Per praėjusį gripo sezoną Lietuvoje mirė aštuoni žmonės

Per 2012-2013 metų gripo sezoną Lietuvoje mirė aštuoni žmonės - septynios moterys ir vienas vyras.Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praėjęs gripo sezonas pasižymėjo ankstesniam sezonui nebūdingomis ypatybėmis: registruotas didelis sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), į ligonines buvo paguldyta itin daug žmonių, neišvengta epidemijų, užfiksuota mirties atvejų.

Kaip praneša ULAC, daugiausiai žmonės sirgo A(H1)v tipo gripu, apie ketvirtadalis (23,6 proc.) buvo užsikrėtę B tipo gripo virusu.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI pikas buvo sausio pabaigoje, kai sergamumas siekė 170,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Šią savaitę buvo daugiausiai hospitalizuotų asmenų - 611.

Iš viso praėjusio gripo sezono metu į ligonines buvo paguldyti 3 tūkst. 573 asmenys (ankstesniai metais - 333), iš jų 1 tūkst. 699 vaikai.

Intensyvios terapijos skyriuose dėl gripo ar jo sukeltų komplikacijų buvo gydomi 154 asmenys. Į gydymo įstaigas buvo paguldytos 29 nėščiosios.

Pasak pranešimo, visi mirusieji buvo neskiepyti sezoninio gripo vakcina. Pastarąjį gripo sezoną daugiausiai mirusiųjų registruota 50-59 metų amžiaus grupėje.

Gripo sezono metu 47 šalies administracinėse teritorijose buvo paskelbta gripo epidemija. Didžiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Telšių ir Prienų rajonų bei Kauno miesto administracinėse teritorijose, atitinkamai 304,3, 273,9 ir 235,3 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Ilgiausiai gripo epidemija truko Prienų rajone.

Gripo epidemijos pavyko išvengti 13-oje administracinių teritorijų - Palangos, Neringos, Birštono, Druskininkų miestuose ir Skuodo, Šilalės, Tauragės, Pagėgių, Kupiškio, Zarasų, Utenos, Vilniaus, Šalčininkų rajonų savivaldybėse.

ULAC pastebi, kad praėjusį sezoną žmonės nuo gripo skiepijosi aktyviau  - sezono metu buvo paskiepyti 6,85 proc. Lietuvos gyventojų.

Savo lėšomis nuo gripo pasiskiepijusiųjų daugiausiai buvo Kauno (29,1 proc.), Vilniaus (28,2 proc.) ir Panevėžio (10,3 proc.) apskrityse. Nemokamomis gripo vakcinomis 2012-2013 metų gripo sezoną paskiepyti 95 tūkst. 136 rizikos grupės asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių