kailinių žvėrelių ūkyje.

„Jonavos rajono audinių ūkyje patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis Lietuvoje. Staiga pradėjus gaišti ten laikomiems gyvūnams buvo paimti mėginiai ir patvirtintas koronavirusas“, – ELTAI patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Jurgita Savickaitė.

VMVT vėliau informavo, kad Jonavos rajono audinių ūkyje, kuriame laikyti įmonėms „Danmink“ ir „Vilkijos ūkis“ priklausantys gyvūnai, staiga nugaišus 169 audinėms ir ištyrus jų mėginius patvirtinta, kad gyvūnai buvo užsikrėtę COVID-19.

VMVT direktorius Darius Remeika teigė, kad vienam iš ūkį prižiūrinčių asmenų taip pat patvirtintas COVID-19 atvejis.

„Pirminė informacija apie šiame ūkyje padidėjusį kailinių žvėrelių gaišimą mus pasiekė šį antradienį. Tą pačią dieną VMVT specialistų atrinkti gyvūnėlių mėginiai buvo pristatyti tyrimams į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją. Siekiant patvirtinti arba paneigti kilusius įtarimus ir nustatyti tikslų viruso išplitimo ūkyje mastą, trečiadienį atrinkti 22 papildomi mėginiai. Jų rezultatai taip pat patvirtino COVID-19. Tuo pačiu trečiadienį gavome pranešimą, kad vienam iš šį ūkį prižiūrinčių asmenų patvirtintas COVID-19. VMVT žiniomis, audinių fermos darbuotojas blogai pasijuto šį pirmadienį, visi su juo kontaktavę darbuotojai yra saviizoliacijoje“, – pranešime teigia VMVT direktorius Darius Remeika.

„Kauno dienos“ nuotr.

Gavus informaciją apie ūkyje įtarimą ligos židinį, nedelsiant, nuo lapkričio 24 d. jam pritaikyti veiklos apribojimai. Iš užkrėsto ūkio uždraustas bet koks gyvūnų, pašarų ar kitų gyvūninių produktų išvežimas. Priimtas sprendimas nugaišinti 22 užkrėstuose narvuose laikomas audines (apie 40 vienetų), o gyvūnų gaišenas saugiai sunaikinti šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje.

„Gauti tyrimo rezultatai rodo, kad virusą SARS-CoV-2 audinėms perduoti galėjo ūkio darbuotojas, todėl raginame visus šalies audinių ūkius griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų, o ūkio darbuotojams pajutus bent menkiausius ligos simptomus, nedelsiant palikti darbo vietą ir riboti kontaktą su ūkyje laikomais gyvūnais“, – pabrėžė VMVT direktorius.

Šiuo metu šiame audinių ūkyje laikoma apie 60 tūkst. kailinių žvėrelių. Ūkio atsakingi asmenys įpareigoti atidžiai vykdyti likusių audinių sveikatos būklės laboratorinę stebėseną.

Lietuvos audinių augintojai kiekvieną savaitę įpareigoti pateikti regioniniam VMVT padaliniui, vykdančiam audinių ūkio valstybinę veterinarinę kontrolę, duomenis apie per savaitę nugaišusias audines, atsižvelgiant į šiuos duomenis bus sprendžiama dėl naujų mėginių atrinkimo ir ištyrimo. Tokią prievolę visiems audinių augintojams ir laikytojams numato lapkričio 12 d. pasirašytas VMVT direktoriaus įsakymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Tai sakė, kad katės irgi platina virusa. Kodėl nepriimamas prendimas nugaišinti visų kačių??? Kur valdžios sąmoningums???

Čepajevui

Čepajevui portretas
Tai pirk utilizuotų audinių kailiukus ir pasius siuvėja kailinius. Nupurksite su dezinfekciniu ir ok, pigūs, dailūs, šilti.

Tai tegul

Tai tegul portretas
Tie žvėriukai karantinuojasi 4 savaites kr pasveiks. Svarbu, kad nauju neprisigimdytų..
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių