Lietuva siekia įsigyti 600 tūkst. greitųjų antigenų testų

Greitųjų antigenų testų pirkimo procedūras Europos Komisija (EK) turėtų baigti sausio pabaigoje, informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Lietuva per šį pirkimą siekia įsigyti 600 tūkst. šių testavimo priemonių.

„Užbaigus viešųjų pirkimų procedūras ir atrinkus tiekėjus, planuojama sausio mėnesio pabaigoje, valstybėms narėms bus siunčiamos pasirašyti individualios sutartys dėl šių testų pirkimo“, – BNS ministerijos poziciją perdavė SAM Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė.

Ji taip pat teigė, kad Komisija, pasinaudodama Skubios paramos priemone, sudarė susitarimą su bendrovėmis „Abbott“ ir „Roche“. Jo pagrindu EK įsigis ir Europos sąjungos valstybėms narėms padovanos daugiau nei 20 mln. greitųjų antigenų testų, kurių vertė neviršys 100 mln. eurų.

Pasak ministerijos atstovės, Lietuvai, kaip ir kitoms poreikį išreiškusioms Bendrijos narėms testus planuojama pristatyti pirmąjį šių metų ketvirtį.

Užbaigus viešųjų pirkimų procedūras ir atrinkus tiekėjus, planuojama sausio mėnesio pabaigoje, valstybėms narėms bus siunčiamos pasirašyti individualios sutartys dėl šių testų pirkimo.

„Atsižvelgiant į tai, EK pasirašys individualias dovanojimo sutartis su valstybėmis narėmis“, – sakė ji.

L. Zimnickienės teigimu, testai šalims narėms skirstomi, remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro informacija pagal šalyse esančių sveikatos priežiūros darbuotojų skaičių, tačiau kiek tiksliai jų numatyta Lietuvai – ministerija dar nežino.

„Konkretus Lietuvai dovanojamų testų kiekis paaiškės Komisijai atlikus galutinius skaičiavimus – atsižvelgiant į tai, kad kai kurios valstybės narės neišreiškė poreikio arba jo atsisakė. Šiuo metu laukiame tolimesnės informacijos iš Europos Komisijos dėl greitųjų antigenų testų dovanojimo procedūros“, – kalbėjo SAM atstovė.

Greituosius antigenų testus Lietuva perka ir savarankiškai. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija praėjusią savaitę pranešė, kad jos paskelbtame konkurse varžosi 43 tiekėjai.

Pasak laboratorijos, atplėšus vokus, toliau bus nagrinėjamas pasiūlymų atitikimas techninėms specifikacijoms, kvalifikaciniams ir kitiems reikalavimams. Pasibaigus šiam procesui bus skelbiama detalesnė informacija.

Pirkimu bus sudaromos trys sutartys dėl šių testavimo priemonių įsigijimo, iš viso ketinama įsigyti 300 tūkst. vienetų greitųjų antigenų testų.

Laboratorijos teigimu, šie testai ypač naudingi esant viruso protrūkiams ir židiniams, kai vienu metu reikia ištirti didelius kiekius ėminių, o tirti juos įprastu PGR tyrimo būdu nėra nei laiko, nei pajėgumų.

Greitieji antigenų testai gali būti atliekami ir simptomų turintiems žmonėms ne vėliau kaip per penkias paras nuo simptomų pradžios, o ne vėliau kaip per septynias paras po turėto sąlyčio – ir žmonėms, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju ar su galimai sergančiuoju.

Greitiesiems antigenų testams, kaip ir molekuliniams (PGR) tyrimams, naudojamas ėminys iš nosiaryklės.

Toks testavimo būdas yra pigesnis, leidžia greičiau ištirti žmones, o tyrimams atlikti nereikia ypač kvalifikuoto personalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
proto apseklinimo/nėštumo testai.

jie

jie portretas
Labai greiti ir labai netikslūs, bet patriotai gerai uždirbs.

Med.

Med. portretas
Labai gerai būtų, galėtų kiekvienas pasitikrinti namų sąlygomis ir nereikėtų pirkti tiek vakcinos. Jeigu žmogus neserga arba persirgo, kam tas skiepas ,man nesuprantama.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių