Pienas ir jo produktai suaugusiesiems – sveikatos šaltinis ar ligų priežastis?

  • Teksto dydis:

Pienas – ar jis yra sveikas, ar ne? Kokie yra atlikti tyrimai ir kuo pasitikėti?

Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su gastroenterologu Vaidotu Urbonu.

– Ar pienas žmogaus organizmui yra reikalingas ir kodėl?

– Be abejo ir žmogus, ir visi žinduoliai, jau pats pavadinimas sako, kad priklauso, ypač pradžioje gyvenimo, nuo pieno. Kadangi tai yra unikalus produktas, mamos ar kito žinduolio pienas, jis yra būtinas. Klausimas tik toks, ar jo reikia visą gyvenimą. Gamtoje buvo taip sutvarkyta, kad pagrinde tai yra maistas mažiems vaikams, o vėliau galbūt jo ir nereikia. Tačiau žmogus prisijaukino žinduolius ir tie žinduoliai tiekia pieną. Tada klausimas, ar mes jį turime vartoti visą gyvenimą. Aš manau, kad taip, tik visada šalia to turėtų būti pabrėžiama, kad kiekis turi reikšmės bei kokį produktą mes vartojame – ar pieną, ar kefyrą, jogurtą, sviestą, grietinę, varškę, nes jie visi tarpusavyje skiriasi. Tad atsakant trumpai – pienas yra sveika ir jį reikia vartoti, bet saikingai tam tikro amžiaus grupėse.

– Kokia situacija kalbant apie vaikus?

– Vaikams iki 4–6 mėnesių amžiaus pienas yra pagrindinis valgis, vėliau, kai prasideda papildomas maitinimas, jo vertė pradeda šiek tiek mažėti. Pienas vaikams reikalingas visų pirma dėl to, kad tai yra labai geras baltymų šaltinis. Pieno ir kiaušinių baltymai yra patys vertingiausi baltymai, nes jų yra labai geras pasisavinimas, jeigu lygintumėme su augalinės kilmės, mėsos ar kitais baltymais. Taip pat pienas yra geras kai kurių mineralų šaltinis – kalcio, kalio bei fosforo. Pienas taip pat turtingas kai kuriais vitaminais. Jis taip pat reikalingas ir dėl savo riebalų bei cholesterolio. Cholesterolis gali būti ir blogas maisto produktas, jeigu kalbame apie suaugusius, tačiau, kai kalbame apie vaikus, cholesterolis yra teigiama medžiaga, kuri yra labai reikšminga kaip daugelio kitų reikalingų medžiagų, pavyzdžiui, hormonų, pirmtakas. Tad pienas yra labai sveikas ir reikalingas produktas ypač vaikams.

– Nuo kokio amžiaus vaikams jau būtų galima gerti karvės pieną?

– Griežtų rekomendacijų ir kriterijų nėra, bet daugelis pripažįsta, kad metų pabaigoje vaikas galėtų vartoti karvės pieno produktus. Ar galima anksčiau? Be abejo. Griežtų reikalavimų, kad šių produktų negalima, nėra, bet mes sakome, kad būtų optimalu, jei vaikas pradėtų nuo sviesto, kurį 8–9 mėnesių amžiaus vaikui jau galima pradėti dėti į košes. Vėliau, 10–11 mėnesių amžiuje, pradeda vartoti rūgščius pieno produktus, pavyzdžiui, kefyrą, jogurtą, rūgpienį. Dar už mėnesio jau galima gryną karvės pieną ir paskui varškę, nes varškė yra koncentruotas baltymas, o koncentruotų baltymų sveikam vaikui nėra būtina.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas vyksta vėlesniame amžiuje? Ar gali nutikti taip, kad organizmas pradeda nebetoleruoti pieno?

– Jeigu žiūrėsime ne į vaikus, o į suaugusiuosius, ypač vyresniojo amžiaus, yra baimė dėl sočiųjų riebalų. Pienas yra gyvulinės kilmės produktas ir ten yra gyvulinės kilmės sočiųjų riebalų. Cholesterolio, trigliceridų padidėjimas dažniausiai yra susijęs su sočiųjų riebalų vartojimu. Dėl šios baimės dažniausiai pienas yra peikiamas, kad jis gali turėti neigiamą reikšmę kaip riebalų šaltinis. Tačiau jeigu pieno yra vartojama nedaug, tai, manau, tai yra visiškai naudinga.

Kita problema – laktozės netoleravimas. Pienas turi cukraus, kuris yra vadinamas laktoze. Daugelis žmonių su amžiumi pradeda nebetoleruoti. Sakyčiau, tai yra beveik normos variantas, kad su amžiumi žmogus nebetoleruoja pieno dėl jame esančios laktozės, nes pas žmogų mažėja laktazės fermento, kuris tą pieno cukrų skaido. Tai yra užprogramuota beveik pas mus visus ir dėl to su amžiumi pradeda pūsti pilvą, viduriuojama, pilve pradedamas jausti diskomfortas. Bet tai gyvenime yra labiau nepatogumas negu liga. Tada galima rinktis produktus su mažesniu laktozės kiekiu. Arba net yra produktų, kur laktozės iš viso nėra. Žmonės labai dažnai maišo, kad laktozės netoleravimas yra prilyginamas alergijai. Labai dažnai žmonės pas mane ateina ir sako, jie turi alergiją pienui ir vartoja pieno produktus be laktozės. Alergijai laktozė visiškai neturi reikšmės. Alergija būna baltymui. Todėl mes sakome žmogui, kad gal jam nėra alergijos, bet galbūt jis netoleruoja laktozės. Dėl šios priežasties žmogus irgi gali apsiriboti valgyti pieno produktus. Ar gali padidinti mirtingumą, širdies ir kraujagyslių ligas? Yra daug sąsajų su pieno produktais, bet viskas dažniausiai siejama su sočiaisiais riebalais. Tačiau tada žmogus gali valgyti liesus pieno produktus: pasukas, 1 ar 2 proc. riebumo pieną, nevalgyti sūrio, kuris yra didelio riebumo, galbūt valgyti liesą varškę ar varškės sūrį. Tą problemą galima išspręsti būtent šitaip.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Man 67 metai, kasdien geriu pieną, turiu visus dantis ir nežinau kas yra jų skausmas. O jūs veganai, vaikščiokit be dantų.

Pensininkė

Pensininkė portretas
Jei kam nepatinka pienas, gali jo nepirkti ir nevartoti. Man skanūs visi pieno produktai, tai mielai juos perku ir kasdien vartoju. Kartais norisi ir mėsos, todėl porą kartų per savaitę valgau paukštienos. Be pieno produktų negaliu apsieiti nė dienos. Man ypač skanu juoda duona ir pienas. Todėl ir geriu jį kasdien.

Pienas

Pienas portretas
Iš tikrųjų atsibodo panašūs straipsniai,, manau žmonės tikrai atsirenka, kas gali gerti geria, o kas ne tai ne,, dėl vėžio tai esu įsitikinęs tai yra blefas,, man 63 geriu ir meėgaujuosi, niekas mano giminėje nesusirgo nors daug naudojo,, taip kad gyvenkime ir nesikim sau galvos
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių