Anot specialistų, pienas yra vienas svarbiausių maisto produktų. Apskritai pieno produktuose yra medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali normaliai funkcionuoti. Juose gausu visaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, neorganinių druskų ir vitaminų. Tačiau vis dažniau girdimas ir priešininkų stovyklos balsas esą pieno produktai nėra sveika.
Pienas – energijos šaltinis
Pieno produktai kartu su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pupelėmis ir riešutais sveikos mitybos piramidėje dalijasi trečią vietą. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti dvi ar tris pieno produktų porcijas.
Moksliškai įrodyta, kad piene yra daugiau nei du šimtai įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.
Pieno baltyme yra visų nepakeičiamos gyvulinės kilmės aminorūgščių. Tarp jų ir žmogaus organizmui reikalingų ir lengvai pasisavinamų – lizino ir triptofano. Iš pieno baltymų žarnyne susidaro lengvai pasisavinami peptidai, kurie padeda geriau pasisavinti mineralus. Ypač kalcį ir geležį.
Pieno baltymai pasisavinami daug lengviau nei mėsos. Tad teigiama, kad pienas gali pakeisti mėsą vegetariškai maitinantis. Tačiau pasitaiko ir kitokių nuomonių.
Ne kalcio šaltinis?
Japonų kilmės gastroenterologas dr. Hiromi Shinaka, knygoje „Fermentų faktorius“ teigia, kad pieno produktai skatina osteoporozę. Mediko teigimu, tyrimai rodo, kad išgėrus pieno kraujyje kalcio randama net mažiau nei iki tol. Šis procesas aiškinamas tuo, kad staiga padidėjusį kalcio kiekį organizmas tuoj pat pašalina su šlapimu. Tad šalyse, kuriose geriama daug pieno, nustatoma daugiau šlaunikalio kaklelio lūžio ir osteoporozės atvejų. Japonai geria mažai pieno, bet valgo daug jūros gėrybių. Iš jų gauna geriau pasisavinamo kalcio.
Anot specialisto, parduotuvėse esantis pienas visiškai bevertis. Pasterizuojant aukštoje temperatūroje jame išnyksta svarbūs fermentai, stinga oksiduotų riebalų, prastesnė baltymų kokybė.
Padeda sulieknėti
Italų mokslininkai, tuo tarpu, įrodinėja pieno naudą nutukusiems vaikams. Viename mokslinių tyrimų institute atlikti tyrimai parodė, kad vaikai, negeriantys pakankamai pieno, yra žymiai apkūnesni už tuos, kurie pieną mėgsta. Dr. Gianvincenzo Barba, ištyręs tūkstantį pradinės mokyklos moksleivių nustatė, kad „egzistuoja grįžtamasis ryšys tarp pieno vartojimo ir nutukimo“. Piene esantis kalcis stimuliuoja riebalų deginimo procesą ir kartu sulėtina riebalinių ląstelių augimo procesą.
Mažina kraujospūdį
JAV Harvardo universiteto specialistų atliktame tyrime dalyvavo apie 30 tūkst. moterų. Paaiškėjo, kad tos, kurios per dieną išgerdavo dvi stiklines ir daugiau neriebaus pieno, net dešimčia procentų sumažino aukšto kraujospūdžio riziką.
Neriebus pienas aprūpina organizmą devyniais svarbiais maistingaisiais elementais, tarp jų vitaminai A ir D, baltymai, kalis ir kalcis. Šios medžiagos padeda normalizuoti širdies kraujagyslių sistemos veiklą, o kartu ir arterinį kraujospūdį.
Tinka ne visiems
Nepaisant visų tyrimų, atliktų, stengiantis įrodyti pieno ir jo produktų naudą, svarbu žinoti, kad ne visi žmonės toleruoja laktozę. Pasitaiko žmonių, kurių organizme trūksta laktazės fermento, skaldančio laktozę, arba šis fermentas nepakankamai veiklus. Tuomet atsigėręs pieno toks žmogus jaučia pilvo pūtimą, suviduriuoja, gali prasidėti pykinimas, silpnumas.
Be to, pienas turi mažai geležies ir vario. Tos medžiagos mums yra gyvybiškai būtinos. Todėl pieniškos dietos yra pavojingos sveikatai, silpnina imunitetą. Vaikai, kurie vartoja tik pieną ir jo produktus, bet nevalgo mėsos, gali kentėti nuo augimo ir vystymosi sutrikimų. Todėl, nepaisant pieno produktų naudingumo, mityba turėtų būti įvairi.
Svarbu žinoti:
Pienas ne tik maistingas. Jis dar ir nukenksmina toksinus, susidarančius organizme medžiagų apykaitos proceso metu arba patekusius į jį iš aplinkos. Kaip tik dėl to dirbantiesiems su kenksmingomis cheminėmis medžiagomis kasdien skiriama pieno.
Kalcio paros norma suaugusiems žmonėms -1000 mg, 50-64 metų amžiaus žmonėms bei nėščioms ir krūties pienu maitinančioms moterims – 1200 mg., moterims po menopauzės, vartojančioms estrogeninius preparatus, rekomenduojama paros dozė – 1500 mg.
Naujausi komentarai