Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo vėžio saugo paprastas tyrimas

2008-12-02 09:00

Liga, kuria galima nesirgti. Taip medikai vadina gimdos kaklelio vėžį. Vis dėlto ši onkologinė liga kasmet mūsų šalyje nusineša 300 moterų gyvybes. Nors tęsiasi profilaktinė valstybės finansuojama gimdos kaklelio vėžio patikros programa, Lietuva, sergančių šia liga skaičiumi ES nusileidžia tik Rumunijai. Kasmet gimdos kaklelio vėžio diagnozę išgirsta daugiau nei 400 moterų.

Kartą per trejus metus

"Daugelį šių moterų būtų galima išgelbėti, jei tik jos suskubtų pasitikrinti – atliktų citologinį gimdos kaklelio tyrimą", – sakė gydytoja patologė Jolita Rimienė.

Citologinis gimdos kaklelio tyrimas parodo, ar nėra pakitusių ląstelių, kurios vėliau gali išsivystyti į vėžį. Sutrumpintai šis tyrimas vadinamas PAP testu, PAP tepinėliu arba citologiniu tyrimu.

Šį tyrimą valstybinė profilaktinė programa 25–60 metų moterims finansuoja tik kartą per trejus metus. Iš viso tokio amžiaus moterų Lietuvoje yra daugiau nei 700 tūkst.

Neretai gydytojai išsitirti pasiūlo tik toms moterims, kurių gimdos kaklelyje pastebi kokių nors pakitimų – uždegimo požymių, plyšimų, atsiradusių per gimdymą, suragėjusių zonų, kontraceptinės spiralės sukeltų defektų. Tačiau ikivėžiniai ląstelių pakitimai plika akimi negali būti matomi.

"Citologinį gimdos kaklelio tyrimą reikėtų atlikti kasmet. Negalima numoti ranka ir tyrimo atidėlioti. Juk kitą kartą gali būti vėlu", – tikino gydytoja J.Rimienė.

Turėtų paprašyti pati

Jei gydytojas nesiūlo atlikti citologinio gimdos kaklelio tyrimo, moteris to turėtų paprašyti pati. Tepinėlius tyrimams gali paimti ir nusiųsti į laboratoriją visų pirminės sveikatos priežiūros įstaigų ginekologai.

Jeigu moteris nepriklauso šiai prevencijos programai numatytai amžiaus grupei, už onkocitologinį tyrimą gali susimokėti pati. Šis tyrimas valstybinėje poliklinikoje kainuoja iki 20 litų.

Kaip tyrimui reikia pasiruošti? Moteris turi žinoti, kad 48 valandas iki tyrimo negalima lytiškai santykiauti, plauti makšties ir naudoti tamponų. Per menstruacijas tyrimas neatliekamas. Geriausia jį atlikti 10–20 ciklo dieną. Tuomet tyrimo rezultatai bus tiksliausi.

Tepinėlį citologiniam tyrimui gydytojas nuo gimdos kaklelio paima specialiu instrumentu. Tai visiškai neskausminga ir saugi procedūra, todėl gali būti atliekama ir nėščioms moterims. Paimtas tepinėlis siunčiamas tirti į Patologijos centro laboratoriją.

Sukėlėjas – papilomos virusas

Citologinį gimdos kaklelio tyrimą paprastai rekomenduojama atlikti ne tik visoms 25 metų sulaukusioms moterims, bet ir lytinį gyvenimą pradėjusioms jaunoms merginoms, bet ne vėliau kaip nuo 21 metų.

Gimdos kaklelio vėžys vadinamas lytiškai plintančia liga, nes tokiu būdu plinta jos sukėlėjas – žmogaus papilomos virusas. Užsikrėtus šiuo virusu, piktybėti ląsteles skatina nusilpęs moters imunitetas, ligos, įtampa, rūkymas.

Neįrodyta, kad gimdos kaklelio vėžį sukelia kitos lytiškai plintančios ligos. Tačiau žmogaus papilomos virusas randamas 99 iš 100 gimdos kaklelio vėžiu susirgusių moterų organizme.

Kai moteriai diagnozuojami gimdos kaklelio ląstelių pakitimai, paprastai ji būna visiškai sveika – ikivėžiniai pakitimai nesukelia jokių simptomų. Tačiau vėžys gali išsivystyti labai greitai.

Gydytoja J.Rimienė priminė, kad reguliariai pasitikrinti nepamirštų ir nuo gimdos kaklelio vėžio pasiskiepijusios moterys. Vakcina neapsaugo nuo visų šią ligą sukeliančių žmogaus papilomos viruso štamų.


Naujovė

Įprasto citologinio tepinėlio PAP tyrimo kokybė medikams dažnai palieka daug abejonių. Tyrimo rezultatai net ir viską tinkamai atlikus gali būti neaiškūs, dažnai neužtenka ir tiriamų ląstelių. Net 8 iš 100 tokių tyrimų rezultatų būna klaidingi.

Analizuojant paprasto tepinėlio trūkumus JAV 1996 m. buvo išrastas naujas citologinio tepinėlio ruošimo būdas – THINPREP PAP tyrimas, kuris pagerino ikivėžinių susirgimų diagnostiką. Jis jau atliekamas ir mūsų šalies laboratorijoje "Patologijos diagnostika".

Tiriant šiuo metodu randama daugiau ikivėžinių gimdos kaklelio pakitimų, nes ištiriama daugiau ląstelių. Įprastu būdu paimtas gimdos kaklelio tepinėlis įdedamas į specialią terpę, kuri vėliau dedama į modernų analizatorių. Ten ląstelės išgryninamos, atskiriamos nuo priemaišų, gleivių ir kraujo, todėl gydytojui patologui, tiriančiam jas per mikroskopą, jos tampa geriau matomos.

Šis tyrimas itin rekomenduojamas moterims, kurioms jau buvo diagnozuota gimdos kaklelio pakitimų ir toms, kurioms jau buvo atliktos gimdos kaklelio operacijos – tyrimas leidžia įsitikinti, ar liga neatsinaujino, patikslinti ankstesnę diagnozę. Tyrimas patogus ir tuo, kad juo galima nustatyti, ar moteris yra užsikrėtusi žmogaus papilomos virusu, kitomis lytiškai plintančiomis ligomis. Šio tyrimo valstybė nekompensuoja. Laboratorijoje "Patologijos diagnostika" jis kainuoja 124 litus.

Daugiau informacijos apie šį tyrimą netrukus bus galima rasti interneto svetainėje gimdoskaklelis.lt

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų