Naujas kompiuterinis tomografas keičia požiūrį į diagnostiką

Galimybės pranoko lūkesčius – taip neseniai įsigytą naujos kartos kompiuterinės tomografijos aparatą apibūdino Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tomografijų skyriaus vedėjas, gydytojas radiologas Artūras Čiuvašovas.

Išaugo galimybės

Naujos diagnostikos galimybės, keičiančios požiūrį net į kai kurių ligų gydymą, gerokai mažesnė paciento apšvita ir itin trumpas tyrimo laikas – tokiais privalumais pasižymi naujasis kompiuterinis tomografas. Šio aparato kabinetas įrengtas naujajame ligoninės korpuse, netoli Priėmimo skyriaus.

Respublikinė Klaipėdos ligoninė tokio tipo kompiuterinį tomografą įsigijo pirmoji Lietuvoje. Šis modernus ketvirtos kartos kompiuterinis tomografas yra itin populiarus Europos mokymo ir gydymo centruose.

Naujasis "Canon" firmos kompiuterinis tomografas nuo savo pirmtakų ir konkurentų skiriasi gerokai išaugusiomis galimybėmis. Tyrimai naujuoju aparatu yra gerokai išsamesni, trumpesni ir informatyvesni.

"Teikiame paslaugas ne tik Klaipėdos krašto, bet ir visos Lietuvos pacientams. Norėdami palaikyti aukštą lygį, atitikti aukštus diagnozuojančių gydytojų poreikius, atnaujiname savo skyriaus techniką.

Mūsų ligoninės Tomografijų skyrius labai gerai sukomplektuotas: turime tris kompiuterinius tomografus ir du magnetinio rezonanso tomografijos aparatus – 1,5 teslos galingumo ir 3 teslų galingumo. Pastarasis buvo įsigytas pirmasis Lietuvoje", – pasakojo A.Čiuvašovas.

Trunka vos sekundę

Naujasis kompiuterinis tomografas tinkamas pacientui pagal savo dizainą – nekelia klaustrofobijos, nes neturi tunelio efekto, anga ir stalas yra platūs. Galima ištirti pacientus iki 250 kg svorio. Pacientą galima skenuoti be išankstinio vaizdų paruošimo.

Vienos kūno srities skenavimas užtrunka vos vieną sekundę, tad pacientui nereikia ilgai sulaikyti kvėpavimo. Toks trumpas tyrimo laikas ypač svarbus Priėmimo skyriaus pacientams, kurie kartais būna neramūs, blaškosi.

Judėjimas skenavimo metu sukeldavo didžiulių trikdžių. Dabar tyrimas padaromas taip greitai, kad pacientas net nespėja sujudėti, o gaunamas vaizdas būna kokybiškas.

Kitas privalumas – aparato detektorius vienu metu nuskenuoja net 16 cm pločio juostą, o kitų gamintojų tomografai pajėgia apimti vos 4 cm plotį ar dar mažiau.

"Vienu apsisukimu aparatas apima kelis kartus didesnį plotį, o tas apsisukimas trunka vos 0,2 sekundės. Tai atveria labai plačias galimybes tyrimo skenavime, vertinime, – paaiškino gydytojas radiologas. – Pavyzdžiui, širdį galime nuskenuoti vieno tvinksnio metu. "Pagauname" ją sustingusią vienoje fazėje. Tai didžiulis privalumas diagnozuojant širdies ligas."

Apšvita sumažėjo kartais

Pasak A.Čiuvašovo, nauja įranga visiškai keičia požiūrį į apšvitą. Palyginti su ankstesnės kartos aparatais, apšvitos dozės sumažėjo ne procentais, o kartais.

Tai patvirtina ir ligoninės gydytojų radiologų atlikti tam tikrų tyrimų protokolai, liudijantys įspūdingus rezultatus. Pavyzdžiui, per kompiuterinės tomografijos šlapimo takų akmenligės tyrimą gauta apšvitos dozė neviršija rentgenogramos dozės.

"Kompiuterinės tomografijos tyrimas yra gerokai informatyvesnis tyrimas, tačiau apšvitos dozė išlieka tokia pat kaip rentgenogramos. Tad pastarojo tyrimo galima atsisakyti tomografijos naudai", – patikslino skyriaus vedėjas.

Naujos technologijos leidžia sumažinti ir kontrastinės medžiagos, leidžiamos į kraujagysles, dozes. Kai kurių tyrimų metu kontrastinės medžiagos pavyksta sumažinti dvigubai ar net trigubai. Tai labai svarbu paciento sveikatai, kyla mažesnė šalutinių reiškinių rizika.

Nebesudaro kliūčių

Vienas dažniausiai kardiologų pacientams skiriamų tyrimų – širdies koronarografija. Tai mažiausiai invazyvus tyrimas, siekiant ištirti širdies vainikines kraujagysles.

Anksčiau didelės dalies pacientų širdies vainikinių kraujagyslių kompiuterinės tomografijos tyrimo tekdavo atsisakyti dėl per didelio širdies ritmo, įvestų stentų ar intensyviau apkalkėjusių vainikinių kraujagyslių.

Dabar dėl ypač greito skenavimo, papildomų programų, leidžiančių sumažinti stentų, kalcinatų įtaką tyrimui, naujų paciento širdies ritmą reguliuojančių paruošimo schemų ištiriami beveik visi siunčiami pacientai.

Ruošiant pacientus šiam tyrimui taikomos naujausios schemos: tiek su įprastais geriamais vaistais, tiek su intraveniniais, o esant alergijai pagrindiniam preparatui, yra skiriami alternatyvūs preparatai.

Dėl pažangaus pacientų ruošimo sutrumpėja paciento laukimo laikas prieš tyrimą, o saugiai sureguliuoti širdies ritmą pavyksta beveik visiems pacientams.

Parenka mėgstamą spalvą

Kardiologiniams pacientams prieš tyrimą svarbu išlikti kuo ramesniems. Susijaudinus iškart keičiasi širdies pulsas.

"Norint, kad tyrimo rezultatai būtų kuo tikslesni, pulsas turi būti kuo žemesnis. Be medikamentinio paruošimo tyrimui,  pacientams pasiūlome pasirinkti mėgstamą patalpos apšvietimo spalvą", – dar vieną kabineto galimybę atskleidė technologas Žygimantas Babinskas.

Vertinant širdies tyrimus, klaipėdiečius konsultuoja kolega iš Kauno klinikų Radiologijos klinikos Širdies ir kraujagyslių sektoriaus vadovas doc. dr. Antanas Jankauskas.

Dėl naujų technologijų neatpažįstamai keičiasi ortopedinių pacientų su metalo implantais diagnostika. Tiriant senesnės kartos aparatais, sąnarių protezai, metalo plokštelės, slankstelių fiksavimo sistemos sukeldavo didelių trikdžių – artefaktus, ribojančius aplinkinių audinių vertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimantas

Rimantas portretas
Kol papuoli į tomografijos kabinetą, norėtųsi truputį pagarbos iš pagalbinio personalo pildant dokumentus ir ieškant kabinetų. Atrodo esi kaltas, kad čia atvykai.

Prasminga

Prasminga  portretas
Ši ligoninė daro labai gerą įspūdį: jauki, moderni, inovatyvi, kartu su laiku žengianti į priekį. Galiu tik pasidžiaugti. Nelengva sėkmė ir didžiulės pastangos Jūsų sunkiame darbe- sveikata ir gerovė žmonių gyvenime.

Komentatoriui Jonui ir panašiems

Komentatoriui Jonui ir panašiems  portretas
Išsiblaivykite.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių